Basescu: E inutil sa marim taxele in perioada de criza

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 15:28
1650 citiri
Basescu: E inutil sa marim taxele in perioada de criza
Foto: Kanal D

Presedintele Traian Basescu spune ca "Prima Casa" si impozitul forfetar au fost masuri anticriza care si-au aratat in buna masura eficienta, dar adevarul program anticriza este cel cu institutiile intrernationale, FMI, CE si BM.

In prima sa aparitie la o emisiune electorala in aceasta campanie pentru prezidentiale, presedintele a declarat ca in privinta masurilor economice luate pe timp de criza de Guvernul Boc "s-a instalat o perceptie gresita, indusa de foarte multi jurnalisti".

"Ce sa faci cand nu mai poti sa exporti? Vorbim de economie privatizata dar intrebam Guvernul de ce nu exporta parchet in Germania care este in recesiune (...) Ce sa facem? Sa scriem pe noi economie comunista, cu C mare, si sa cerem guvernului sa dea ordin sa se produca parchet si sa ramana pe stoc?", a intrebat ironic acesta, in direct la Kanal D.

In opinia sefului statului, programul "Prima Casa" si impozitul forfetar au produs efecte benefice. "Nu sunt multumit, dar si-au atins tinta", a recunoscut el, reamintind ca au fost acordate in doua luni si jumatate garantii in valoare de 262 de milioane de euro si peste 6.500 de familii si-au gasit o locuinta.

"Impozitul forfetar a fost o masura buna si trebuie mentinuta (...) La o taxa de 300-500 de euro cat e impozitul forfetar ce firma care are activitate nu rezista?(...) Va spun eu, cele care nu au fost pregatite sa intre in economia de piata. Cele familiale au fost afectate, foarte mici. Aici trebuie reanalizat ce se intampla cu ele si noul codul fiscal asta face", a mai explicat presedintele.

"Dar principalul program anticriza este cel cu UE si cu Fondul si are doua obiective majore: sa mentina rata de schimb la un curs rezonabil(...) si sa avem resursa financiara ca sa acoperim deficitul bugetului de stat, sa platim salarii si pensii", a mai declarat Basescu reamintind ca acordul cu FMI, CE si BM se intinde pe doi ani.

"Veti pastra cota unica?", a mai fost intrebat Traian Basescu iar raspunsul a fost: "Indiscutabil da!".

"Relatia cu FMI este, oficial, a BNR si Ministerului Finantelor dar nicio misiune nu incepe si nu se termina fara o discutie cu seful satului, iar eu am precizat inca de la inceput ce este de nenegociat: cota unica si TVA", a mai adaugat el.

Traian Basescu a mai spus ca nu se pune problema majorarii TVA, dar "un ziarist a tras cu urechea la o discutie cu oamenii de afaceri straini si a lansat acest zvon". (...) Eu am spus ca daca ar fi sa aleg unde sa se intervina, daca as fi in situatia sa aleg intre cele doua, (n.red - cota unica si TVA) as opta pentru majorarea TVA(...)Raman pe aceeasi pozitie in relatia cu FMI, sa nu marim taxele, pentru ca in perioada de criza sa marim taxele este inutil, marim evaziunea".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#basescu acord FMI, #Basescu cota unica, #Basescu majorare TVA, #Basescu program anticriza , #criza