Basescu: Nu-mi place Mercedes, mi se pare ca ma stapaneste el pe mine

Sambata, 15 August 2009, ora 13:48
5024 citiri
Basescu: Nu-mi place Mercedes, mi se pare ca ma stapaneste el pe mine
Foto: ZF

Stiti de ce conduce Traian Basescu o Dacia Logan? Poate va ganditi la faptul ca vrea sa faca reclama produselor romanesti, ceea ce este adevarat. Insa, unul dintre principale motive este faptul Mercedesul il facea pe presedintele Romaniei sa se simta "dominat".

"Mercedesul mi se parea ca ma stapaneste el pe mine, nu eu pe el, dar e bine sa ai o masina sigura", a spus seful statului, in cadrul emisiunii Pro Motor, la Pro TV, despre masina pe care a condus-o timp de numai opt luni, "candva in 2002 - 2003".

El a adaugat, insa, ca Dacia Logan reprezinta raportul perfect dintre calitate si pret. "Nu vreau sa fiu un sales manager la Dacia. Oricine merge intr-o Dacie merge intr-o masina sigura", a adaugat Basescu.

In prezent, seful statului conduce o Dacia Logan, ce apartine SPP-ului, renuntand, pentru drumurile de zi de zi, la Mercedes-uri sau la Volkswagen-ul Golf, pe care l-a condus pana nu demult.

Presedintele Romaniei a laudat rezultatele foarte bune pe care producatorul auto roman le-a inregistrat pe piata din Germania, mai ales datorita programului de casare local, insa a tinut sa precizeze ca principala piata pentru Dacia va ramane tot Romania.

Programul de casare doar pare un esec

De altfel, el a dat "vina" tot pe Germania pentru esecul programului Rabla. "Rabla pare un esec pentru ca Dacia nu a avut capacitate sa produca si pentru piata interna cat ar fi fost necesar. Exporturile pentru Germania au sufocat uzinele Dacia, dar nu este un lucru rau. Anul trecut, Rabla si-a dovedit eficienta. Anul acesta, piata germana a absorbit productia, dar nu va fi la nesfarsit asa", a spus presedintele.

Potrivit spuselor sale, noile modele Sandero ale producatorului roman vor reusi sa cucereasca nu doar piata interna, dar si pe cea europeana.

Seful statului a recunoscut, insa, ca nu ar putea convinge un om cu bani sa cumpere o Dacie, daca acesta nu si-ar dori o asemenea masina, el insusi fiind de parere ca un Mercedes, BMW sau Volvo sunt masini mult mai sigure. "Poti sa compensezi siguranta pe care ti-o ofera masina conducand mult mai prudent", a completat Basescu.

De asemenea, presedintele spune ca i-ar incuraja pe romani sa cumpere masini ecologice, dar este convins ca nimeni nu "o sa mai dea omul jos din masina", pentru a calatori cu bicicleta, de exemplu. "Putem imagina si varianta motocicletei, bicicletei, dar omul nu se va mai da jos din masina. Va conduce o masina tot mai performanta, mai putin poluanta", a spus Basescu.

Prima amenda, la o zi dupa ce si-a luat permisul

Chiar daca, in prezent, nu mai este pasionat de viteza, spunand ca merge cu maximum 120 de kilometri pe ora, prudenta nu a fost intotdeauna o calitatea a sa.

Astfel, la doar o zi dupa ce si-a obtinut permisul auto, Traian Basescu s-a urcat in Lada 1200, pe care o detinea, impreuna cu sotia si cele doua fiice, si a gonit intre Constanta si Suceava.

"In comuna Cleja, aproape de Bacau, aveam 120 kilometri/ora, pe acele drumuri, cu Lada. Era un politist in varsta, plinut, m-a dat jos, s-a urcat in locul meu si a discutat cu sotia mea. I-a spus: "Doamna, sotul dumneavoastra este inconstient, ieri si-a luat permisul si azi conduce cu 120". A fost o lectie pe care am primit-o la primul drum", si-a amintit seful statului.

Ultima amenda? Anul trecut, in fata Primariei Capitalei, cand nu a reusit sa puna frana la timp, din cauza vitezei putin mai mari si a nerespectarii distantei dintre masini.

Criza ne-a trezit la realitatea dura a economiei de piata

Chiar daca economia Romaniei va inregistra o scadere de 8,8 procente, in acest an, potrivit ultimelor estimari, presedintele crede ca recesiunea actuala este un lucru bun, deoarece ne-a facut sa ne dam seama ca nu putem creste doar din consum.

"Criza nu e binevenita pentru oameni. Pe de alta parte, ne-a adus cu picioarele pe pamant. Nu putem trai doar din consum. Tot dezvoltarea pe investitii te pozitioneaza la un palier de dezvoltare de pe care nu dai inapoi. Noi am avut o crestere a PIB-ului bazata pe consum. Daca era bazata pe investitii, nu aveam cum sa dam inapoi", a spus Basescu.

"Aceasta criza ne aduce in realitatea dura, dar corecta, a economiei de piata. Economia de piata poate sa te creasca artificial. Am trait cu bucurie cresterea de salarii si consumul excesiv. Tot piata ne-a taiat craca si ne-a spus ca un lucru care costa 1 leu nu poate costa 100 de lei", a adaugat el.

Potrivit estimarilor sale, "fara a fi un specialist", Romania va relua cresterea economica incepand cu 2010.

"Este o criza profunda a unui sistem economic global. Daca cineva mai avea dubii in ce masura Romania este parte a pietei globale, acum nu mai are nimeni acest dubiu. Ne afecteaza diminuarea exporturilor, pietele pe care exportam s-au contractat. In acelasi timp, noi importam mult mai putin", a spus seful statului.

Politica, Steaua si Schumacher

Presedintele Romaniei se declara, in continuare, indragostit de meseria sa de baza. "Navigatia este, categoric, prima iubire. Este o profesie, am facut scoala pentru ea", a spus Basescu.

In acelasi timp, a admis ca tot ce face in afara navigatiei este dupa ureche. "Nu am facut scoala ca sa devin om politic", a adaugat el.

Intre "iubirile" sale se numara si clubul de fotbal Steaua, fiind un "stelist" prin nastere. "N-am sumele necesare pentru a deveni investitor in fotbal, dar astept ca fotbalul sa iasa din zodia patronilor vocali, sa devina, din nou, un sport care sa te atraga prin ce fac fotbalistii pe teren", a spus Basescu.

De asemenea, s-a aratat un mare fan al pilotului de Formula 1 Michael Schumacher, pentru care isi planifica timp liber, sa priveasca cursele. "El insusi era un spectacol", a apreciat seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu Pro Motor, #Traian Basescu masini, #Traian Basescu criza economica , #criza