Basescu: Sper sa nu apelam la banii de la FMI, chiar daca sunt ieftini

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 19:49
2295 citiri
Basescu: Sper sa nu apelam la banii de la FMI, chiar daca sunt ieftini
Foto: Arhiva

Presedintele Romaniei Traian Basescu si-a exprimat speranta ca in 2012 nu vom fi nevoiti sa apelam la banii pe care ii avem la dispozitie de la FMI si Uniunea Europeana, pentru ca asta ar insemna ca am da dovada de "slabiciune", insa a tinut sa precizeze ca totul depinde de cum "vor evolua pietele".

"Depinde de cum vor evolua pietele (daca vom apela la banii de la FMI - n.red.). Insa ce pot sa va spun cu certitudine e ca nu mi se pare in regula sa imprumutam bani cu dobanda de 8% - 8,5%, daca va continua neincrederea in euro. Va trebui sa judecam daca o astfel de situatie apare.

Eu sper sa nu apelam la banii pe care ii avem la dispozitie, chiar daca sunt ieftini, pentru ca ar fi un semn de slabiciune, deci nu va fi un semnal pozitiv si riscam sa pierdem ce castigam din dobanda. Insa pentru perioada urmatoare nu suntem in situatia sa apelam la resursele ce le avem de la FMI si UE", a declarat seful statului la B1 Tv.

Traian Basescu a mai explicat ca Romania este o tara "care si-a asezat toate obiectivele europene in programele pe care le deruleaza deja cu FMI si Banca Europeana".

"Facem toti pasii necesari pe deciziile ulterior luate in UE, Pactul Europlus - agenda 2020, si cred ca daca toate statele ar fi luat in considerare asta nu am fi ajuns aici", a mai declarat sefului statului.

Intrebat cum comenteaza speculatiile ca s-ar putea ajunge in situatia unei "Europe in doua viteze", Traian Basescu a spus ca asta ar insemna un risc major pentru toate tarile din Uniunea Europeana.

"Un risc major ar fi o Europa in doua viteze. Anticipand acest risc de mai multa vreme, noi am facut tot ce a fost nevoie ca sa nu ajungem la o Europa in doua viteze. Ne ingrijoreaza asta de aceea cred ca trebuie luate masuri imediate pana la modificarea tratatului fara sa trecem prin parlamentele statelor", a mai declarat presedintele.

Cat despre mesajul Frantei si al Germaniei, transmis prin intermediul unei scrisori de Nicolas Sarkozy si Angela Merkel, prin care le spun sefilor statelor europene ca daca nu sunt de acord cu ce propun ei raman pe dinafara, Traian Basescu considera ca nu este "o maniera eleganta de adresare".

"Probabil ca au motive, desi nu o consider eleganta ca procedura. Nu te adresezi asa sefilor de stat si celor de guvern, chiar daca esti presedintele Frantei si cancelarul Germaniei. Cred totusi ca ar putea fi un punct de vedere al celor doi sefi de stat, dar nu un ultimatum catre celelalte state", a mai completat seful statului.

Despre eventualele probleme financiare care au aparut in Austria, Traian Basescu spera ca nu sunt atat de grave, din cauza ca vor afecta Romania.

"Nu cred ca problema austriaca va fi una destul de grava si sper ca vor gasi solutii politice. Romania va fi afectata in zona dobanzilor, de aceea si pentru noi e imperios necesara o decizie in cadrul Congresului", a mai precizat seful statului.

Basescu: Vrem reformarea UE in doua trepte - Romania, grav afectata de criza

Cat despre pozitia Romaniei fata de modificarea tratatului Uniunii Europene, avand in vedere iminentul pericol al adancirii crizei economice, Traian Basescu a spus ca propus cele doua solutii, dar e nevoie sa fie aplicata cea mai rapida.

"Am prezentant ambele solutii, dar ne trebuie o solutie rapida recastigate a increderii pietelor in zona euro, adica prima masura (modificarea articolului 12 din tratat, cel privind deficitele excesive, care nu necesita ratificare de catre parlamentele nationale - n.red.). A doua masura ( care vizeaza schimbarea tratatului de baza al UE - n.red.) mai are un dezavantaj timpul. Modificam tratataul si asta sa se intample in doi ani - deci UE nu isi poate permite riscul intarzierii unui set de masuri, de aceea mergem pe obtiunea modificare. Cand vom ajunge la o intelegere o sa modificam si tratatul, dar pe fond Romania sustine modificarea tratatului acum, desi are doua probleme: consensul si timpul", a mai declarat Basescu.

Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
#Traian Basescu criza Europa, #Traian Basescu bani FMI , #criza
Comentarii