De ce l-a sunat Basescu pe Putin?

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 21:48
12393 citiri
De ce l-a sunat Basescu pe Putin?

Rusii au taiat livrarile de gaz, dar Romania va rezista fara probleme, putand trece iarna cu bine utilizand doar gaze din productia interna si din rezerva nationala - cel putin aceasta este parerea unanima a oficialilor guvernamentali si a reprezentantilor companiilor de profil.

In spatele declaratiilor linistitoare s-ar putea ascunde cateva probleme despre care nicio autoritate nu a vorbit inca, realitati care l-au impins pe Traian Basescu sa-l sune, in dimineata zilei de marti, pe Vladimir Putin.

Sigur, gestul facut de seful statului roman poate fi considerat unul firesc, adecvat situatiei si in concordanta cu uzantele diplomatice. Romania este un pion pe tabla razboiului gazelor si era firesc sa aiba un cuvant de spus.

Dincolo insa de toate aceste lucruri, menite sa aminteasca Moscovei ca existam si noi pe traseul conductelor prin care Gazprom nu mai pompeaza gaz, Traian Basescu s-a aratat ingrijorat de efectele acestui razboi al gazelor dintre Rusia si Ucraina.

Vladimir Putin a declarat pentru agentiile de presa moscovite ca, atat Traian Basescu, cat si premierul bulgar s-au aratat la fel de ingrijorati de situatia creata in urma inchiderii robinetului de gaze.

Declaratiile premeirului rus ridica numeroase semne de intrebare, in conditile in care Romania nu este dependenta de gazul rusesc in aceeasi masura precum vecinii nostri de la Sud de Dunare.

Cu toate ca, la nivel declarativ, nu exista zone vulnerabile la ora actuala, sistemul national de transport de gaze fiind echilibrat, oficialii Ministerului Economiei au anuntat instaurarea "Starii de Urgenta". Masura a fost luata pentru a permite CET-urilor sa achizitioneze combustibili alternativi fara a organiza licitatii publice.

Potrivit declaratiilor oficiale, rezervele actuale de pacura si carbune ale CET-urilor ajung pentru inca 9-11 zile, avand in vedere ca unele electrocentrale au trecut deja la functionarea pe combustibili alternativi, dar autoritatile ne asigura de faptul ca exista rezerve suficiente la furnizori pentru a putea suplimenta in orice clipa stocurile societatilor de termoficare din tara.

Seful de la Economie, Adriean Videanu, nu a precizat insa un lucru esential: de unde vor fi luati banii necesari pentru plata acestor combustibili alternativi, in conditiile in care posibilitatile financiare ale celor mai multe CET-uri sunt limitate.

Ministrul Economiei nu a prezentat o evaluare a cheltuielilor totale implicate de trecerea pe combustibili alternativi si nici cum se vor reflecta aceste costuri in facturile romanilor.

Desi ordinul premierul Emil Boc a fost clar, CET-urile trebuind sa genereze agent termic cu ajutorul combustibililor alternativi, pana in prezent nicio companie de profil nu a facut demersurile necesare pentru a achizitiona carbuni si pacura din piata.

Spre exemplu, miercuri dimineata, la Bursa Romana de Marfuri nu era introdus niciun ordin de tranzactionare pentru astfel de combustibili, oficialii institutiei declarand pentru Ziare.com ca nici nu exista "semnale care sa indice introducerea unor ordine in perioada imediat urmatoare".

In alta ordine de idei, reprezentantii companiilor energetice si oficialii guvernamentali nu au suflat nicio vorba despre randamentul cu care o sa lucreze acele Centrale Electrice de Termoficare care folosesc acum carbuni si pacura in loc de gaze.

Acestia n-au dat detalii nici despre perioada maxima in care se poate garanta o buna functionare a CET-urilor doar cu pacura si carbune, fara gaze naturale.

In situatia in care rezervele existente ajung pentru o perioada de 100 de zile, asa cum sustin reprezentantii Romgaz, se pune intrebarea fireasca de ce intreruperea importurilor de gaze din Rusia impune intrunirea unui "Comandament de Urgenta" la Ministerul Economiei, intr-un moment in care Romania a "pierdut" mai putin de 10 milioane de metri cubi de gaz in ultimele doua zile, echivalentul a o treime din consumul zilnic al populatiei.

In spatele raspunsurilor la aceste intrebari s-ar putea afla adevaratele motive de ingrijorare ale lui Traina Basescu, motive pe care reprezentantii Guvernului Boc continua sa le tina departe de ochii populatiei, mascand transparenta prin declaratii din care nu reisese nici cat ne va costa, nici cat putem rezista cu adevarat fara gazul rusesc.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#sistare livrari gaz, #import gaz Rusia, #criza gazului Romania, #Adriean Videanu, #Traian Basescu , #criza