AP: Cursa stransa pentru alegerea presedintelui in Romania

Duminica, 06 Decembrie 2009, ora 14:09
1952 citiri
AP: Cursa stransa pentru alegerea presedintelui in Romania

Procesul de vot a inceput duminica in Romania intr-un al doilea tur de scrutin puternic contestat, dar care ar putea sa rezolve doua luni de criza politica si sa dezghete imprumutul de care avem nevoie pentru a iesi din cea mai grava recesiune de dupa caderea comunismului in 1989.

Presedintele de centru, Traian Basescu, candideaza pentru un al doilea mandat de cinci ani. Rivalul sau, fostul ministru de Externe Mircea Geoana, este presedintele PSD si seful Senatului.

Amandoi candidatii sustin ca vor scoate Romania din cea mai adanca criza politica si economica din ultimii 20 de ani, ca vor eradica coruptia si vor restaura increderea publicului, comenteaza Associated Press.

Basescu patriotul

Basescu, in varsta de 58 de ani, se portretizeaza ca un patriot cu un respect profund fata de traditiile romanesti, dar si constient de preocuparile electoratului.

Fostul capitan de nava a vazut cum popularitatea sa a scazut in acest an in urma incetinitii cresterii economice si a miscarilor de trupe in politica, dar se bucura inca de un sprijin larg, in special in zonele rurale si in randul clasei muncitoare.

Traian Basescu isi asuma cresterea profilului Romaniei pe plan international prin intrarea in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007 si gazduirea unui important summit NATO, in 2008 - culmea mandatului sau.

Geoana diplomatul

Pe de alta parte, lui Mircea Geoana, in varsta de 51 de ani, care a fost ambasador al Romaniei in SUA si ministru de Externe, ii lipseste popularitatea in randul maselor, dar este vazut ca un negociator iscusit in mediul politic romanesc. Iar Partidul Social Democrat, succesorul Partidului Comunist, care a condus Romania mai bine de 40 de ani, este o organizatie cu radacini adanci atatin mediul rural, cat si in cel urban.

Basescu il acuza pe Geoana ca este un pion al mogulilor media si al oamenilor de afaceri, o acuzatie care a avut rezontanta in ransul alegatorilor in mijlocul problemelor economice cu care se confrunta Romania.

Geoana, care a obtinut in primul tur un scor putin sub cel al lui Basescu, a declarat vineri, intr-un interviu pentru Associated Press, ca Basescu a instigat la instabilitate politica si a folosit serviciile secrete pentru a-si monitoriza adversarii.

Analistii sunt de parere ca aceasta cursa electorala este prea stransa pentru a se putea face pronosticuri.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...