Basescu: Plata datoriilor si cheltuirea fondurilor europene, prioritatile statului (Video)

Vineri, 16 Ianuarie 2009, ora 12:10
1162 citiri
Basescu: Plata datoriilor si cheltuirea fondurilor europene, prioritatile statului (Video)

Prioritatea zero a Guvernului este plata datoriilor catre agentii economici, pentru crearea de lichiditati si deblocarea pietei, a declarat presedintele Traian Basescu.

Institutiile centrale si locale au datorii, facturate si nefacturate, de doua miliarde de euro.

"Trebuie sa intelegem ca economia este blocata chiar de Guvern. In opinia mea, primul lucru care trebuie facut este ca aceste datorii sa fie achitate urgent, pentru a da lichiditate agentilor economici," a spus Traian Basescu. Potrivit spuselor sale, pana la mijlocul lunii martie, aceste datorii vor fi platite integral, printr-un sistem de esalonare.

Avem de cheltuit 3 miliarde euro de la UE

O alta prioritate este reprezentata de utilizarea banilor alocati de Uniunea Europeana, care se ridica, pentru anii 2007 si 2008, la 1,85 miliarde de euro. "S-au cheltuit doar 200 de milioane de euro, preponderent pentru studii de fezabilitate si alte cheltuieli nesemnificative, in doi ani de la intrarea in Uniunea Europeana. Fata de banii virati, avem 1,6 miliarde de euro, care nu sunt pusi la munca, din cauza lipsei de proiecte credibile, a birocratizarii si centralizarii excesive", a spus Basescu.

Efortul de a cheltui banii proveniti din partea UE trebuie sa se desfasoara pe doua planuri: comunitatea de afaceri trebuie sa vina cu proiecte fezabile si rapid implementabile, iar aparatul de stat trebuie sa puna la dispozitia comunitatii de afaceri o procedura mai usoara de accesare a acestor fonduri.

"Vestea proasta este ca, daca avem virati 1,8 miliarde de euro, aveam dreptul sa cheltuim trei miliarde de euro, prin fonduri structurale. Dar nu s-au pus la dispozitia Romaniei decat avansuri, pentru ca ministerele nu au putut promova proiecte consistente," a spus seful statului.

Pe langa lipsa unor proiecte bune, una dintre probleme intampinate pentru accesarea fondurilor structurale este lipsa transparentei din partea ministerelor si lipsa unei unitati in comunicare.

"Daca intrati pe site-urile ministerelor, veti observa ca fiecare a adoptat terminologia proprie. Investitorul nu intelege daca toate se refera la acelasi lucru, daca banii sunt nerambursabili sau rambursabili," a declarat Traian Basescu.

Cei mai multi bani cheltuiti pentru recalificare

Capitolul la care s-a cheltuit cel mai mult procentual, din fondurile structurale, sunt cele pentru recalificare pregatire profesionala, valoarea sumelor accesate fiind de 46 de milioane de euro.

Insa presedintele Basescu avertizeaza ca, majoritatea firmelor care au folosit acesti bani, nu au creat institutii de educatie viabile. "Va atentionez ca firmele care si-au creat aceasta structura si care cheltuiesc foarte bine ar putea sa pregateasca forta de munca neadecavata si care nu va este necesara. Am vazut acest lucru si la Azo Mures, si la Nokia, si la Sidex Galati. Nu cred ca aceste firme pregatesc sudori de inalta calitate pentru santierele navale, sau oameni pentru Nokia. Aceasta sursa de finantare este in mainile voastre, sa va calificati forta de munca," a spus Basescu.

Productia agricola trebuie valorificata

In opinia sa, o atentie sporita ar trebui acordata agriculturii, prin infiintarea unor intreprinderi mici si mijlocii in mediul rural. Astfel, productia agricola ar putea fi valorificata, prin crearea unei legaturi cu industria alimentara.

"Altfel, vom fi niste simpli crescatori de plante si animale, care au renuntat deliberat la etapa care aduce profit. Daca ati valorifica IMM-urile in mediul rural, ar fi o sansa extraordinara pentru valorificarea productiei alimentare, diminuarea importului de alimente si absorbirea fortei de munca," a spus seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Traian Basescu, #fonduri structurale, #criza economica, #plata datorii stat, #IMM , #criza