Liberalii, in capcana

Duminica, 27 Decembrie 2009, ora 18:09
12144 citiri
Liberalii, in capcana
Foto: Arhiva

Zarurile au fost aruncate si Crin Antonescu a obtinut fix ce a vrut: PNL in opozitie. O dovada de consecventa, spune domnia sa. Asa sa fie?

Inainte de alegeri refuzul oricarei colaborari cu PD-L si Traian Basescu s-a numit, intr-adevar, consecventa. Liberalii au considerat ca presedintele nu merita sa-si reinnoiasca mandatul, au avut propriul candidat si au facut tot ce le-a stat in putinta sa invinga.

E drept, am fi vorbit de o consecventa fara fisura daca dl. Antonescu nu s-ar fi aruncat imediat dupa turul intai direct in bratele unui om si ale unui partid care sustin principii fundamental diferite de cele liberale. Dar, sub umbrela lui Klaus Iohannis si aceasta fisura putea fi, pana la urma, subsumata scopului care scuza mijloacele.

Dar alegerile au trecut. Presedintele, indiferent cat de mult il uraste Crin Antonescu, a fost reconfirmat de majoritatea electoratului cu toate erorile si lipsurile sale. Daca ar fi fost consecvent cu principiul "majoritatea decide", pe care l-a invocat pana la saturatie atunci cand incerca sa-l impuna premeir pe Klaus Iohannis, Crin Antonescu ar fi trebuit sa admita realitatea si sa inchida capitolul electoral.

Asta nu insemna sa se indragosteasca de "raul cel mare" Traian Basescu asa cum s-a indragostit de "manechinul" Mircea Geoana, ci doar sa respecte cu buna credinta vointa majoritatii si sa admita o colaborare institutionala cu presedintele reales, indiferent de aversiunea personala fata de acesta.

Consecventa ar fi impus nu incremenirea in obsesia antiBasescu, ci fidelitatea fata de principii liberale in domeniile cheie: restructurare, reforma, fiscalitate, stimularea mediului de afaceri. Consecventa fata de principii in numele interesului national ar fi trebuit sa-l intereseze pe Crin Antonescu si pe baza lor ar fi trebuit negocieze intrarea la guvernare. Nu era greu, pentru ca principiile PD-L sunt identice.

Ce garantii avea PNL ca principiile liberale vor fi respectate? Chiar prezenta liberalilor in guvern, pe care puteau sa-l paraseasca la primul derapaj. Nu agreau liberalii personaje precum Elena Udrea sau Gabriel Oprea, de exemplu? Daca negocierile serioase si determinate s-ar fi blocat la aceste nume, refuzul liberalilor ar fi fost perfect justificat, insa ele nici macar nu au inceput in mod serios.

Una peste alta, PNL ar fi trebuit sa intre in guvern tocmai pentru a se asigura ca acesta va face ceea ce trebuie. Crin Antonescu a facut insa tot ce a putut pentru a evita asa ceva si a reusit, pentru ca ura domniei sale si a lui Dinu Patriciu fata de Traian Basescu este mai puternica decat interesul national.

Ce perpectiva le ofera el, in aceste conditii, liberalilor? Opozitia, alaturi de PSD, cu speranta ca PD-L isi va frange gatul. O speranta absolut neonorabila pentru ca, odata cu PD-L, inevitabil, si-ar frange gatul si Romania.

Guvernul va esua lamentabil daca masurile de dreapta absolut necesare vor fi blocate in Parlament prin motiuni de cenzura. Se va preta PNL la asa ceva? Va fi dispus sa se alieze cu PSD impotriva masurilor de dreapta doar pentru a sabota cabinetul Boc? Ar fi o greseala fundamentala si cea mai grava inconsecventa cu putinta.

Iar daca guvernul PD-L va reusi sa faca reforme, va plati costul electoral major in zona electoratului bugetar, traditional de stanga, dar isi va consolida si amplifica sustinerea electoratului de dreapta, care exact astfel de masuri isi doreste. De unde va lua PD-L acest electorat de dreapta? De la liberalii care vor fi ratat sa fie partasi la reforme.

PNL este intr-o capcana: sa-si tradeze principiile de dreapta, pentru a ingropa guvernul si, odata cu el, Romania, pentru a incasa beneficiile electorale ale acestei prabusiri sau sa-si respecte principiile, intarind din opozitie guvernul din care putea foarte bine sa faca parte.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#liberali Opozitie, #Crin Antonescu opozitie, #alianta Antonescu Basescu , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza STUDENTUL_PRAPADIT
STUDENTUL_PRAPADIT
rank 5
" Consecventa ar fi impus nu incremenirea in obsesia antiBasescu, ci fidelitatea fata de principii liberale in domeniile cheie: restructurare, reforma, fiscalitate, stimularea mediului de afaceri. Consecventa fata de principii in numele interesului
Poza UN_TARANIST
UN_TARANIST
rank 5
Principiile, ca si carnea de porc, cad greu celor ce nu stiu sa uzeze de ele! PD-L si principiile, e ca si cum ai vorbi de funie in casa spanzuratului. As fi bucuros sa ma insel si totodata sa cunosc doar un singur principiu pedelist!