Toate tunurile pe Traian Basescu (Opinii)

Duminica, 22 Iulie 2012, ora 23:06
7335 citiri
Toate tunurile pe Traian Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Razboiul total, declansat de furia oarba a artizanilor loviturii de stat, are cel putin un aspect ciudat: in timp ce Traian Basescu lupta sa-si apere pozitia politica, deja castigata candva, si sa dea o replica celor care au ridicat sabia spre el, opozantii il bombardeaza non stop, cu singurul scop de a vedea cum moare capra vecinului.

Sa fim intelesi. Referendumul nu este un proces electoral obisnuit. La referendum, nu se prezinta unii in fata altora, pentru ca poporul suveran sa-i aleaga pe cei mai buni sau - de multe ori - pe cei mai guralivi.

Guralivii au iesit la atac

Guralivii de la referendum si-au spus deja cuvantul, cu varf si indesat, in Parlament si au obtinut suspendarea. Partea lor s-a terminat. N-au ce sa caute la referendum, unde celui incriminat i se ofera ocazia sa alerge singur pe o pista, sa castige sau sa piarda, dupa caz.

Ceilalti sunt spectatori. Dar, vai, spectatorii, in loc sa vizioneze competitia de la tribuna, s-au repezit cu totii pe pista, ca si cum ar fi la intrecere cu alergatorul angajat in cursa. Ca si cum, la fotbal, spectatorii s-ar repezi in teren, sa traga si ei un sut in minge.

Cel mai ciudat dintre toti este insa interimarul Antonescu, care, asta primavara, se batea cu pumnul in piept sustinand ca el, ca presedinte, va fi discret si departe de lupta politica, iar acum apare aproape zilnic la televizor, intru apararea USL, intru acuzarea PDL si intru nimicirea lui Traian Basescu.

Apoliticul interimar, in fruntea liberalilor

Romanii au privit stupefiati cum, la mitingul USL de la Timisoara, n-a vorbit interimarul PNL Daniel Chitoiu, ci interimarul Romaniei Crin Antonescu. Nici la Iasi, nu l-am vazut pe anonimul Chitoiu, ci tot pe guralivul Antonescu, presedinte interimar, echidistant si apolitic, care a tras cu prastia din rasputeri in Traian Basescu, indemnandu-i pe romani cum se voteze - nu dupa regulile Constitutiei, ci numai dupa regulile maidanului.

Razboiul de maidan este insa o arma cu doua taisuri, intrucat duce lupta corp la corp folosind invective si epitete, capitol unde Crin Antonescu nu si-a dat seama ca Traian Basescu e o vulpe batrana, iar el insusi un pui de gaina.

N-ar fi fost in stare Antonescu sa lanseze metafora "iarna nu-i ca vara", care a produs frisoane asupra romanului, cel nascut poet, si nici cealalta metafora "i-am ciuruit", care, numai intr-un cuvant si jumatate, spune mai mult decat zece pagini, plagiate de Victor Ponta.

Sunt atat de socante sintagmele domnului Basescu, incat iti vine sa crezi ca, daca se facea literat, ar fi lansat numai bestseller-uri. Poate de aceea, desi n-am fost in consens cu limbajul presedintelui suspendat, atunci cand l-a facut paiata pe cel interimar, am avut totusi imaginea unei lovituri, data la tinta.

O lovitura dura si o replica slaba

Cuvantul "paiata", jignitor desigur, are un impact deosebit in public. Compozitorul italian Leoncavallo, autor a zece opere muzicale, a cucerit atat publicul, cat si recunoasterea unanima a posteritatii, numai printr-una dintre ele. Acea opera se numeste "Pagliaccio" - adica paiata (pe afisele noastre apare tradus inexact, la plural, "Paiate").

Nu pune nimeni la indoiala valoarea melodica deosebita a operei, nici continutul dramatic, dar multi contemporani sunt de acord ca impactul titlului a cucerit publicul. Cum am zice astazi, a fost un brand reusit.

Incheind aceasta digresiune, observ ca Traian Basescu, care este el insusi un brand, a descoperit cuvantul cu impact distrugator, mai ales prin valoarea lui aluziva la manevrele din umbra care, in opinia domniei sale, teleghideaza intregul esafodaj al USL, cu aluzie directa la "puscariabilului" Felix.

In loc sa-si pastreze locul echidistant, presedintele interimar s-a simtit dator sa intre in polemica si a dat replica: "epava". Epava este oricine a ajuns la capatul carierei, oricine este epuizat fiziceste sau intelectual, oricine este macinat de o boala cronica. In final, toti vom ajunge o epava, daca apucam acea zi.

Chiar si domnul Crin Antonescu, in cazul fericit cand il asteapta o cariera politica stralucita si o viata lunga, tot ca epava va sfarsi. Asa e firea lucrurilor.

Dar nu toti suntem sortiti sa ajungem paiate. Traian Basescu a vrut sa loveasca acolo unde doare mai tare si a reusit. Antonescu a vrut sa dea replica si a lovit acolo unde nu doare decat atat, cat sa te scarpini.

Totusi, pentru ca sa doara, toate tunurile sunt indreptate spre Traian Basescu. Zile grele il asteapta daca ar castiga: va fi chinuit de coabitarea cu paiatele care l-au facut epava. Daca insa pierde, s-ar putea sa intre in memorie ca orice victima a vremurilor, asa cum a intrat si A.I. Cuza, detronat tot de o monstruoasa coalitie.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Basescu paiata Antonescu, #Antonescu epava Basescu , #Crin Antonescu