Traian Basescu, profesorul (Opinii)

Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 08:58
4626 citiri
Traian Basescu, profesorul (Opinii)
Foto: presidency.ro

Pentru a nu stiu cata oara, presedintele iese la tabla sa-si invete poporul nerecunoscator si indaratnic lectia de economie politica.

Transforma o odaie a Palatului Cotroceni in studio TV si sala de clasa, isi face rost de planse pentru display, de aratator, pe post de elevi fiind redactorii si reporterii, cameramanii si fotografii, invitati special cu ocazia evenimentului.

Inapoiata tara a ajuns Romania, daca ditai presedintele trebuie sa iasa el insusi la tabla, luand locul profesorului!

Pentru ca scene in care sefi de state sa dea lectii propriilor alegatori sau poporenilor, sa umble cu grafice si aratatoare la harta nu cred ca s-au mai repetat altundeva de la inventarea democratiei incoace.

Cu exceptia Romaniei ceausiste, dar aceea nu era democratie.

Profesorul face carte, nu politica

A doua chestiune, de principiu, este ca dascalul nu vine in fata elevilor sa-si exprime propriile pareri si opinii, oricat de corecte, de urgente si de importante ar fi. Intotdeauna are de tratat, de consolidat un subiect necesar specialitatii si culturii generale ale elevilor sai.

De aceea, este nevoit sa-si caute cele mai potrivite metode si procedee pentru a-si atinge scopul.

Care erau subiectul si obiectivele lectiei lui Basescu? A uitat sa ni le comunice, insa era vorba de o conferinta de presa despre masurile de austeritate luate in 2010 si cum a reusit el sa scoata Romania din impasul crizei cu ajutorul guvernelor Boc, Ungureanu, mai putin Ponta, care doar a continuat reformele celor doi. In legatura cu aceasta perioada grea a mandatelor sale erau opiniile si parerile.

Ca sa nu se sperie aparatorii sai infocati, vom spune de la inceput ca nu am remarcat informatii mincinoase, nici incercarea de a-si atribui cine stie ce merite din gestionarea crizei. Nici nu ar fi avut de unde, fiindca marii economisti ai lumii afirma la unison ca reducerea consumului si taierile de salarii, venituri, pensii nu sunt solutii de rezolvare a crizei.

Joia neagra

In acest context, aminteste de situatia foarte dificila in care se afla Romania in primavara lui 2010: "aproape ca nu ne mai puteam imprumuta pe pietele internationale, pentru a ne acoperi cheltuielile de functionare ale statului si obligatiile sociale, pensii si ajutoare sociale, dobanzile la care ne imprumutam erau extrem de ridicate, mult peste 8-9%, la credite pe termen scurt". In plus: "Romania... trecea printr-o reducere brusca a investitiilor straine".

Nu-l poate acuza pe prim ministrul Emil Boc de situatia respectiva, stiind bine ca acesta a facut ce i-au spus presedintele si FMI, nici pe Calin Popescu Tariceanu care a operat in buna traditie franco-germana cu deficite mari, asa cum fac mai toate tarile cand investesc in dezvoltare economica, dar ar fi putut recunoaste ca intrarea in criza i se datoreaza in mare parte.

Si iata de ce: a vazut cu propriii ochi ca pierderile economice se manifestau violent in 2009, provocand o contractie a PIB-ului de 6,6%, dar, fiind in plina campanie electorala pentru cel de-al doilea mandat, n-a miscat un deget pana in "ziua neagra" de 6 mai 2010.

Cum a fost totusi posibila intrarea in criza cu uriasa suma de peste 20 de miliarde de euro imprumutata in numele statului roman si pusa la dispozitie de FMI si CE nu ne spune.

Tapi ispasitori - Tariceanu si criza

Cheia ne-o ofera tot o acuzatie, si tot asupra Guvernului Tariceanu, cel ce a "utilizat discretionar banii statului pentru a castiga voturi, cu sporuri, mariri de salarii". Nu cumva aceasta acuzatie e menita a distrage atentia asupra anului electoral 2009 cand Traian Basescu se lauda cu succese economice ale Guvernului Boc si promitea cate in luna si stele, cand a iesit la doar cateva mii de voturi distanta de Mircea Geoana?

Afirmatia ca multele guverne Boc si Ungureanu ar fi avut performante economice nu poate fi nicidecum sustinuta: nu e o performanta cand te afli "pe crestere negativa", cand PIB-ul scade, cand amputezi veniturile cetatenilor si maresti impozitele, cand lumea iese in strada pe geruri cumplite pentru a-si apara drepturile spoliate fara mila si, din pacate, fara niciun rost.

Nu tine nici dezvinovatirea cu criza mondiala, de moment ce Polonia, Albania... erau pe crestere. Dar doare nerecunoasterea meritelor Guvernului USL, care in doar un an a reusit sa stabilizeze economia, sa refaca grila salariilor taiate in 2010, sa dubleze nivelul investitiilor straine si sa creasca de cateva ori volumul absorbtiei banilor europeni. Ca profesor, asa cum ii place sa se creada, ar fi fost pedagogic sa aprecieze eforturile echipei tanarului Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu profesor lectie politica, #Basescu scos tara criza, #Basescu lauda Boc MRU , #criza