Presa de azi: Liberalii spun NU Aliantei D.A.

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 07:16
4174 citiri
Presa de azi: Liberalii spun NU Aliantei D.A.
Foto: Romania Libera

Liberalii i-au dat un vot de incredere presedintelui Crin Antonescu pentru a purta toate discutiile cu celelalte partide privind formarea unei eventuale coalitii guvernamentale, dar acest vot nu le da prea multe sperante ca vor ajunge iar la putere.

Liberalii spun NU Aliantei D.A., anunta Jurnalul National. Crin Antonescu s-a pronuntat ieri in sedinta Biroului Permanent Central al partidului impotriva unei aliante cu PD-L, iar la finalul sedintei a declarat ca PNL nu va participa la formarea unui guvern "marioneta" al lui Traian Basescu.

"PNL face precizarea pentru toti cei interesati ca exclude orice participare la un guvern "marioneta" al lui Traian Basescu, ca exclude orice colaborare la guvernare cu lideri politici care inteleg sa se comporte cu o dictatura a bunului plac, ca un partid unic, care inteleg, au inteles si inteleg in continuare sa foloseasca institutiile statului in folosul unui singur partid", a declarat Crin Antonescu.

Liderul liberal avea in buzunar, in timpul discutiilor din forurile de conducere a partidului, invitatia oficiala de la PD-L la o discutie despre o guvernare comuna. Antonescu si-a precizat din start pozitia anti-PD-L, in jurul sau raliindu-se lideri precum Ludovic Orban, Norica Nicolai, Radu Stroe.

Fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu n-a mai avut prea mult succes in a-si sustine pledoaria pro-PD-L si a transmis doar mesajul ca PNL ar trebui sa ramana deschis discutiilor cu toate partidele.

Liderii liberali au brodat pe tema guvernarii de la o extrema la alta: Teodor Melescanu ar fi vrut un guvern de uniune nationala, iar Puiu Hasotti "opozitie neagra", dupa cum comentau liberalii pe holuri. Desi cu o zi inainte pe multi liberali ii tenta reintrarea la guvernare, pusi in fata unui vot pro sau contra Antonescu, in BPC, n-au prea avut loc de intors. "Au inghitit toti galusca", se bucura un antipedelist.

Incredere pentru Crin Antonescu, titreaza Cotidianul. Crin Antonescu a primit, cu unanimitate de voturi, votul de incredere al Biroului Politic Central al PNL. Conducerea liberala a luat de asemenea hotararea de a exclude orice participare la un guvern-marioneta al lui Traian Basescu.

Presedintele liberal a precizat ca a primit o scrisoare, dar si un telefon "foarte protocolar si politicos" din partea liderului PD-L, Emil Boc, in care PNL era invitat la discutii, la negocieri privind alcatuirea unei noi majoritati parlamentare.

Antonescu a exclus insa astfel de discutii pana la validarea noului sef al statului. "I-am raspuns si noi destul de politicos, sper, si o sa-l si sun pe domnul Boc in acest sens, aratandu-i ca, din punctul nostru de vedere, deocamdata, pana cand nu avem o decizie a CCR, pentru ca toate aceste discutii vor trebui purtate la un moment dat si cu un presedinte care sa fie in plenitudinea legitimitatii sale, nu putem avea astfel de discutii", a spus Antonescu.

El a adaugat ca negocieri pentru o noua majoritate parlamentara nu pot avea loc atata vreme cat exista in procedura parlamentara un prim-ministru, Liviu Negoita, desemnat chiar de PD-L. "Pana cand acest premier desemnat nu-si retrage mandatul sau nu este eventual invalidat de un vot al Parlamentului, evident ca nu putem purta o discutie pe acest subiect", a mai spus Antonescu.

Liderul liberal a mentionat ca nu a solicitat conducerii partidului sa fie desemnat pentru postul de premier intr-un eventual viitor guvern din care ar putea face parte PNL.

"Pentru ca nici nu am avut aceasta intentie si nici BPC nu are in atributii sa acorde postul de premier. Daca PNL va avea acum sau alta data functia de prim-ministru, organismul care decide asupra nominalizarii primului-ministru este Delegatia Permanenta si nu suntem acum in aceasta situatie", a afirmat presedintele liberal.

Decizia CCR, hotaratoare. Antonescu refuza, deocamdata, un guvern cu PD-L, potrivit Gardianul. Liderul PNL a exclus, in continuare, orice colaborare la guvernare "cu lideri politici care inteleg sa se comporte cu dictatura dupa bunul plac".

In acest context, Antonescu a declarat ca raspuns la scrisoarea trimisa liberalilor de liderul PD-L, Emil Boc, ca eventuale discutii nu se pot purta decat dupa validarea noului sef al statului, reamintindu-i si ca exista inca un premier desemnat, in persoana lui Liviu Negoita.

"Domnul Emil Boc, in calitate de presedinte al PD-L, mi-a adresat o scrisoare, mie, ca presedinte al PNL, mi-a si telefonat de altfel, procedand foarte protocolar si politicos, prin care ne invita la o discutie, la o negociere privind alcatuirea unei majoritati parlamentare. I-am raspuns si noi destul de politicos, sper, si o sa-l si sun pe domnul Boc in acest sens, aratandu-i ca, din punctul nostru de vedere, deocamdata, pana cand nu avem o decizie a CCR, pentru ca toate aceste discutii vor trebui purtate la un moment dat si cu un presedinte care sa fie in plenitudinea legitimitatii sale. De asemenea, atata vreme cat exista in procedura parlamentara un prim-ministru desemnat, domnul Liviu Negoita, si desemnat chiar de partidul domniilor lor, pana cand acest premier desemnat nu-si retrage mandatul sau nu este eventual invalidat de un vot al Parlamentului, evident ca nu putem purta o discutie pe acest subiect", a raspuns Antonescu scrisorii lui Emil Boc.

Intrebat despre o eventuala solicitare a unui post de premier pentru el, presedintele PNL a spus ca nu a cerut nici un post de premier in BPC.

Din Evenimentul Zilei aflam ca Antonescu intoarce "revolutia portocalie" din PNL. Conducerea liberala a acceptat opozitia propusa de Crin, dar batalia cu sustinatorii guvernarii alaturi de PD-L e abia la inceput.

Antonescu le-a explicat liberalilor ca au de ales intre a refuza, alaturi de el, intrarea la guvernare cu PD-L si o decizie de acceptare a ofertei virtuale facute de Basescu, insa cu un alt presedinte de partid.

Argumentele in sustinerea cauzei sale au fost, o data, ca o mare parte dintre cei care l-au votat in turul I au votat in turul II impotriva lui Traian Basescu, iar, in al doilea rand, experienta liberalilor arata ca nu pot avea incredere in presedinte.

Antonescu a tinut sa-l puna la punct indirect si pe Calin Popescu- Tariceanu, afirmand ca eventualele negocieri trebuie purtate de presedintele partidului plus o echipa desemnata, si nu de fiecare separat.

Teza potrivit careia liberalii nu trebuie sa aiba incredere in democrat-liberali a fost sustinuta si de prim-vicepresedintele Ludovic Orban. Acesta a comentat ca PD-L este plin de oameni care au dezertat de la PNL si ca ar fi ridicol ca liberalii sa guverneze cu acestia. Aceeasi varianta a fost sustinuta si de Norica Nicolai sau Radu Stroe.

De cealalta parte a baricadei, sustinatorii aliantei cu Traian Basescu, aflati in minoritate, au preferat sa-si nuanteze oferta. Tariceanu a acceptat ca este nevoie de o singura echipa de negociere si a spus ca liberalii trebuie sa fie deschisi catre toate variantele, fara a se lasa influentati de trecutul neplacut alaturi de actualul presedinte.

PNL temporizeaza, PD-L insista, titreaza Romania Libera. Presedintele PNL a negat in prima instanta ca, in interiorul sedintei PNL, ar fi cerut postul de premier pentru el insusi, asa cum sustineau surse participante la discutie.

"Daca PNL va avea acum sau altadata functia de prim-ministru, organizatia care decide este delegatia permanenta si nu suntem in aceasta situatie. Nu s-a discutat un asemenea subiect", spunea Antonescu dupa BPC.

Ulterior, el a dezvaluit intr-o emisiune TV ca ar accepta sa fie prim-ministru intr-un guvern cu PD-L, cu conditia ca echipa sa fie aleasa de el si sa aiba majoritate solida in Parlament. Presedintele PNL considera insa ca Traian Basescu nu ar accepta o asemenea solutie si a precizat ca, daca PD-L va iesi de sub dominatia sefului statului, PNL se va aseza la discutii cu reprezentantii partidului. Totodata, Antonescu a mai spus ca a fost sunat de Emil Boc, care i-a cerut, ca si in scrisoare, sa inceapa negocierile pentru formarea guvernului.

La randul sau, Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca, daca va fi dorit in Executiv pentru un post de ministru, va accepta oferta. Fostul presedinte al PNL, cel care a deschis practic usa discutiilor pentru PD-L, a fost ieri scos pe tusa de decizia colegilor, care l-au mandat pe Antonescu sa poarte negocierile urmatoare. Din explicatia consilierului prezidential, Sebastian Lazaroiu, de ieri, reiesea ca telefonul lui Traian Basescu catre Tariceanu a venit pentru ca presedintele PNL s-a dovedit a fi inflexibil.

Crin Antonescu: As fi gata sa-mi asum functia de premier, scrie Gandul. PNL nu se duce la discutii cu PD-L in absenta unei decizii a Curtii Constitutionale privind alegerile prezidentiale si cata vreme exista un premier desemnat.

Liberalii au stat ore in sir in spatele usilor inchise ca sa se hotarasca daca stau in opozitie sau merg la putere. In timp ce presedintele le-a transmis telefonic invitatia sa de a intra la guvernare alaturi de PD-L, prin fostul premier Calin Popescu Tariceanu, seful PNL Crin Antonescu i-a raspuns ca liberalii nu vor face parte dintr-un "Guvern-marioneta", lasand sa se inteleaga ca prima conditie pentru a incepe negocierile este sa primeasca postul de premier.

"Daca ar exista o majoritate parlamentara sau PNL i-ar reveni postul de premier, as fi gata sa-mi asum aceasta functie. Nu cred insa ca este o varianta probabila. Alta varianta nu ar fi. Este normal ca presedintele partidului sa-si asume acest lucru", a spus Antonescu.

Inainte de a face aceasta afirmatie insa, el a aratat, imediat dupa ce a primit votul de incredere al colegilor sai din conducerea partidului, ca refuza orice colaborare, la guvernare, cu "lideri politici care inteleg sa se comporte cu dictatura dupa bunul plac". "PNL exclude orice participare la un Guvern - marioneta al lui Traian Basescu", a spus Antonescu.

Motivul pentru care Traian Basescu l-a sunat pe Calin Popescu Tariceanu il reprezinta faptul ca fostul premier este "un lider influent in PNL", iar din cauza atitudinii presedintelui liberal, s-au rupt toate puntile de comunicare cu Crin Antonescu, a declarat consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu.

"Eu cred ca Antonescu, chiar daca e presedintele PNL, a luat foarte multe decizii intre cele doua tururi de scrutin - sigur, avand o oarecare libertate din partea partidului pe care il conduce - dar a luat multe decizii care pentru noi au fost greu de inteles, incepand cu acea alianta cu PSD", mai spune Sebastian Lazaroiu.

El a adaugat ca presedinte al PNL este Crin Antonescu, dar ca acesta a fost vehement intre cele doua tururi impotriva lui Traian Basescu. "A spus ca votul lui si votul partidului trebuie sa fie impotriva lui Traian Basescu. In conditiile astea, s-au rupt toate puntile de comunicare. De altfel, si dupa ce a fost evident ca, dupa numararea voturilor, Traian Basescu a fost castigatorul alegerilor, Crin Antonescu a pastrat aceeasi linie. Calin Popescu Tariceanu, chiar daca nu mai e presedintele partidului, ramane un lider influent in PNL", a mai spus Lazaroiu.

Calin isi strange oastea, informeaza Ziua.Chiar daca Antonescu si prim-vicepresedintele Ludovic Orban, principalii sustinatori ai ideii ca PNL sa ramana in opozitie, au incercat sa lase impresia ca lucrurile sunt sub control, dincolo de usile inchise ale BPC s-au auzit cuvinte grele si reprosuri.

Antonescu nu a ezitat sa-si arate barbatia scotand in relief faptul ca el este presedintele partidului si ca ceea ce a spus cu o seara in urma despre colegul sau Calin Popescu Tariceanu ramane valabil.

"Nu pentru faptul ca domnul Tariceanu nu are nicio calitate sa negocieze, sa angajeze, sa se iteasca la gardul partidului aratand farmecele partidului - dincolo de chestia asta, care cred ca il pune intr-o situatie jenanta pe domnia sa ca om politic, ca om care a fost prim-ministru, presedinte al unui mare partid -, dincolo de asta este un semnal dupa parerea mea extrem de pagubos. Daca un om care s-a batut cu Traian Basescu (...) fuge in directia sa sa pupe papucul sultanului, dati-mi voie sa spun aceste cuvinte tari, ca altfel nu pot sa citesc acest episod (...) e jenant", au fost opinii exprimate de Antonescu si care l-au deranjat pe fostul premier.

Cele 31 de voturi "pentru" si doua abtineri i-au dat dreptul lui Antonescu sa anunte ca telefonul venit din partea presedintelui PD-L Emil Boc este cumva tardiv si pana nu se va lamuri situatia premierului desemnat Liviu Negoita liberalii nu au ce negocia.

Pe de alta parte, surse din PNL ne-au informat asupra faptului ca, in seara dinaintea BPC, Victor Paul Dobre, Dan Motreanu, Puiu Hasotti, Marian Petrache si Radu Stroe au inrosit telefoanele vorbind cu majoritatea liderilor de filiale. Aceleasi surse ne-au pomenit si despre reprosurile primite de Antonescu caruia i s-a imputat ca nu mai are un cuvant in partid.

Ieri pe holurile Palatului Parlamentului unii lideri din teritoriu vorbeau despre faptul ca "Antonescu a spus clar ca daca nu castiga alegerile isi da demisia. Nu poate sa-l intrebe nimeni daca partidul asta nu si-a schimbat numele in Patriciu SRL?"

Sursele noastre ne-au mai spus si despre faptul ca Tariceanu nu exclude posibilitatea de a face tandem in viitorul guvern cu Mihai Razvan Ungureanu in pozitia de prim-ministru, iar fostul premier sa primeasca postul de vicepremier si ministru de Externe.

#PNL PDL negocieri, #PNL PDL Guvern, #Crin Antonescu vot incredere, #PNL discutii colaitie guvernare, #PNL negocieri partide, #PNL PDL premier , #Crin Antonescu