Bugetul pe 2012 si falimentul Romaniei (Opinii)

Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 12:03
4497 citiri
Bugetul pe 2012 si falimentul Romaniei (Opinii)
Foto: agenda.ro

Nu stiu ce relatii are domnul Basescu cu consilierii sai, nici de ce competente dispun, dar, judecand dupa aparitiile radio-televizate, comunicatorul Basescu este unul catastrofal.

Invataturile sale catre popor la ore de varf, lungi si dese ca ale tuturor liderilor de aceeasi factura, au adus multe deservicii si incurcaturi Romaniei pe plan extern si intern.

Astfel, consideratiile despre Constitutie, Parlament, Justitie, DNA, buget, democratie, republica, stat de drept etc. produc mereu stupoare nu doar in mediile romanesti, iar afirmatia ca, indiferent de decizia Curtii Constitutionale sau a instantelor, Guvernul oricum n-are bani sa indexeze pensiile si salariile cu cifra inflatiei, asa cum scrie la lege, este o declaratie clara de intrare a Romaniei in faliment. Revenirea obsesiva din ultimele luni la asertiunea ca "Guvernul n-are bani" intareste ideea.

Democratia "era pe cand nu s-a zarit"

In plus, amestecul in impartirea tortului bugetar, cand poate retrimite la Camere Legea Bugetului de Stat, scoate la iveala, pe langa propriile obiective, ale sale si probabil ale PDL pentru 2012, pasul clar al presedintelui spre asumarea si a altor puteri in stat, cum ar fi cea a Legislativului. Asta ne mai lipsea: un lider care face totul. La nici 22 ani.

Prima observatie este ca educatia, de obicei privilegiata tuturor guvernelor la vreme de criza, beneficiaza de un buget rusinos in Europa mileniului al treilea, abia ceva peste 2% dintr-un PIB nenorocit, ceea ce nu poate sta langa cele peste 9% cat acorda alte state europene din PIB-uri de zeci-sute de ori mai zdravene ca al nostru. Ce viitor putem avea in astfel de conditii? Ca tara nu ne vrea destepti o stiam din spusele sale mai vechi.

Banii la ei, necazurile la noi

Si nu ca ar lipsi banii, ci ca prioritatile sunt altele. Urmand an electoral, de frica revoltelor si a demonstratiilor, banii vor merge probabil catre ministerele si serviciile de forta: armata, jandarmerie, SRI, SIE, SPP, Minister Public, Presedintie etc., sau la cele implicate in campania electorala, de departe cel mai avantajat fiind Ministerul Comunicatiilor cu celebrul de acum STS (creste de la 214,9 milioane lei la 266,4 milioane lei).

Avand in vedere pofta de a ramane la guvernare, o miza uriasa a devenit votul romanilor din diaspora, inclusiv cel prin corespondenta, Ministerul de Externe beneficiind de o crestere uriasa de fonduri, de la 540,6 milioane lei la 646,2 milioane lei. Nu e exclus sa descoperim o eficientizare a actului de votare de la 6 buletine pe minut la Paris, la 10 sau si mai si in toate ambasadele.

Ne realegem, ori murim

La fel, cica ministerele economice se vor profila pe investitii, adica politica de asfalt, gara renovata, gondola, sala de sport contra primari si voturi va continua, iar firmele oamenilor de partid vor avea aceleasi prioritati ca si pana acum, desi unii spun ca abia viitorul buget va fi pe masura pretentiilor lor de finantatori portocalii-verzui. Asadar, doar cand e vorba de drepturile celor multi si slabi nu sunt bani.

Intre toate zicerile presedintelui, una mai ilegala si mai neconstitutionala ca alta, aceea ca "nu sunt bani" poate duce la prabusirea Romaniei. Cu toate laudele si lingusirile oficinelor de presa. Cu succese si cresteri economice existente doar in mintea activistilor, leul scade, bancile isi retrag capitalul din Romania, investitorii vin doar in vorbe, inflatia isi face treaba, pietele de export se ingusteaza, iar cresterea tarifelor la energie si servicii ne va da lovitura de gratie.

Riscul singuratatii

In timp ce Grecia, Italia, Irlanda au beneficiat de prieteni de incredere si lobby-uri fantastice, plus investitii directe ale tarilor si bancilor europene, infinit mai mari ca la noi, la capitolul relatii internationale Romania e la fel de descoperita si izolata ca in preajma celei de-a doua mari conflagratii mondiale.

Chiar daca suntem membrii atator organisme internationale, NATO nu are competente financiare, iar UE ne da, dar nu ne baga in traista.

Ca dovada, nimeni nu-si face iluzii ca va sari cineva sa ne sprijine. Nici presedintele. Insista mereu sa ne bazam pe fortele noastre, dar nu ne spune care forte si de unde. Nici ce se intampla cu un stat care nu poate starpi coruptia ajunsa la varful puterii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Buget criza faliment, #Romania Parlament Executiv, #Putere alegeri campanie electorala, #Basescu bani pensionari, #Basescu buget 2012 , #criza