Basescu: Dizolvarea Parlamentului ne va scoate din criza

Duminica, 01 Noiembrie 2009, ora 08:40
2917 citiri
Basescu: Dizolvarea Parlamentului ne va scoate din criza

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, la Iasi, ca dizolvarea Parlamentului este un mecanism de iesire din criza, dar a subliniat ca o astfel de solutie nu este posibila imediat dupa alegeri din cauza mecanismelor constitutionale.

"Nu imi doresc alegeri anticipate pentru ca pica intr-un moment foarte prost. Insa, nici nu pot gandi ca acest instrument de deblocare a crizelor politice este un instrument pe care nu trebuie sa il folosesc. Pana la urma, dizolvarea Parlamentului e un mecanism de iesire din criza", a spus Traian Basescu, la Grupul de Dialog Social din Iasi.

Potrivit sefului statului, nimeni din Parlament nu va crea conditiile pentru ca alegerile anticipate sa se produca.

"Practic, alegerile anticipate nu pot fi declansate decat daca ai un guvern si o majoritate cu care sa le declansezi. Paradoxal, iti trebuie o majoritate cu care sa le declansezi pentru ca altfel nu le poti declansa. Nimeni nu va crea conditii in Parlament pentru ca anticipatele sa se produca. Nu intrevad situatia unor alegeri anticipate. Parlamentul nu va opta pentru aceasta solutie indiferent care va fi costul politic pentru un partid sau altul", a mai spus presedintele Romaniei.

Referindu-se la solutiile politice care trebuie aplicate dupa alegeri, Basescu a subliniat ca o majoritate parlamentara poate fi formata prin participare efectiva la guvernare sau in baza unui protocol de sustinere din Legislativ.

"Dupa alegerile prezidentiale trebuie gasita o solutie politica ce poate avea mai multe variante. Va trebui gasita o solutie pentru realizarea unei majoritati parlamentare, fie efective prin participare la guvernare, fie pe baza de protocol de sustinere din Parlament pe un set de obiective care vizeaza actiunea guvernamentala in perioada urmatorilor doi - trei ani", a spus Traian Basescu.

Potrivit lui Basescu, PDL a incercat toate variantele de guvernare pana acum, motiv pentru care nu se mai poate ce partener ar fi "mai bun sau mai rau".

"In momentul de fata nu mai poti sa spui cine e mai bun partener, cine e mai rau partener, pentru ca cel putin PD-L a incercat toate variantele. Si cu PNL si cu PSD. N-a functionat niciuna din variante. Cea cu PNL, n-a condus-o PDL, a fost dat afara de la guvernare, cea cu PSD, pe care a condus-o PDL si rezultatul il vedeti", a subliniat Basescu.

Potrivit lui Basescu, dupa alegeri trebuie realizat un aranjament politic care sa permita guvernarea pe obiective deoarece si prin programele cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, care finanteaza statul intr-un interval de doi ani, s-a convenit un set de masuri care trebuie aplicate.

Citeste si:
Coaliția PSD-PNL a făcut terci legea care-i proteja pe avertizorii de integritate și riscă procedura de infringement. „Poate arunca în aer PNRR”
Coaliția PSD-PNL a făcut terci legea care-i proteja pe avertizorii de integritate și riscă procedura de infringement. „Poate arunca în aer PNRR”
Joi, 29 iunie, coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a trecut prin parlament mai multe amendamente privind protejarea avertizorilor de integritate, în ciuda avertismentelor venite din partea...
USR se subțiază pe zi ce trece. 24 de membri au demisionat într-o singură zi
USR se subțiază pe zi ce trece. 24 de membri au demisionat într-o singură zi
Demisiile din USR se țin lanț după ce membrii echipei USR din Țările Nordice au demisionat în bloc. Printre cei 24 de demisionari s-au regăsit președintele filialei, vicepreședinții...