Invins de "sistem", Traian Basescu se reorienteaza (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 20:14
13540 citiri
Invins de "sistem", Traian Basescu se reorienteaza (Opinii)
Foto: Arhiva

Traian Basescu renunta la tot si se retrage pe dealul Cotroceniului. Dezamagit si inselat in asteptari de apropiati, tratat cu dispret de catre fostii colaboratori, ranit de propriul partid, presedintele si-a luat mana de pe PD-L, nu mai are speranta si abandoneaza lupta cu sistemul ticalosit.

A fost invins de propriile odrasle. Din singuratatea in care s-a retras, Traian Basescu ne anunta ca e gata sa negocieze o noua majoritate, un alt Guvern si e gata pentru orice compromis.

Sceneta lui Traian Basescu de la TVR, comica in aparenta, ar trebui sa se transforme intr-o adevarata drama pentru orice roman. Pentru a mia oara caracterul histrionic al presedintelui a intrat in actiune. Glumele deocheate si poantele fara perdea despre liderii Opozitiei, acuzatiile la adresa medicilor care salveaza teroristii tarii si ii ajuta sa evadeze de Justitie, manipularile legate de jocul si relatia cu PD-L - toate aceste capitole din comedia interpretata de presedinte la TVR se pot comprima intr-o singura idee - Basescu ia distanta de cei care au facut posibil cel de-al doilea mandat al sau.

Daca experienta trecutului ne-ar da cel mai mic semn ca vorbele si ideile exprimate de Traian Basescu public au cea mai mica sansa sa devina candva o realitate, atunci poate ca declaratiile sale ar fi putut soca sau, cel putin, zgudui scena politica. A anunta exact in momentul in care Opozitia s-a unit ca esti gata sa incepi negocierile pentru formarea unei noi majoritati si a unui nou Guvern, in conditiile in care actuala majoritate parlamentara este mai fragila ca oricand, este o dovada de deschidere neasteptata.

Combinata si cu dezamagirea provocata de PD-L - partidul care a facut cel mai mare rau prin votul in cazul Pasat - si cu pierderea oricarei sperante de vindecare a politicii romanesti, probabil presedintele a revenit la parerea sa ca toata politica e o zoaie pe geamul Romaniei. Distantarea de PD-L poate fi inteleasa insa cel mai bine atunci cand ea este privita prin prisma mesajului pe care seful statului i l-a transmis lui Blaga.

Sa-si mai "amane foamea de putere, sa lase pe cei care vor sa scoata Romania in pace, daca tot s-au gasit cativa politicieni care sa-si asume costul urias al acestei actiuni", i-a spus Traian Basescu lui Blaga, in trecere, ca si cum nu ar fi vrut sa insiste prea mult pe acest subiect. Cine a urmarit interventia de la TVR a presedintelui ar putea sa faca legatura cu laitmotivul serii - dezamagirea, dezinteresul si lehamitea de PD-L. Decat asa, mai bine deloc. Sa "faca ce vor. Nu ma mai intereseaza".

Avertismentul catre omul Vasile Blaga si foarte posibilul candidat la sefia PD-L, dar mai ales catre eventualii sai sustinatori la alegerile din mai, e mai limpede ca niciodata. Nu am nevoie de un astfel de partid, daca tu vei ajunge sa il conduci - pare a-i spune Traian Basescu celui mai departat dintre fostii apropiati de odinioara. E foarte posibil ca votul in cazul Pasat sa fi fost rezultatul direct al confruntarii interne dintre cele doua tabere din Partidul Democrat Liberal.

Presedintele a incercat sa-i sperie astfel pe eventualii "tradatori" din PD-L, de la viitoarele algeri interne din mai, care ar putea sa isi dea votul "insetatului" de putere Vasile Blaga. Pe ei i-a amenintat ca va negocia o alta majoritate daca ii vor da partidul unui personaj caruia "nu-i mai este frica" de marele Traian Basescu.

Desigur, din aceasta inclestare nu vom afla niciodata mai multe despre "regina" si despre "regele" care controleaza intreaga spaga de la vama. Ar trebui sa nu uitam totusi ca lupta se poarta intre un fost sef de vama (V. Blaga) si un fost traficant, din perioada comunista, cu diverse produse de contrabanda (T. Basescu), potrivit propriilor marturii dintr-un interviu din cotidianul Averea din 2002.

A mima insa ignoranta, naivitatea si buna credinta ramane, orice s-ar spune, o arta. De foloseala careia se poate bucura un actor convingator. Iar istoria recenta ne demonstreaza ca presedintele reuseste inca sa-i mai pacaleasca pe multi.

#Traian Basescu presedinte, #Vasile Blaga PDL, #Emil Boc prim ministru, #Victor Ponta PSD, #Crin Antonescu PNL , #Crin Antonescu