Basescu: Bancile din UE vor continua finantarea filialelor din Romania

Duminica, 01 Martie 2009, ora 22:48
2098 citiri
Basescu: Bancile din UE vor continua finantarea filialelor din Romania

Traian Basescu a oferit garantii, dupa intalnirea informala a liderilor UE, de la Bruxelles, ca bancile-mama din UE vor continua finantarile catre filialele lor din Romania.

Presedintele Romaniei a adaugat ca intalnirea de duminica a fost un apel la solidaritatea tuturor mebrilor UE, in fata crizei economice mondiale.

Presedintele a participat, duminica, inainte de reuniunea informala, la o intalnire de coordonare a Grupului de la Visegrad, tarilor baltice, Romaniei si Bulgariei.

Romania a sustinut, in fata liderilor UE, ca toate statele trebuie sa aiba acelasi statut si nu trebuie sa existe tratamente preferentiale.

"Din punct de vedere al primei reuniuni, la care au participa noua state, pozitia Romaniei a fost exprimata foarte clar: nu consideram oportune asemenea formate. Acesta a fost si motivul pentru care am participat.

Consideram ca in interiorul UE toate statele sunt state cu drepturi egale, asa cum de altfel s-a subliniat si in plenul Consiliului, si astfel de reuniuni nu sunt caracteristice neaparat principalului element al UE, care inseamna solidaritate", a spus seful statului.

"Prima problema pe care am ridicat-o a fost cea a sistemului bancar romanesc, care este solid, dar are nevoie de finantare de la bancile -mama. Aceasta este conditia necesara pentru ca sistemul sa faca fata crizei", a declarat Basescu.

Presedintele a afirmat ca presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a dat asigurari ca bancile -mama vor continua finantarile catre bancile romanesti. Basescu a declarat ca acesta a fost unul dintre punctele comune ale liderilor tarilor membre UE.

Liderul roman a adaugat ca puterile occidentale, in frunte cu Germania, au aratat o atitudine pozitiva fata de tarile mai slab dezvoltate, membre ale UE. Acestia doresc ca statele care nu sunt, inca, in zona Euro, sa fie apropiate de acest spatiu prin masuri care sa garanteze un mediu financiar stabil.

Presedintele Basescu a facut si un apel la institutiile statului si la Guvern, pentru ca cestea "sa acceseze rapid sursele de finantare puse la dispozitie de FMI si Banca Europeana pentru Dezvoltare".

In acelasi timp, liderii UE au afirmat ca statele mai dezvoltate isi vor mari contributia la FMI, pentru ca statele slab dezvoltate sa poata primi ajutor financiar. Pentru ca intanirea de la Bruxelles a fost una informala, Basescu a afirmat ca liderii UE nu au stabilit concluzii finale ale acestor discutii.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Traian Basescu Bruxelles, #finantari banci mama, #criza sistem bancar , #criza