Basescu: Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor din zona euro

Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 16:30
5953 citiri
Basescu: Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor din zona euro

Romania are de suferit din cauza lipsei unor decizii ferme in cazul Greciei, iar acest lucru nu mai poate continua, a precizat presedintele Traian Basescu, sambata, inainte de plecarea spre Bruxelles, unde urmeaza sa participe la reuniunea Consiliului European de toamna.

"Datorita (sic!) situatiei din Grecia toata regiunea este contaminata de neincredere. Liderii din zona euro care intarzie la nesfarsit o decizie in privinta Greciei fac foarte mare rau si celorlalte tari. Romania nu poate plati la nesfarsit lipsa de fermitate in luare deciziilor in zona euro. Pozitia noastra va fi foarte ferma (...)

Toate analizele pe care le-am facut si cu domnul prim-ministru, cu Ministerul de Finante, ne arata ca datorita conditiilor de crestere a costului finantarii practic ar fi extrem de greu sa sustinem financiar un deficit de 3%, datorita dobanzilor foarte mari, care se percep acum la credite, si datorita lipsei banilor. Ori lucrurile acestea nu mai pot fi lasate la intamplare si pe amanari. Vom fi extrem de fermi in a sustine decizii la acest Consiliu si daca e nevoie ne mai intalnim o data saptamana viitoare, dar nu se mai pot tergiversa masurile, din punctul de vedere al efectelor asupra Romaniei", a atras atentia Traian Basescu.

Seful statului sustine ca va solicita liderilor europeni sa ia o decizie prin care bancile din zona euro sa fie obligate sa-si mentina expunerea actuala pe care o au in tarile non-euro, printre care si Romania, si dupa capitalizare.

"Romania a inceput sa plateasca aceasta capitalizare a bancilor din zona euro, lucru care trebuie spus si discutat cinstit la acest Consiliu. Nu se poate impinge la nesfarsit plata facturii unor state cu un nivel ridicat al datoriilor catre state mai sarace (...) Solicitarea noastra va fi ca in procesul de capitalizare a bancilor care activeaza in Romania si in toate tarile non-euro sa fie obligate sa-si mentina nivelul de expunere in aceste tari", a completat presedintele Romaniei.

Tematica Consiliului European de toamna este preponderent una economica, prioritatea zero fiind "un raspuns hotarat la criza din Grecia", ocazie cu care Romania le va spune colegilor din UE ca si-a facut datoria, dar nu mai poate sustine si lipsa de decizii la nivel UE.

"Degeaba se formeaza un club elitist al celor din zona euro, ca economia Romaniei este foarte legata de ceea ce se intampla in zona euro. Ei nu pot face abstractie ca statele non-euro sunt profund afectate de indeciziile din zona euro", a mai spus Traian Basescu.

Citeste si:
Traian Băsescu a deschis un al doilea proces împotriva SPP. Fostul șef de stat își cere privilegiile înapoi, după decizia în Dosarul „Petrov”
Traian Băsescu a deschis un al doilea proces împotriva SPP. Fostul șef de stat își cere privilegiile înapoi, după decizia în Dosarul „Petrov”
Traian Băsescu deschis în instanță un al doilea proces împotriva Serviciului de Protecție și Pază, după ce și-a pierdut privilegiile la care avea dreptul ca fost șef de stat, urmare a...
Traian Băsescu, la un pas de a fi evacuat din vila de protocol. Termenul a expirat de două zile
Traian Băsescu, la un pas de a fi evacuat din vila de protocol. Termenul a expirat de două zile
Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (R.A.-A.P.P.S.) tramsmite, miercuri, 25 mai, într-un comunicat oficial, că luni a expirat termenul în care fostul...