Sa iesim in strada, sa dam jos Opozitia! (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 27 Februarie 2011, ora 23:59
8970 citiri
Sa iesim in strada, sa dam jos Opozitia! (Opinii)
Foto: Cotidianul

Am citit in ultimul timp, tot mai des - ceea ce este ingrijorator, comentarii de genul "sa iesim in strada impotriva Opozitiei, sa o anihilam total, sa punem capat ipocriziei". Ca exista unii comentatori pierduti si platiti sa scrie asa ceva e una, si nu ar fi un capat de tara, dar ideea, ce-i drept ceva mai rafinata, apare si transpira in multe dintre opiniile exprimate in presa de analisti, politicieni sau, si mai rau, chiar de catre unii jurnalisti.

De la atacurile furibunde ale principalului partid de guvernare la adresa constituirii Uniunii Social Liberale, pana la atacarea principiilor si scopului declarate mai mult sau mai putin ale acesteia, se pare ca o tendinta cu adevarat ciudata si bolnava este pe cale sa devina o uriasa si de succes manipulare nationala. Raul national, atat cel din trecut, cat mai ales cel din prezent, se afla si isi duce linistit existenta in sanul Opozitiei.

Argumentul e prea bine cunoscut - ea nu lasa Puterea sa faca... BINELE, din cauza ei nu a reusit Puterea acolo unde nu a reusit si, daca nu-i va fi inchisa gura, fie ca vorbim despre Opozitia politica, sociala sau din presa, atunci nici nu vom reusi sa mergem mai departe.

Dincolo de primitivismul unei asemenea viziuni, de elementul profund nedemocratic si tendintele totalitare ale acestei perspective, aceasta realitate intoarsa pe dos tradeaza, din pacate si din nefericire pentru acest popor, neputinta si lipsa de solutii de care Puterea se face totusi vinovata.

Sa vedem cum s-a ajuns aici. In primul rand, lipsa de incredere in Guvernul Boc, ajunsa la cote istorice mondiale, face ca orice solutie propusa de acesta, chiar si una excelenta, sa fie primita de populatie cu neincredere. De aici dificultatea de a guverna.

Intr-adevar, aici Opozitia poate fi socotita raspunzatoare, pentru ca nu a lasat sa treaca nesanctionate prea multe gafe ale Executivului. Insa, daca nu cumva suntem in pragul declararii unei situatii de calamitate nationala sau a unei stari de necesitate la nivel national, acesta este rolul constitutional al Opozitiei.

Lipsa de incredere in premierul Emil Boc l-a determinat pe Traian Basescu sa lanseze nastrusnica ideea a schimbarii lui. Ca si cum acest lucru ar fi posibil la fel de usor precum ai alimenta o masina la pompa. In realitate, nu exista o actiune mai riscanta in acest moment decat a incerca sa iti veirifici fragila si eterogena majoritate parlamentara, supunand-o necesitatii trecerii unui nou Guvern prin Parlament.

Oricata propaganda politica ar exista in jurul acestui subiect, este foarte improbabil ca presedintele sa isi doreasca, serios, schimbarea lui Emil Boc. Exista, desigur, numeroase avantaje ale aruncarii pe piata a unei astfel de ipoteze - primul, cel mai vizibil, fiind defularea unei bune parti din acea majoritate a populatiei care si-a pierdut increderea total si definitiv in Emil Boc.

Prins, asadar, in aceasta capcana a neputintei, presedintele s-a vazuit nevoit sa emita cel putin public ideea necesitatii inlocuirii premierului. Cu atat mai mult, cu cat momentul coincide cu apropiatele alegeri interne de la PD-L, unde gruparea din jurul lui Vasile Blaga a dat de inteles ca ar putea pune mana pe partid, scotandu-l definitiv de sub sfera influentei lui Traian Basescu. Abia aceasta perspectiva este cu adevarat ingrijoratoare si infricosatoare pentru presedinte.

Pentru ca Traian Basescu fara sprijinul total al partidului democrat liberal poate sa considere ca si-a incheiat mandatul la Cotroceni in orice clipa. Prins intre aceste jocuri pentru mentinerea si consolidarea puterii, presedintele este, in realitate si in ciuda bravurii, un politician fara prea multe solutii. Aruncarea responsabilitatii in carca Opozitiei, din pacate, tradeaza perfect aceasta realitate.

Iar singura cale ce ar putea sa-i ajute este credibilizarea Guvernului prin decredibilizarea Opozitiei. Aceasta este noua strategie si tehnica la care Puterea lucreaza in prezent. Mijloacele le vom cunoaste deplin in curand.

Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
#Traian Basescu presedinte, #Emil Boc premier, #Crin Antonescu PNL, #Victor Ponta presedinte PSD , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza crin-geoana
crin-geoana
rank 5
lecaizatule, cum fu la congresul UDMR? Erai sub masa, pe cine ai lingusit, ai transmis mesaje codificate?
Poza Cob
Cob
rank 5
Nu avem treaba cu opozitia. Sa stea linstita acolo 500 de ani.