Sondaj BCS: Basescu, secondat de Antonescu in cursa prezidentiala

Marti, 01 Septembrie 2009, ora 19:40
5203 citiri
Sondaj BCS: Basescu, secondat de Antonescu in cursa prezidentiala

Traian Basescu ramane in continuare in preferintele romanilor pentru a ocupa functia de presedinte obtinand 30,5% dintre voturi, secondat de Crin Antonescu cu 20,1, in timp ce Mircea Geoana obtine 19,2%, potrivit ultimului sondaj realizat de BCS.

In cazul in care Sorin Oprescu va candida el va fi votat de 8,2%, Corneliu Vadim Tudor este preferat de 7,5% dintre romani, Radu Duda - 5,5%, George Becali - 4,2 %, Kelemen Hunor - 4,2%, iar Nati Meir 0,2%, arata sondajul BCS remis Ziare.com.

Aproape jumatate din cei intervievati, 49,7%, au spus ca s-ar duce la alegerile prezidentiale daca ar avea loc intr-o zi lucratoare si nu duminica. In ceea ce priveste motivati votului, 57, 2% ca cel mai important pentru ei in aceasta campanie electorala vor fi programele pe care le promoveaza candidatii, 24% sunt interesati de personalitatea lor si doar 8,7% de partidele pe care le reprezinta.

66% dintre respondenti cred ca cele mai importante probleme pe care trebuie sa le rezolve viitorul presedinte al Romaniei sunt cele economice, precum salariile, preturile si locurile de munca. 18,5% cred ca cele mai importante probleme sunt cele sociale, precum invatamantul, sanatatea si asistenta sociala.

La intrebarea: Cu care din urmatorii candidati la presedintie vor trai cel mai bine?, 20% au spus ca nu stiu, 18% cu Traian Basescu, 14% cu nici unul, 12,1% cu Crin Antonescu, 11,7% cu Mircea Geoana, 8% cu Sorin Oprescu si 6,8% cu Corneliu Vadim Tudor.

Cu toate acestea 18,4 % cred ca cel mai corupt presedinte este cel mai corupt presedinte, 11% cred ca cel mai corupt este Mircea Geoana, iar majoritatea de 33,8% nu stiu. 17,6% dintre respondenti cred ca Basescu va face cele mai multe lucruri bune pentru Romania in urmatorii ani. 12,3% ii acorda o mare incredere lui Crin Antonescu, in timp ce doar 11,6% cred ca Mircea Geoana va face cele mai multe lucruri bune pentru tara.

25,4% dintre cei intervievati cred ca cel mai potrivit pentru a fi presedinte este Traian Basescu, 14,6% Crin Antonescu, 13,9 % Mircea Geoana, 10,6% Sorin Oprescu, 8,2% Corneliu Vadim Tudor, 4,4% Gigi Becali, 4,2% Radu Duda, 2,3% Kelemen Hunor si 0,1% Nati Meir. Cel mai antipatic candidat este pentru 16,5% Traian Basescu, secondat de Corneliu Vadim Tudor cu 14,1%.

Oprescu nu sta bine la voturi, dar sta bine la incredere

30,5% dintre romani au incredere in actualul presedinte, 29,7% in Sorin Oprescu, 24,4% in Crin Antonescu, 21,8% in Mircea Geoana, 17,7% in Corneliu Vadim Tudor si 17,5% in Gigi Becali.

28,1% dintre repondenti cred ca Traian Basescu a urmarit interesele partidului sau, 23,6% interesele personale, 22,6% interesele nationale si 15% interesele anumitor grupuri. Aproape jumatate dintre romani, adica 40,7%, cred ca moralitatea clasei politice a scazut in timpul mandatului actualului presedinte, iar 43,2% cred ca moralitatea societatii romanesti a ramas la fel.

Multi dintre respondenti cred ca Traian Basescu nu a reusit sa reduca somajul, sa stopeze cresterea preturilor, sa atraga investitii, sa reduca taxele si impozitele, sa reduca efectele crizei, sa ajute la dezvoltarea agriculturii, sa reduca coruptia sau sa creasca prestigiul Romaniei pe plan international.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.096 persoane in varsta de peste 18 ani, iar esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, cu o eroare de +/-3%.

Vezi sondajul BCS sub foto

Statul Arizona a inculpat mai mulți colaboratori ai lui Trump, pentru tentativa de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020
Statul Arizona a inculpat mai mulți colaboratori ai lui Trump, pentru tentativa de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020
Statul american Arizona a inculpat 18 persoane în cadrul tentativei de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020 în favoarea lui Donald Trump, a declarat miercuri procurorul...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Traian Basescu, #alegeri prezidentiale, #Crin Antonescu, #sondaj BCS , #Crin Antonescu
Comentarii