Presedintele Traian Basescu a apreciat ca parasirea consultarilor de la Cotroceni pe tema revizuirii Constitutiei de catre Crin Antonescu si Victor Ponta reprezinta "reactii de inceput ale unor presedinti proaspat alesi" si i-a invitat din nou pe acestia la consultari, pentru marti, la ora 18.
"Am sa le transmit dupa aceasta declaratie de presa o invitatie pentru maine la ora 18 numai lor, adica PNL si PSD, si sper ca daca PNL va veni va reactiona pozitiv si domnul Ponta si va veni si dansul", a declarat seful statului luni, dupa ce liderii celor doua partide au parasit consultarile privind modificarea Constitutiei in semn de protest fata de prezenta independentilor.
Presedintele a tinut sa sublinieze ca aceasta a fost prima consultare cu partidele politice de la alegerile prezidentiale, amanarea de cateva luni fiind datorata alegerilor interne din PSD, PC si PNL.
"Am invitat toate partidele plus Grupul minoritatilor din Camera Deputatilor si grupul independentilor. In aceasta formula am mai avut o intalnire si pe 6 noiembrie. Astazi a existat o reactie a domnului Crin Antonescu, care nu a dorit sa mai ramana la discutii. Atunci, cand obiectivul dansului era desemnarea domnului Iohannis ca premier, a ramas la discutii cu independentii in sala", a tinut seful statului sa reaminteasca.
Presedintele a anuntat ca va continua sa invite independentii atata vreme cat au fost recunoscuti in Parlament, au un grup parlamentar aprobat atat in Camera cat si in Senat, de aceea "excluderea lor de la discutii este anti-democratica".
"Ati vazut pozitia domnului Antonescu si ulterior a domnului Ponta, cred ca sunt reactii de inceput, sunt presedinti proaspat alesi care doresc sa isi clarifice statutul in raport cu Guvernul, numai ca aici nu erau la Guvern, erau la presedintie", a mai precizat presedintele Traian Basescu.
Acesta a explicat ca ii va invita din nou pe cei doi lideri ai opozitiei marti la Cotroceni pentru ca doreste sa afle opiniile acestora pe tema revizuirii Constitutiei si modernizarii statului. "Domnii Antonescu si Ponta doar m-au ascultat pe mine. Daca vor binevoi sa vina, va fi exact aceeasi tematica, avand in vedere ca nu au reusit sa isi expuna punctele de vedere si eu tin sa le cunosc", a subliniat seful statului.
Referendumul nu e obiect de mediere si nici subiect de negociere
Presedintele a mai tinut sa dezminta "toate povestile inventate de analisti, ziaristi, politicieni", potrivit carora si-ar dori o Constitutie care sa ii sporeasca puterile, in conditiile in care noua Constitutie va intra in vigoare la expirarea mandatului sau.
"Nu am interese, am o experienta adunata intr-un mandat, si as vrea sa fie transpusa in Constitutie pentru a evita blocajele viitoare si pentru a avea un stat functional", a conchis el, precizand insa ca nu se hazardeaza sa spuna cand va fi gata noua lege fundamentala.
"Eu voi avea rabdare pana la capat, deocamdata, efortul meu este sa reusesc sa discut cu toate partidele", a precizat el.
Traian Basescu a mai avertizat ca va sustine pana la capat rezultatele referendumului din noiembrie, indiferent de opozitia exprimata public de majoritatea partidelor parlamentare. "Optiunile romanilor de la referendum nu pot face obiect de mediere din partea mea si nici subiect de negociere(...)Daca voi constata ca nu au predispozitie sa recunoasca suveranitatea poporului roman, ma vad nevoit sa apar deciziile exprimate prin votul liber al romanilor in dispute publice. Voi considera ca sunt obligat sa apar ceea ce romanii au votat", i-a mai avertizat presedintele pe parlamentarii care se opun unicameralismului.
In privinta celorlalte teme abordate la consultarile cu partidele parlamentare, seful statului a amintit printre acestea accelerarea adoptarii legii responsabilitatii fiscale, legii educatiei nationale sau legilor sigurantei nationale.
De asemenea, presedintele a avertizat ca Romania trebuie sa grabeasca ratificarea acordului pentru proiectul Nabucco precum si acordarea garantiilor pentru investitia Ford de la Craiova, unde, din cauza stationarii proiectului in Parament, lansarea in productie a unui nou model de automobil risca sa intarzie.
Traian Basescu a mai cerut accelerarea descentralizarii spitalelor, scolilor, politiei, cresterea nivelului de autonomie a autoritatilor locale si adoptarea legii pensiilor in Parlament.
Un Senat ales indirect si care sa reprezinte regiunile ar fi neconstitutional
Presedintele a mai declarat ca a discutat cu partidele varianta reorganizarii adminstrative prin lege organica, si nu prin Constitutie, apreciind ca un for de reprezentare a regiunilor ar putea fi interpretat ca incalcand articolul 1 din Constitutie, care nu poate fi revizuit.
"Am deschis si subiectul reorganizarii administrative a tarii ca o necesitate in procesul de modernizare si care poate face sau nu obiectul revizuirii Constitutiei, fiind o varianta si aceea a eliminarii tuturor referirilor legate de organizarea administrativa a tarii din Constitutie si rezolvarea problemei de reorganizare administrativa printr-o lege organica", a explicat seful statului.
Intrebat daca in contextul reorganizarii teritoriale s-ar justifica si o a doua Camera, in speta Senatul, care sa reprezinte regiunile si ai carui membri sa nu fie alesi direct, ca in cazul Camerei Deputatilor, presedintele a facut cateva precizari.
"Articolul 1, printre altele, precizeaza ca statul roman este stat suveran, independent si indivizibil. Cine priveste la modelul german, care are Budesrat ca fiind reprezentant al land-urilor uita ca acolo discutam despre un stat federal. Deci Romania nu poate fi stat federal, ca atare, un asemenea concept politic ar fi foarte greu de acceptat de romani pentru ca nu se justifica. Noi vorbim de crearea de regiuni care sa aiba tot atata autonomie cata au judetele acum, sau cata vor avea, sa speram, pana la sfarsitul anului cand se vor transfera scolile, spitalele si politiile locale, dar nu vorbim de regiuni care prin atributiunile administratorilor regiunii sa poata iesi din conceptul de stat indivizibil", a explicat presedintele.
PSD si PNL sustin o structura bicamerala a Parlamentului, unde o Camera sa fie aleasa prin vot uninominal direct, iar cealalta sa fie o Camera superioara, care sa reprezinte comunitatile locale si care sa fie formata din membri alesi de catre consilierii judeteni si locali.
Dar in curand ADEVARUL va iesi la lumina si el pe usa din... Vezi tot