Basescu: N-ar trebui sa folosim cuvantul criza. Vezi ce masuri se vor lua in Romania

Marti, 09 August 2011, ora 20:39
5443 citiri
Basescu: N-ar trebui sa folosim cuvantul criza. Vezi ce masuri se vor lua in Romania
Foto:Presidency

Presedintele Traian Basescu a facut, marti, de la 20,30, declaratii de presa, la finalul reuniunii de criza convocata la Palatul Cotroceni, in care a anuntat ca Romania va continua sa ia masuri de restructurare fiscala si de reducere a cheltuielilor statului.

Dupa ce anterior s-a intalnit cu premierul Emil Boc, ministrul de Finante Gheorghe Ialomitianu si reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei, Traian Basescu a spus ca nu a fost vorba de o reuniune de criza, intrucat nu e vorba de asa ceva, nici pe plan mondial, nici in Romania. El a estimat ca bursele internationale vor reveni pe crestere in perioada urmatoare.

Dincolo de restructurarea fiscala si reducerea cheltuielilor statului, Traian Basescu a spus ca e nevoie de o crestere a accesarii banilor europeni, despre care spune ca deja se inregistreaza, anuntand totodata ca acum Romania aloca pentru investitii cel mai mare procent din istoria sa.

Totodata, seful statului a facut un apel la partidele politice, mai ales la cele de la putere, sa renunte la populism si sa nu mai anunte diferite mariri de pensii si salarii, pentru ca acestea ar afecta echilibrele macroeconomice "fragile" atinse ca urmare a masurilor de austeritate.

In incheiere, Traian Basescu a facut un apel la "decenta" catre presa, pentru a nu accenta problemele si a afecta increderea investitorilor.

Ziare.com a transmis LIVE declaratiile presedintelui Traian Basescu. Vezi mai jos ce a spus presedintele Romaniei

- As vrea sa incep nu neaparat cu o observatie referitor la formularile din mass media, dar macar cu o precizare - nu a fost nicio intalnire de criza, a fost o intalnire intre institutii cu responsabilitati, pentru a incerca sa pozitionam efectele asupra Romaniei in contextul international pe care il cunoasteti cu totii

- As incepe cu o precizare - n-ar trebui sa utilizam cuvantul criza, asistam la o reactie a pietelor, la decizii neconvingatoare in SUA si Europa.

- Se va confirma aprecierea printr-o revenire a burselor in SUA si Europa.

- Fiecare institutie cu responsabilitati face analize si le pune la dispozitia factorului politic - BNR, Consiliul Fiscal, Ministerul de Finante. N-as vrea sa traiti cu ideea ca traim din informatii de la serviciile secrete.

Romania trebuie sa continue sa fie prudenta

- as face o apreciere care nu vreau sa fie rautacioasa, e un punct de vedere, acela ca, la nivel global, s-a ajuns la un stadiu de neincredere al investitorilor, datorita deciziilor neconvingatoare ale oamenilor politici, bineinteles, si la Bucuresti. Concluziile discutiei avute astazi sunt, in linii mari: Romania trebuie sa continue sa fie prudenta. Am restabilit echilibre macroeconomice fragile.

-declaratiile despre mariri peste mariri fac rau Romaniei si creeaza neincredere in capacitatea Romaniei de a continua programele la care s-au angajat. Fac o invitatie politicoasa catre toate partidele la prudenta.

Solutia - restructurarea fiscala si reducerea cheltuielilor

- am concluzionat ca solutia corecta pentru Romania e continuarea programelor de restructurare fiscala asupra carora am convenit cu FMI, CE Banca Mondiala. Prioritare trebuie sa fie politicile de reducere a cheltuielilor de functionare a statului, continuarea programelor de optimizare a cheltuielilor sociale si a unui program ca pe termen mediu sa reechilibram fondul de pensii. O sa va dau si cateva cifre. Anul acesta, deficitul fondului de pensii e de 14,8 miliarde de lei noi. Acesti bani nu sunt decat pe piete, trebuie sa-i imprumutam. De asemenea, fondul de somaj are un deficit de 2 miliarde de lei.

- toate aceste deficite se acopera cu bani pe care Romania trebuie sa-i imprumute. De aceea, afirmatiile cu mariri inseamna marirea volumului de bani pe care trebuie sa-i imprumutam.

- prioritara, accelerarea procesului de restructurare a companiilor de stat. Managerii lor trebuie sa stie ca nimeni nu mai poate tolera indiferenta.

- o alta prioritate, utilizarea fondurilor europene. S-a produs o crestere a nivelului de inregistrare a banilor europeni, tot mai multe facturi sunt stranse la decontare.

- am discutat si oportunitatea acordului de precautie cu FMI, Banca Mondiala si CE - a fost o buna decizie.

- ramanem cu doua obiective - consolidarea fiscala si cresterea economica.

- Anul acesta, Romania are cel mai mare procent din PIB alocat investitiilor.

Presa sa fie decenta

- imi permit sa fac un apel la presa sa incerce sa fie la randu-i prudenta cu etichetarile, data fiind importanta factorului psihologic. Nu are nimeni niciun interes sa genereze panica, nu e cazul sa intram in panica. Singura problema pe care o avem - ca efect al semnelor de neincredere a investitorilor e legata de dobanzile la care se vor face dobanzile ulterioare. Una e sa faci la 5 procente, alta, la 6-7-8, Doamne fereste! Poate sa fie o atmosfera decenta, nu va cer optimism. Daca v-am cerut prea mult, inseamna ca am gresit din nou in relatiile cu presa.

Reuniune de urgenta

Presedintele Traian Basescu a convocat, marti, la Palatul Cotroceni, o reuniune de urgenta pe fondul contextului economic international zbuciumat. La intalnirea de marti, care a inceput la ora 17,00, au participat premierul Emil Boc, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu si presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

Intalnire de criza la Cotroceni- Basescu, Boc, Isarescu

Reuniunea a avut loc in conditiile in care bursele internationale au cazut, in ultimele zile, analistii apreciind ca ar putea fi vorba despre o noua criza financiara care va afecta intreaga lume.

De la declansarea caderii burselor, politicienii romani au parut optimisti. Premierul Emil Boc afirma, luni, ca romanii nu au de ce sa se teama, in conditiile in care masurile de austeritate ale Guvernului sunt continuate, iar guvernatorul Mugur Israrescu a spus, tot luni, ca "economia este bine asezata pe o directie buna". Guvernatorul BNR a subliniat insa ca "raman vulnerabilitatile pe mediul extern".

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Traian Basescu declaratii criza Cotroceni, #intalnire urgenta criza Cotroceni , #criza