Acordul la acord: Sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 23:59
5571 citiri
Acordul la acord: Sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic! (Opinii)

Concluzia optimista transmisa de Traian Basescu la finalul consultarii cu partidele politice parlamentare pe tema acordului european de guvernanta fiscala a fost mai degraba una de uz extern.

Spunand ca o intelegere este aproape, presedintele incearca sa dea un mesaj optimist, de care are nevoie si imaginea Romaniei, si unitatea europeana greu pusa la incecare, si acordul insusi a carui soarta este inca incerta.

Dincolo de asta, insa, eu nu prea vad motive de optimism. Sigur, toate partidele se declara de acord cu ratificarea tratatului ce ar urma sa fie semnat in primavara. Toti se declara de acord cu necesitatea disciplinei fiscale, cu abordarea responsabila, cu transparenta bugetara. Dar asta nu inseamna decat ca sunt de acord cu documentele europene deja existente si asumate de Romania.

Deficitul bugetar, de exemplu, era deja limitat prin chiar acordul de constituire a UE, insa regula a fost atat de des incalcata, la vedere sau sub acoperirea unor cifre masluite, incat ea nici macar nu mai conta.

Asadar, ceea ce aduce nou acest tratat este tocmai intarirea acestor reguli prin stabilirea sanctiunilor automate pe care ar urma sa le atraga incalcarea lor, prin competentele acordate curtii europene de justitie si, mai ales, prin constitutionalizarea acestor reguli.

Nucleul dur al Europei, adica Germania, Franta si, mai nou, Polonia, vrea sa se asigure ca regulile fiscale si uniunea fiscala nu vor ramane simple propozitii pe hartie, ca pana acum, ci vor fi incluse in legislatiile nationale la cel mai inalt nivel de reglementare, adica cel constitutional, astfel incat nerespectarea lor sa poata fi sanctionata rapid, nu doar la nivel comunitar, ci si in plan intern, iar renuntarea la ele sa nu poata fi facuta printr-o simpla decizie a unei majoritati de moment, ci doar in urma celui mai complex proces legislativ posibil.

Asadar, simpla ratificare a regulilor, fara includerea in Constitutie sau o lege cu caracter constitutional, nu are mare valoare.

In Romania, nu avem decat varianta Constitutiei. Daca ne limitam la o lege organica, ea poate fi oricand modificata sau abrogata cu o majortiate calificata. Si astfel de modificari peste noapte s-au tot vazut. Mai toate legile importante si incomode, adoptate la presiunea europeana, au suferit tot felul de imblanziri, daca nu chiar repuneri in situatia anterioara.

Asa cum a fost ridicata din nou la 50%, fara licitatie, limita de aditionare a contractelor pe bani publici, nu poate fi modificata la o adica si limitarea deficitului bugetar? Ba bine ca nu.

Asadar miza acestui acord nici macar nu este ratificarea lui, pe care nimeni nu o poate refuza explicit, ci garantarea aplicarii lui, ceea ce niciun partid, nu doar Opozitia, nu vrea. De ce? Pentru ca niciun politician nu vrea sa aiba un asemenea obstacol constitutional in calea jefuirii banului public, singurul scop pentru care politicianul roman isi doreste puterea.

Cu alte cuvinte, sa se revizuiasa, primim, dar sa nu se schimbe nimic.

Ratificam in unanimitate, dam o lege in unanimitate, dupa care incepem sa modificam, usurel, usurel, pana ajungem in situatia de pana acum si putem fura linistiti.

Cu prevederea constitutionala nu merge insa asa usor. Asa ca nimeni nu vrea, de fapt, constitutionalizarea noilor reguli europene. USL se opune explicit, sub tot felul de pretexte aburitoare, in timp de PDL incearca sa paraziteze subiectul cu tot felul de teme politice colaterale astfel incat sa intre intr-o increngatura de dispute si amanari interminabile.

Dar sa nu emotionam prea tare. Politicienii romani au aliati de nadejde in restul Europei. Deocamdata putine tari isi declara disponibilitatea de a constitutionaliza disciplina bugetara. Asa ca este posibil ca pana la urma acordul sa nici nu fie semnat in primavara, asa ca discutia aceasta enervanta sa moara de la sine.

O usurare pentru politicieni, o nenorocire pentru noi, pentru ca, fara acest acord si fara garantarea respectarii unor reguli comune, euro nu are cum sa supravietuiasca. Iar suflul exploziei monedei unice europene va spulbera si UE, si majoritatea economiilor europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#acord fiscal Constitutie, #consultari Basescu acord UE , #criza
Comentarii