Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu: Lipsa de responsabilitate poate aduce criza la noi acasa

Vineri, 10 Octombrie 2008, ora 23:16
6545 citiri
Basescu: Lipsa de responsabilitate poate aduce criza la noi acasa

Responsabilitatea si prudenta sunt calitatile de care trebuie sa dea dovada confederatiile sindicale si reprezentatiii Guvernului in cadrul negocierilor de vineri privind majorarea salariilor, a atras atentia presedintele Romaniei, Traian Basescu, intr-un discurs tinut vineri.

Concret, liderii sindicali nu trebuie sa mai ceara nimic, iar reprezentantii Guvernului nu trebuie sa dea nimic. Altfel, riscam sa aducem criza economica internationala la noi acasa, iar primii afectati vor fi romanii de rand, cu salarii mici.

"Efectul lipsei de responsabilitate a Guvernului, Parlamentului sau/si a sindicatelor poate fi acela de a aduce criza la noi acasa, iar cei care vor fi afectati de eventuala iresponsabilitate vor fi exact cei pentru care se clameaza acum criza: oamenii cu venituri mici, profesorii, functionari publici, pensionarii, cei 530.000 de cetateni romani care au credite in valuta de peste 20.000 de euro si care totaliteaza imprumturi la banci de circa 14 miliarde de euro.

La fel se va intampla si cu societatile mici si mijlocii care au contractat credite de 14 miliarde de euro. Pentru ei avem obligatia sa fim prudenti si responsabili si nu avem nici un motiv ca sa ne aducem criza economica la noi acasa", a avertizat presedintele.

"Datorita acestor negocieri consider ca este necesar sa fac un apel la responsabilitate catre Guvern, Parlament si sindicate. Repet: apel la responsabilitate", a spus raspicat Basescu.

In opinia sefului statului, deprecierea cursului monedei nationale a fost generata de trei factori, unul dintre acestia fiind competitia intre Guvern si Parlament: "cine da mai mult din banii publici, confundand bugetul de stat cu bugetul de campanie".

Cel de-al doilea motiv care a generat aceasta situatie il reprezinta declaratiile contradictorii ale membrilor Guvernului, care "au trecut de la triumfalismul succesului economic la disperarea convocarii CSAT".

Traian Basescu a subliniat ca o parte din vina o poarta si sindicatele, care "au anuntat revendicari in ceea ce priveste salariile cu cifre care pot fi apreciate ca fiind nerealiste".

Presedintele Romaniei a explicat ca politica de prudentialitate dusa de Banca Nationala a facut ca toate bancile din Romania sa fie in acest moment intr-o situatie buna, insa a avertizat ca, oricat de solid ar fi sistemul bancar romanesc, nu trebuie ignorat ca acesta se afla intr-un mediu international cuprins de turbulente.

Un Guvern cu 20% sustinere nu se poate angaja pentru viitorul Cabinet

Folosindu-se de negocierile dintre sindicalisti si Guvern, Traian Basescu nu a pierdut ocazia sa traga sageti in Guvern, pe care l-a acuzat ca Romania nu are o lege a salarizarii.

"Problema reala pe care o avem in acest moment in relatia politic - sindicate si Guvern - sindicate nu este ce a salariilor profesorilor sau funcionarilor publici, ci este ca nu avem o lege a salarizarii care sa vizeze intregul sector public. Vedem toti discrepantele care exista in diferite categorii de bugetari. In mod indreptatit exista dispute publice si reactii sindicale pe baza acestor discrepante", a punctat Basescu.

Seful statului a subliniat ca esential este ca in acest moment Romania sa aiba trei prioritati: discutarea bugetului pe anul viitor, legea salarizarii, iar pentru a discuta credibil este nevoie de un Guvern legitim cu o sustinere de 50%+1 in Parlament.

"Indemn partidele politice sa inceapa o dezbatere publica pe baza unui proiect de lege care sa echilibreze rationabil salariile bugetarilor. Fac apel la responsabilitate pornind de la realitatea ca un Guvern cu 20% sustinere in Parlament nu se poate angaja pentru urmatorul Cabinet", a continuat Traian Basescu.

In opinia presedintelui Romaniei, "avem nevoie de echitate: cred ca este nevoie sa se manifeste printr-o lege a salarizarii care sa fie echitabila si acceptata de tot sectorul bugetar, prudenta si responsabilitate sa nu aducem criza la noi acasa. Avem toate sansele sa fim minim afectati de ce sa intampla pe pietele din strainatate daca suntem responsabili si prudenti".

Nu trebuie sa generam un galop pe piata interbancara

Cu toate ca a declarat ca isi propusese sa nu "spuna multe lucruri rele azi" (vineri - n.red.), seful statului nu s-a putut abtine si a acuzat Guvernul ca, daca nu ar fi prezentat evolutia economiei "in roz", maririle de salariu erau asigurate din prima parte a anului.

Despre bursa, Traian Basescu a explicat ca, in contextul in care reprezinta doar 5% din economia romaneasca, nu sunt sanse ca restul economiei sa fie afectat de criza internationala pentru ca "nu sunt foarte multi jucatori pe bursa, nu si-au pus romanii economiile la bursa".

"Sa nu declansam o reactie emotionala a bancilor si a oamenlor care au bani in banci. Ce se intampla la BVB e lipsa de lichiditate care se manifesta pe toate bursele internationale. Nu trebuie sa declansam o reactie emotionala sau sa generam un galop pe piata interbancara", a adaugat Basescu.

Salariile foarte mari din agentii, "lacomia si nesimtirea clientelei politice"

Salariile foarte mari din agentiile guvernamentale "sunt rezultatul lacomiei si nesimtirii clientelei politice", a mai acuzat seful statului vineri.

"Aceste agentii sunt finantate din taxele agentilor economici, care beneficiaza de incasarile de la furnizorii de electricitate, furnizorii dau taxele la agentie si ii platesc pe cei pe care ar trebui sa-i controleze in favoarea beneficiarilor. Tot populatia le plateste salariile, iar ei folosesc aceste taxe pentru a-si face salariile gigantice", a explicat presedintele mecanismul.

Aceste practici dau dovada, potrivit presedintelui Romaniei, "de nesimtire politica si arata cat de lacoma si fara respect e clientela polica, dar cu buna tolerare de catre Guvern. Aceste agentii guvernamentale percep taxe, taxele trebuie sa se faca parte din bugetul de stat, iar domnii din agentii sa fie platiti din bani publici. Taxele trebuie sa ajunga la bugetul de stat".

Apelul la prudenta si responsabilitate facut de seful statului vine in contextul in care reprezentantii Guvernului si confederatiile sindicale se intalnesc, vineri, sa negocieze cresterea salariala a bugetarilor, in conditiile in care sindicalistii nu vor sa renunte la solicitarile lor si ameninta cu greva generala.

Vedeti mai jos declaratia integrala a presedintelui Traian Basescu in format PDF

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Traian Basescu, #prudenta, #responsabilitate , #criza