Basescu: Dizolvarea Parlamentului ne va scoate din criza

Duminica, 01 Noiembrie 2009, ora 08:40
2990 citiri
Basescu: Dizolvarea Parlamentului ne va scoate din criza
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, la Iasi, ca dizolvarea Parlamentului este un mecanism de iesire din criza, dar a subliniat ca o astfel de solutie nu este posibila imediat dupa alegeri din cauza mecanismelor constitutionale.

"Nu imi doresc alegeri anticipate pentru ca pica intr-un moment foarte prost. Insa, nici nu pot gandi ca acest instrument de deblocare a crizelor politice este un instrument pe care nu trebuie sa il folosesc. Pana la urma, dizolvarea Parlamentului e un mecanism de iesire din criza", a spus Traian Basescu, la Grupul de Dialog Social din Iasi.

Potrivit sefului statului, nimeni din Parlament nu va crea conditiile pentru ca alegerile anticipate sa se produca.

"Practic, alegerile anticipate nu pot fi declansate decat daca ai un guvern si o majoritate cu care sa le declansezi. Paradoxal, iti trebuie o majoritate cu care sa le declansezi pentru ca altfel nu le poti declansa. Nimeni nu va crea conditii in Parlament pentru ca anticipatele sa se produca. Nu intrevad situatia unor alegeri anticipate. Parlamentul nu va opta pentru aceasta solutie indiferent care va fi costul politic pentru un partid sau altul", a mai spus presedintele Romaniei.

Referindu-se la solutiile politice care trebuie aplicate dupa alegeri, Basescu a subliniat ca o majoritate parlamentara poate fi formata prin participare efectiva la guvernare sau in baza unui protocol de sustinere din Legislativ.

"Dupa alegerile prezidentiale trebuie gasita o solutie politica ce poate avea mai multe variante. Va trebui gasita o solutie pentru realizarea unei majoritati parlamentare, fie efective prin participare la guvernare, fie pe baza de protocol de sustinere din Parlament pe un set de obiective care vizeaza actiunea guvernamentala in perioada urmatorilor doi - trei ani", a spus Traian Basescu.

Potrivit lui Basescu, PDL a incercat toate variantele de guvernare pana acum, motiv pentru care nu se mai poate ce partener ar fi "mai bun sau mai rau".

"In momentul de fata nu mai poti sa spui cine e mai bun partener, cine e mai rau partener, pentru ca cel putin PD-L a incercat toate variantele. Si cu PNL si cu PSD. N-a functionat niciuna din variante. Cea cu PNL, n-a condus-o PDL, a fost dat afara de la guvernare, cea cu PSD, pe care a condus-o PDL si rezultatul il vedeti", a subliniat Basescu.

Potrivit lui Basescu, dupa alegeri trebuie realizat un aranjament politic care sa permita guvernarea pe obiective deoarece si prin programele cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, care finanteaza statul intr-un interval de doi ani, s-a convenit un set de masuri care trebuie aplicate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Basescu anticipate, #Traian Basescu campanie electorala, #Traian Basescu candidat prezidentiale, #Basescu dizolvare parlament , #criza