Sicanari intre Basescu si Antonescu, in confruntarea de la Cluj (Video)

Sambata, 14 Noiembrie 2009, ora 15:26
16790 citiri
Sicanari intre Basescu si Antonescu, in confruntarea de la Cluj (Video)
Foto montaj: Ziare.com

Sicanari, glume de prost gust, atacuri politice si la persoana, dicutii duse in derizoriu si prea putine raspunsuri la problemele unei Romanii aflate in criza - asa a decurs prima confruntare dintre candidatii cu unele din cele mai mari sanse la Presedintia Romaniei, Crin Antonescu si Traian Basescu, la Cluj.

Traian Basescu: "Cu sustinerea lui Vantu nu veti castiga alegerile. Pacat ca, la sfarsit de dezbatere, ati dus-o in derizoriu"; "Sa va cereti scuze, dumneavoastra care v-ati abandonat o femeie"; "Este mult mai cinstit acela care face o alianta transparenta decat unul care sta doi ani sub papucul lui Hrebenciuc"; "Sunteti cadru didactic de meserie, fiind foarte mult timp bibliotecar";

Crin Antonescu: "Ati spus ca daca nu mai iesiti presedinte, plecati pe mare. Dar cu ce flota?"; "Ati promovat femeia cu succes usor, ati vorbit despre "pasarici" si "tiganci imputite", un model care nu e sanatos in societatea romaneasca"; "Daca se legalizeaza prostitutia putem vorbi de plata cu ora, dar nu in cazul profesorilor".

Asa au inteles Traian Basescu si Crin Antonescu ca ar trebui sa decurga dezbaterea, prima si probabil ultima, din campania pentru prezidentiale.

Traian Basescu si Crin Antonescu si-au salutat reciproc sotiile inainte de a incepe dezbaterea, dar s-au sicanat reciproc in timpul dezbaterii, cu mici glume, legandu-se insa chiar si de viata personala.

Spre finalul discutiei, Traian Basescu i-a cerut lui Crin Antonescu sa-si ceara scuze pentru ca femeile din Romania nu sunt "pasarici" si "tiganci imputite". Furios, Traian Basescu a spus ca poarta un respect imens femeilor, si mai ales celor trei femei din casa sa, si ca Maria este cea mai frumoasa femeie. "Sotia dumneavoastra mai merita un mandat, dumneavoastra, nu", i-a replicat Crin Antonescu.

Prima tema a confruntarii a fost depolitizarea institutiilor statului, apoi au urmat subiecte despre reforma clasei politice, educatie si economie. Fiecare candidat a avut la dispozitie cate un minut pentru a-si expune propunerile in ceea ce priveste tema respectiva.

Crin Antonescu a declarat ca, in ceea ce priveste depolitizarea, sustine revenirea la modelul din 2005 si renuntarea la Ordonanta 37, care a dus la numiri politice in teritoriu.

"Primul punct intr-un asemenea demers trebuie sa fie un presedinte cu adevarat el insusi deaspura intereselor clienterale. (...) Sustin revenirea la ce se reusise in 2005 si din pacate cu Ordonanta 37 impreuna PSD cu PD-L au intors la o politizare fara precedent", a declarat Antonescu.

"Sustin legea functionarilor publici asa cum a fost ea asezata in 2005 pe baza unor principii ale UE si sustin ca pe verticala intr-un minister, spre exemplu, ministrii si secretarii de stat sunt politici, nu oricum dar sunt numiti de partid, in jos singurul criteriu fiind al profesionalismului", a precizat candidatul PNL la prezidentiale.

Traian Basescu a raspuns, in schimb, ca el a criticat ordonanta care permitea politizarea institutiilor de stat. "As aduce aminte ca eu am facut critica publica in momentul in care Guvernul a emis Ordonanta de Urgenta care permitea politizarea aparatului de stat si se poate cauta pe agentii si in presa", a subliniat Basescu.

Viziuni asupra educatiei

"Legea promovata de Emil Boc, Legea educatiei nationale, prevede in mod expres ca directorii de scoli sa nu mai fie membri de partid, ceea ce dumneavoastra, domnule Antonescu, sustineti.(...) PNL a atatcat la CCR aceasta lege, exact articolul care vizeaza directorul scolii", a spus Traian Basescu, cand s-a abordat tema legata de educatie.

"Este neconstitutional sa interzici unui profesor sa aiba optiunea politica deschisa. (...) Legea in ansamblu are multe are probleme pentru care a fost respinsa", l-a contrazis Antonescu.

Basescu, in schimb, a replicat: "Nu este nicio incalcare a drepturilor omului, o incompatibilitate pentru directorii de scoala. Aceste incompatibilitati sunt stabilite prin lege si pentru alte categorii, pentru judecatori militari si nu vad de ce nu s-ar fi putut introduce o incompatibilitate pentru directori".

Liderul PNL a tinut sa sublinieze ca, in educatie, "nu s-a pus in practica nimic din vina tuturor, inclusiv Basescu si Tariceanu(...) Trebuie sa dea oameni care sa faca fata competitiei europene, sa dea cetateni europeni adevarati, sa dea o sansa fiecarui copil si tanar, ceea ce acum nu avem inca".

In schimb, Basescu a tinut sa sublinieze ca educatia inseamna ca "nu trebuie sa bagam date in minte copilului, datele pe care acum le dam la scoala se gasesc foarte usor pe Google...Trebuie sa trecem de la educatia bazata pe memorie, pe una care sa dea copiilor competente. Nu trebuie sa bagam date in memoria copilului, ci trebuie sa le aratam unde sa caute".

"Eu am cautat un model si m-am dus in fiecare zi la servici", a tinut Basescu sa puncteze.

Parlamentul unicameral

In ceea ce priveste referendumul pentru un Parlament unicameral, Basescu a precizat ca doreste, in final, sa existe "mai multe personalitati si mai putini baroni. Nu avem alta solutie pentru imbunatatirea clasei politice decat refoma Parlamentului. Cred ca gasim in Romania 300 de politicieni de calitate"

Pentru Antonescu insa, "reforma vietii politice este data de calitate, nu de numarul de parlamentari".

Intrebat daca va propune modificarea legii uninominalului, Basescu a raspuns: "Categoric da, a fost o discutie facuta la inceputul acestui mandat prin care am stabilit cu premierul sa declaram o initativa de corectare a codului uninominal si a sistemului de compensare. Asta, pentru ca vedem foarte bine ca din aprilie sunt foarte multi oameni care vin de pe locul doi sau trei. Mi se pare ca chiar Antonescu vine de pe locul doi".

In chestiunea reformarii statului, Antonescu a marturisit ca a "gandit impreuna cu colegii un proiect pentru reducerea numarului de parlamentari institand ca nu problema numarului va rezolva problema. Daca e vorba de economii bugetare avem de-a face cu o economie estimata spre 8- 10- 12 milioane de euro pe an, ceea ce inseamna ca va trebui sa ne gandim cand acordam sau cand suplimentam bugetul presedintiei". "Sunt partizanul ideii de vot in doua tururi", a completat candidatul penelist.

Plecarea tinerilor din tara

Plecarea tinerilor din tara cauzata de starea deplorabila a invatamantului a prilejuit un schimb de replici acide:

Basescu: "Probabil ca multi se intreaba de ce nu plecam noi".

Antonescu: "Cred ca mai multi se intreaba de ce nu plecati dumneavoastra"

"Unul din efectele majore pe care le-am facut in ultimii 3 ani a fost libera circulatie a fortei de munca. Orice om valoros poate sa priveaesca pe toata piata fortei de munca sa spuna: sunt competent lucrez oriunde. A venit timpul sa iesim din aceasta poveste- ne pleaca tinerii. La Oracle sunt 1400 de tineri cu varsta medie de 26 de ani si se produc softuri industriale care se vand oriunde in lume. Problema este falsa: vrem libera circulatie a fortei de munca?", s-a intrebat retoric candidatul pedelist.

Anotescu a replicat imediat: "Cati tineri cu capacitati intelectual aveti angajati in institutia prezidentiala?". Basescu a raspuns: "Sunt cel putin 20 de tineri cu MBA-uri facute in strainatate". Antonescu a sarjat: "Poate ca dumneavoastra v-ati dus in fiecare zi la serviciu dar ati lipsit tare mult ca presedinte vreo cinci ani".

"Pot sa accept ideea asta, am lipsit din anturajul celor care va sustin pe dumneavoastra dar nu inseamna ca am lipsit romanilor", a contraatacat Basescu, continuand: "Si Dan Voiculescu mi-a simtit lipsa si Hrebenciuc. nu s-au facut aliantele de la Grivco..."

"Cu dvs s-au facut: ati fost coleg de partid cu Iliescu, Geoana, Vanghelie, ati fost aliat cu cine a facut alianta Grivco, dvs cand ati avut nevoie din cand in cand...", a raspuns Antonescu.

"Eu am avut curaj sa condamn crimele comunismului pe cand dvs ati ras cu Iliescu si Vadim. Cand eu eram facut in toate felurile in Parlament asta e deosebirea intre mine si cei care nu au curaj sa-si asume lucrurile importante pentru Romania", a subliniat Basescu.

Teme economice

Penelistul Antonescu si-a expus programul economic: "Va scadea cota unica, va scadea TVA-ul, se va elimina paienjenisul fiscal. Asta o face guvernul...din el or sa faca parte liberali, foarte probabil, deloc sigur pentru ca eu nu candidez ca sa vina un partid la guvernare".

Basescu a spus si el cum vede viitorul economic al Romaniei: "Eu ma voi bate pentru ceea ce sustin, nu voi pluti la Cotroceni. Relaxarea fiscala sunt niste prostii pe care vor sa le ia partidele in seama bine, daca nu nu. Eu nu vorbesc in program despre o relaxare fiscala pentru ca este nerealista. Avem un deficit bugetar de peste opt procente, ceea ce inseamna ca trebuie sa ne asezam in zona prudentei. Daca se reia cresterea economica la parametri suficient de ridicati, putem analiza posibilitatea coborarii cotei unice de la 16 la 14%, dar nu mai mult, insa din prudenta nu mi-am permis sa introduc in programul politic asa ceva".

Basescu a continuat: "Trebuie sa generam politici prin care oamenii sa se asocieze si sa instituie mici linii de procesare, linii de procesare a laptelui, linii de procesare a carnii, astfel incat la oras sa plece bunuri alimentare. Trebuie sa amplasam linii de procesare care sa valorifice fructele in compoturi, conserve, tinerii si femeile isi vor gasi un loc de munca in industrie si pentru asta utilizam bani europeni- sunt disponibile 8 miliarde de euro pentru dezvoltare rurala. Pana cand nu dirijam aparitia de IMM-uri in mediul rural micul fermier va ramane sarac"

La randul sau, Antonescu a completat ca "suntem in situatia in care cu toate aceste cuvinte foarte frumoase care seamana la indigo cu cele povestite de Geoana, subventiile n-au fost platite, crescatorii de animale v-au vizitat si n-a fost un moment placut pentru ei, pentru dvs. presupun ca da...Agricultura trebuie abordata discutand despre politica romaneasca in UE, trebuie sa avem ceva coerent si de durata. Fiind vorba de o tema care tine si de probleme de politica externa, presedintele are posibilitatea sa coordoneze problemele legate de agricultura".

"Va multumesc pentru misiunea pe care mi-ati dat-o, sa coordonez agricultura", a atacat Basescu. "Nu era vorba de dvs.", a ripostat Antonescu.

"Problema agriculturii a fost rezolvata in acest an", a tinut Basescu sa precizeze. "Pai si oamenii aia care au venit la dvs. la gard, ce erau, SPP-isti deghizati?", a intrebat penelistul. "Erau liberali deghizati, nu vreau sa aduc un afront liberalilor", a sarjat pedelistul. "Nici eu SPP-istilor, ca sunt oameni de treaba si le-ati taiat din sporuri", a venit replica candidatului PNL.

Ultima carte citita, ultimul film vazut

Cei doi candidati au fost intrebati care este ultima carte citita si ultimul film vazut.

Traian Basescu a declarat ca a citit "Levantul", de Mircea Cartarescu, incercand "sa acopere un gol" pe care l-a creat in ceea ce priveste documentarea legata de clasici in viata si a declarat ca a urmarit un film documentar pe Discovery.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat ca ultima carte citita este "Cresterea si decaderea Imperiului Britanic", iar ultimul film vazut a fost "Parfum de femeie", cu Al Pacino.

Replica a vanit prompt din partea presedintelui: "Si de ce va suparati mereu cand auziti de femei la Cotroceni?"

"Femeile din Romania nu sunt doar pasarici"

Aceasta replica a prilejuit un nou atac, mai virulent, din partea liderului penelist. "In tara asta sunt foarte multe femei, noi barbatii suntem cam misogini", a spus Antonescu. "Poate dvs., nu eu", a zis Basescu.

Antonescu a tinut totusi sa-i reproseze lui Basescu: :Ati promovat femeia cu succes facil, ati vorbit despre pasarica, ati smuls telefonul unei ziariste, asta inseamna o atitudine gresita fata de femei si n-am promovat modelul femeii care face ca societatea sa creasca, femeia care tine casa, desi aveati modele aproape, dna Basescu, si modelul femeii de succes care castiga admiratie nu prin lucruri vazute cicare se construiesc. Femeile din Romania nu sunt doar pasarici".

Basescu a raspuns: "Gresiti in abordarea dumneavoastra si decenta ar trebui sa va spuna ca un barbat care are trei femei in casa le respecta, un barbat caruia nu i s-a intamplat niciun incident dramatic in care sa-si lasa sotia singura sa ajunga in situatii dificile Sa va cereti scuze pentru ce ati spus, pentru mine femeia este mult mai importanta decat orice femeie pentru dvs. Ati jignit femeile".

"Adriana Saftoiu e la dvs., Renate Weber este la dvs., sunt femei promovate de mine in politica. Altceva va infurie, va infurie o femeie care in afara ca este inteligenta este si frumoasa", a continuat Basescu. "Despre cine e vorba?", a intrebat Antonescu. "Despre sotia mea", a replicat Basescu. "Poate ca doamna merita inca un mandat, dvs. nu", nu s-a lasat si Antonescu. "Problema dvs. e ca o sa-l luam impreuna si eu si ea", a conchis Basescu.

Lauda de sine...

"Sunt un politician care a avut curaj sa spuna ca presa trebuie sa fie libera, sunt un politician care a stiut sa-si duca tara in UE si nu asa cum spunea domnul Patriciu sa amanam ca mai aveam de privatizat Romgazul", a inceput sa se laude Basescu, de unul singur.

"Sunt un politician care a spus: avem nevoie de militari americani la frontiera de est a Romaniei si a adus militarii americani in bazele de la frontiera de est. Sunt un politician care atunci cand dvs. spuneati sa retragem trupele din Afganistan eu am spus nu, Romania are onoare iar trupele romanesti au trecut pe la Arcul de Triumf cu misiunea indeplinita".

"Sunt un politician care atunci cand dvs. va grabeati sa semnati South Stream am spus nu, exista proiectul Nabucco. Sunt un politician care a lasat tara mai mare cu circa 9 mii de km patrati, cu suportul, cu deciziile luate in CSAT, sigur cu expertiza juristilor de la MAE. Sunt un politician care are ce sa spuna politicienilor la sfarsitul de mandat".

"Ati mai vazut ce vedem acolo? Atmosfera creata de genul presedintele face

scandal, presedintele face dezbinare. Domnule Antonescu, dvs. va spun sa nu credeti in asta si va dau argumentele: acelasi model vazut la Timisoara- niste romani faceau scandal, niste romani erau huligani, asta am vazut in '89, asta vedem acolo. Aduceti-va aminte: la Chisinau acei tineri care au iesit pentru a protesta erau numiti huligani".

La randul sau, Antonescu a luat cuvantul: "Eu va multumesc, ati spus ca daca nu mai iesiti presedinte plecati pe mare... O meserie aveti, dar cu ce plecati, flota nu mai aveti".

"Nu m-am asteptat sa aveti abordarea securistilor, spunand ca presedintele in functie a furat flota. Nu exista niciun document semnat sub numele Traian Basescu, indiferent ce functie am avut prin care sa se fi aprobat vanzarea unei singure nave.

O afirm la sfarsit de mandat si la inceputul celui de-al doilea. Daca aveti impresia ca veti castiga alegerile prezidentiale...la dvs. e Mischie, Simirad...nu se pot castiga alegerile prezidentiale cu minciuni. Eu am castigat si am o tura in fata dvs.", a punctat Basescu.

"Ati sustinut multe teze corect si nu m-am sfiit sa le sustin si eu. Ca atare, m-am pus in conflict chiar si cu colegii de partid, insa dintre acestea nu ati canstigat nicio lupta. I-ati inselat pe tinerii fara casa cand v-ati luat casa din Mihaileanu, cand ati permis prim- ministrului Boc sa includa in formula pensii nesimtite. Cu cea mai buna intentie as spune ca daca as fi in locul dvs. m-as gandi bine pe cine votez", a replicat Antonescu.

"Domnule Antonescu, cu minciunile lui Vantu, Voiculescu, nu veti castiga alegerile prezidentiale. Din pacate, mi-as fi dorit tare mult sa intrati in turul doi, pentru ca ar fi existat o garantie ca tara nu ar fi ajuns nici pe mana lui Voiculescu, Vantu sau Iliescu. Din pacate, spre sfarsitul discursului ati ajuns sa lansati acuze ieftine. Credeam ca aveti un standard moral putin mai ridicat", a raspuns candidatul PD-L.

In ceea ce priveste mesajele de final, Basescu a precizat ca "nu voi ezita sa continui reformarea statului", in timp ce Antonescu a apreciat ca "Basescu, spre deosebire de Geoana, e un om viu, cu personalitate. Le spun romanilor ca jocurile nu sunt facute!".

Dezbaterea dintre Crin Antonescu si Traian Basescu a fost moderata de jurnalistul Mihnea Maruta, fost redactor sef la "Cotidianul".

Livia Stroie, Ana Ilie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Antonescu Basescu confruntare Cluj, #dezbatere Antonescu Basescu, #confruntarea Basescu Antonescu Cluj , #Crin Antonescu