Imposibila austeritate a clientelei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 13:58
5516 citiri
Imposibila austeritate a clientelei (Opinii)

Acest greu final de 2011 prinde Romania intr-o situatie foarte proasta, desi, culmea, a luat masurile aspre de austeritate cu mult inaintea altor tari europene si acum ar fi trebuit sa culeaga roadele lor.

Presedintele se declara convins ca romanii nu mai pot suporta alte amputari de venituri, ceea ce, dincolo de consideratii electorale, este adevarat. Pe de alta parte, deficitul bugetar nu poate sari de 3%, nu atat din cauza acordurilor semnate de Romania cu FMI, cat ca urmare a stergerii unei jumatati din datoria Greciei.

E adevarat ca decizia luata de liderii UE a fost insotita de garantia ca filialele bancilor afectate de aceata stergere nu-si vor limita nivelul de expunere in tarile in care functioneaza. Asta teroretic. Practic insa, e imposibil sa nu asistam la o schimbare de comportament atat in cazul bancilor "parlite", cat si in cazul celor care nu au avut direct de suferit din falimentul nedeclarat al Greciei.

S-a schimbat o paradigma pana acum nefisurata si anume ca datoriile statelor sunt cele mai sigure cu putinta, ca un stat european si inca din zona euro nu poate da faliment. Ei bine, poate, chiar daca nu oficial. Si bancile mai stiu un lucru: daca in situatia Greciei ar fi fost o alta tara noneuro, sa zicem Romania, nu ar fi existat nicio decizie de recapitalizare si fiecare ar fi recuperat ce ar fi putut si cum ar fi putut, in mod cert cu mult mai putin de 50%. Liderii europeni n-au salvat Grecia, ci moneda euro.

In aceste conditii, cu toate garantiile scrise privind expunerea, bancile vor fi cu mult mai prudente in acordarea imprumuturilor guvernamentale, mai ales catre tari pe muchie de cutit cum este Romania si, inevitabil, dobanzile vor fi mai mari. De aici, finantarea cu mult mai grea a deficitului si imperativul ca el sa fie mentinut cat mai mic, dupa cum spune si presedintele.

Este insa extrem de dificil sa mentii deficitul la nivelul anului trecut, ba chiar sa-l mai scazi, mai ales in conditiile deficitului urias al bugetului de pensii caruia ii lipsesc anual 3,5 miliade de euro, adica mai bine de jumatate din intreg deficitul bugetului programat pentru anul viitor. Cum populatia nu mai poate suporta alte taieri, de unde sa tai ca sa te incadrezi? Sau de unde sa iei ca sa compensezi? E treaba guvernului sa descopere, zice Traian Basescu.

Secretul e al lui Polichinelle, chiar daca Traian Basescu nu vrea sa-l rosteasca cu subiect si predicat. De taiat mai mult de taiat de la clientela, aceea insurubata prin diverse functii bugetare gras platite, aceea abonata la banii publici prin tot felul de contracte paguboase care alimenteaza nu numai buzunare private, ci si pusculite de partid.

De acolo se mai poate taia cu drujba, nu cu bisturiul. Dar nu exista niciun semn de taiere, dimpotriva. Guvernul a majorat din nou la 50% limita de aditionare a contractelor in parteneriat public privat. Deci nu numai ca nu se anunta economii, ci va creste risipa.

De unde am putea lua bani, nu ieftin, ci de-a dreptul gratis, pentru tot felul de investitii care sa stimuleze cresterea economca si sa creeze locuri de munca? De la Bruxelles, din fondurile alocate Romaniei si accesate doar 3,7%. Dar accesarea banilor europeni prespune licitatii si contracte corecte, respectarea regulilor si justificarea fiecarui banut. Nu e bine, nu ne convine, asa ca banii aceia zac nefolositi, in vreme ce noi dam din colt in colt dupa imprumuturi tot mai greu de primit si tot mai scumpe.

In aceste conditii, masurile de austeritate luate de Romania anul trecut nu au cum sa constitutie fundamentul unei cresteri sanatoase. Ele au fost sacrificiul impus calatorilor pentru ca vaporul sa nu se scufunde.

Insa corabia tot la limita naufragiului este, iar echipajul isi continua dezmatul si orgiile. Asa ca, din nefericire, ceva imi spune ca guvernul, mai ales in an electoral, nu va gasi de unde sa mai taie, dupa indemnul lui Traian Basescu, caci zonele ramase cu osanza sunt intangibile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Traian Basescu taiere cheltuieli, #Basescu reducere cheltuieli, #bani clientele politica, #criza economica Romania , #criza