Basescu, amenintat cu suspendarea - Cat i-ar costa pe romani o criza politica?

Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 13:03
3449 citiri
Basescu, amenintat cu suspendarea - Cat i-ar costa pe romani o criza politica?

Partidele din Opozitie s-au coalizat joi impotriva presedintelui Traian Basescu amenintand ca daca va promulga Legea pensiilor in forma actuala vor initia procedura de suspendare din functie a sefului statului.

In asteptarea unui verdict al Curtii Constitutionale despre constitutionalitatea sau neconstitutionalitatea Legii pensiilor, Ziare.com a vrut sa afle cat i-ar costa pe romani in acest moment o criza politica suprapusa peste cea economica.

Valentin Ionescu: Masurile de reforma genereaza impotrivire

Fostul ministru al Privatizarii Valentin Ionescu a declarat, pentru Ziare.com, ca o astfel de reactie din partea Opozitiei este normala, avand in vedere ca niciodata reformele structurale nu vor au fost acceptate cu armonie si intelegere.

"Nu stiu daca se va ajunge la asta (suspendarea presedintelui, n.red.), dar Romania da de multa vreme o imagine de incoerenta. Acum, de regula cand guvernul unui stat trece la masuri de reforma structurala, nu se poate astepta nimeni la armonie si intelegere, ci, in general, la impotrivire. Acum, pe de alta parte, depinde si de cum faci aceste reforme. Unele se fac cu stangacie, si s-a vazut, altele nu", a declarat, pentru Ziare.com, Valentin Ionescu.

Acesta a precizat ca Legea pensiilor este extrem de necesara, insa a punctat ca, in cazul in care a fost vorba de fraudare, exista o problema.

"Legea pensiilor este necesara si nu ma refer la continutul ei, dar scopul nu scuza frauda. Deci daca intr-adevar s-a facut o frauda asta nu e in regula si nu poti sa construiesti un stat de drept pe frauda".

Suspendarea lui Basescu = finantare mult mai scumpa

Economisul a explicat ca suspendarea sefului statului ar duce la scaderea ratingului de tara si deci la o finantare mai scumpa, deci dobanzi mai mari de platit pe care tot banii luati de la romani le vor acoperi.

"Prin urmare, daca se va declansa o criza, probabil ca Romania va avea un cost suplimentar in ceea ce priveste finantarea care va fi necesara, deci finantarea va deveni mai scumpa, nu ca nu se va face, ea se va face, dar se va face la un cost mai ridicat, intrucat ratingul de tara ar putea sa se degradeze. Ca le reuseste suspendarea sau nu, asta e o alta discutie, nu vreau sa intru in amanunte de genul asta, pentru ca toata lumea face politica batand campii pe asa ceva, speculeaza.

In momentul in care ai criza politica prelungita, de regula agentiile de rating reactioneaza si pot sa iti degradeze ratingul pe care l-ai avut. In momentul in care ne degradeaza ratingul, fireste ca finantarea este mai scumpa, deci pana la urma pe noi ne costa treaba asta din buzunar, ca una este sa te imprumuti la 4,5% si alta e sa te imprumuti la 6%. Devine mai costisitoare finantarea Romaniei in momentul in care instabilitatea politica este mai mare, dar nu ca nu se mai face, pentru ca tot se va incheia un acord cu FMI, domnul Basescu va ramane oricum in functie, chiar daca luam in calcul ipoteza suspendarii, pana atunci, el (acordul, n.red.) se negociaza acum", a mai spus Ionescu.

Mariana Campeanu: S-a intamplat un lucru atat de grav in Romania, incat noi nici nu ne dam seama

Mariana Campeanu, vicepresedinte PNL si fost ministru al Muncii in Guvernul Tariceanu, sustine ca daca Legea pensiilor va ramane in forma actuala, repercusiunile vor fi mai dramatice decat ne putem imagina acum.

"Pentru suspendarea presedintelui suntem de acord in conditiile in care acesta va promulga o lege care a fost obtinuta fraudulos - atunci inseamna ca presedintele inseamna ca incalca flagrant Constitutia. In rest, nu putem sa ne pronuntam inca pana cand nu se afla care e verdictul Curtii si care va fi atitudinea presedintelui la promulgare.

Acestea sunt erori pentru ca domnul presedinte totusi s-a manifestat public initial - a spus ca nu vede niciun element sa nu promulge legea, ceea ce inseamna ca a acceptat modul in care a fost ea trecuta prin Parlament, ceea ce este foarte grav. S-a intamplat un lucru atat de grav in Romania, incat noi nici nu ne dam seama de ce repercusiuni pot sa urmeze de aici incolo", a declarat, pentru Ziare.com, Mariana Campeanu.

Andreea Paul Vass: E clar ca solutiile pentru Romania nu exista in ograda Opozitiei

Si consilierul premierului Emil Boc, Andreea Paul-Vass, considera ca Opozitia nu face altceva decat sa ascunda faptul ca nu are solutii pentru problemele romanilor.

"Acum sigur ca fiecare partid politic isi concentreaza energiile pentru scoaterea Romaniei din criza in modul in care se pricepe mai bine sa o faca.

E clar ca in absenta unor solutii concrete pentru romani si pentru problemele cu care se confrunta ei acum nu exista in ograda Opozitiei, si atunci opteaza pentru varianta cea mai usoara - de a lupta pentru cei care au unele solutii. Bune-rele, discutabile, parerea mea este ca drumul este bun", a spus Andreea Paul Vass, pentru Ziare.com.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
#Traian Basescu suspendare economie, #cost finantare criza politica, #criza politica criza economica , #criza
Comentarii
Poza Vasi
Vasi
rank 5
Beneficiile aferente indepartarii de la putere a actualei gasti portocalii, in frunte cu tartorul ei, Traian cel Chiomb...