Viziunea economica a lui Basescu: Laude pentru Boc si avertismente pentru 2015

Marti, 23 Septembrie 2014, ora 11:00
4863 citiri
Viziunea economica a lui Basescu: Laude pentru Boc si avertismente pentru 2015
Foto: B1 TV

Presedintele Traian Basescu a laudat masurile luate de guvernul condus de Emil Boc in timpul crizei, insistand asupra faptului ca anul viitor va fi unul crucial pentru economia Romaniei.

"Am urmarit evolutiile din criza din Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda, Italia, Franta si am observat ca nu au avut succes acele procese de reforma care s-au asezat sub emblema amanarilor si a pasilor marunti. Acele state care au prelungit momentul luarii unor masuri severe pentru restabilirea echilibrelor macroeconomice continua sa se afla in criza. Nu s-au putut relansa economic si nu si-au rezolvat problema datoriilor, asa ca cer derogari, dar amanarile acestea nu fac decat sa le agraveze situatia pe termen mediu.

Romania a fost una dintre tarile care si-a asumat solutii rapide, iar acestea s-au manifestat prin restabilirea echilibrelor macroeconomice, reintrarea in deficitul bugetar si, in mod spectaculos, atingerea celor 5 criterii de convergenta la Maastricht. Asta nu inseamna ca Romania nu mai are probleme", a afirmat presedintele Traian Basescu, marti dimineata, la deschiderea Forumului Forbes CEE cu tema "Reluarea cresterii economice sustenabile in pietele emergente".

El s-a referit la masurile luate de guvernul condus de Emil Boc, care a taiat pensiile speciale si salariile si a marit TVA.

Secretul Romaniei pentru cea mai mare crestere economica din UE. Basescu: Masurile foarte dure

Pe de alta parte, seful statului a sustinut ca anul 2015 va fi unul crucial, opinand ca este esentiala "scrierea corecta" a bugetului.

Cheia catre relansare economica

Presedintele a mai precizat ca relansarea economica nu mai poate fi conceputa ca o relansare insulara, ci trebuie gandita la nivel regional.

"Tarile din zona trebuie sa isi valorifice potentialul de crestere. Altfel, va fi dificil ca fiecare tara in parte - chiar daca sunt conditii diferite de la tara la tara - sa se relanseze in asa fel incat sa isi asigure o crestere economica durabila", a explicat seful statului.

De asemenea, Traian Basescu a aratat care este cheia relansarii economice: crearea locurilor de munca.

"Tarile din regiune au o situatie dificila din punct de vedere al somajului, iar elementul fundamental care va masura, in opinia mea, relansarea economica e legat de numarul de locuri de munca pe care il putem crea. Este de altfel si realitatea care ne va spune daca in regiune va continua declinul prosperitatii sau suntem capabili sa stopam declinul si sa reluam cresterea nivelului de trai.

Sigur, aceasta realitate a declinului de prosperitate nu e specifica doar regiunii noastre, ea este o realitate a intregii UE. (...) Intrebarea pe care oricare din noi ar trebui sa si-o puna azi, dar la care sa gaseasca si raspuns, e de ce acest declin al prosperitatii? De ce acest declin in numarul de locuri de munca?", a intrebat Basescu.

Declinul prosperitatii

Din observatiile sale ca "politican care a urmarit cu atentie evolutiile din Europa si din tara lui", el a tras concluzia ca una dintre problemele Romaniei si a celorlalte state UE este legata de modul in care s-a asigurat prosperitatea.

"Prosperitatea nu s-a asigurat neaparat pe baza unei cresteri durabile, ci din imprumuturi. Asta a si generat criza economica dupa criza bancara. In 2008, declinul a inceput cu o criza bancara, care ulterior a fost materializata si intr-o criza economica, a datoriilor, pe care statele le-au facut anterior pentru a asigura prosperitatea cetatenilor. Lucrul esential mi se pare sa pornim de la realitatea ca nu putem repeta un ciclu de prosperitate pe datorie, ci singura noastra solutie e sa gandim o strategie de crestere a nivelului de trai prin crestere economica durabila, prin investitii", a sustinut Traian Basescu.

Presedintele a adaugat ca nu este un adversar al stimularii consumului, insa acest lucru nu trebuie sa aiba loc in mod artificial, ci sa fie un efect al cresterii numarului de locuri de munca si sa fie acoperit de productivitate.

In caz contrar, se vor crea premisele unei noi crize, a avertizat seful statului.

Sfaturi pentru Guvern despre anul 2015

Basescu a recunoscut ca Romania este stabila din punct de vedere macroeconomic, iar cele cinci criterii de convergenta sunt indeplinite, insa adevarata provocare va fi ce vom face anul viitor, avand in vedere ca avem la dispozitie destule resurse, insa avem si cateva bariere de depasit.

"Daca vorbim de resurse, in spiritul a ceea ce v-am spus pana acum, nefiind un suporter al relansarii economice prin stimularea excesiva a consumului, as privi la banii pe care ii avem la dispoztie. E clar, e nevoie ca banii astia sa fie indreptati catre investitii si implicit catre crearea de locuri de munca. In actualul interval de programare bugetara (2007-2013), Romania are de la UE fonduri de coeziune de 19 miliarde de euro. Situatia la zi e ca am absorbit doar 37,2% din aceste fonduri. Inseamna ca am cheltuit 7,1 miliarde de euro si trebuie sa cheltuim 12 miliarde de euro in lunile care au mai ramas pana la finalul lui 2014 si anul 2015, daca nu vrem sa pierdem banii.

Nu pot fi optimist ca am reusi asta. Mai mult, peste perioada de programare 2007-2013, care inseamna utilizarea banilor pana in 2015, se suprapune cu 2014-2020, deci avem o alta sursa de finantare de cateva miliarde. Resurse exista. Situatia e la fel la multe tari din regiune, ceea ce poate face din ideea utilizarii banilor europeni unul din pilonii de crestere.

Mai mult, pentru Romania exista o alocare pe care o putem folosi oricand de un miliard de euro de la BEI. Mai e si un alt proiect al UE destinat relansarii economice si crearii de locuri de munca, acela ca orice stat poate pune garantie o parte din fondurile de coeziune si sa obtina credite pentru sume de trei ori mai mari decat cea depusa in garantie", a explicat Basescu.

Pe de alta parte, el a criticat faptul ca reformele structurale au incetat in 2012 si ca exista probleme grave la companiile de stat, care sunt ingropate in datorii. De asemenea, nu este de acord cu tendinta de crestere a costurilor de functionare a statului, sustine Basescu.

In plus, seful statului a spus ca exista si alte bariere pe care tara noastra trebuie sa le depaseasca: infrastructura precara, sistemul educational care nu este in concordanta cu piata muncii, sistemul medical si mentinerea predictibilitatii mediului de afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Basescu masuri criza, #Basescu locuri munca, #Basescu masuri Guvern , #criza