Isarescu a discutat cu Basescu inasprirea conditiilor de creditare?

Vineri, 17 Octombrie 2008, ora 21:53
2576 citiri
Isarescu a discutat cu Basescu inasprirea conditiilor de creditare?

Banca Nationala a Romaniei trebuie sa faca un parteneriat cu Guvernul astfel incat efectele crizei crizei economice mondiale asupra Romaniei sa fie cat mai limitate, cat si ca statul roman sa poata indeplini obiectivul de aderare la zona euro, in contextul in care efectele crizei incep sa se observe in economia reala, le-a spus presedintele Traian Basescu, vineri, bancherilor.

"Presedintele a reiterat ca recesiunea care se profileaza in economia mondiala si in special eventualele fenomene de criza economica din tarile membre ale Uniunii Europene, ne pot afecta in mod direct daca politicile economice din Romania nu vor fi prudente", se arata in comunicatul bancii centrale.

O sursa din domeniul bancar spune ca, in cadrul intalnirii, a fost pusa problema inaspririi cerintelor de prudentialitate pentru bancile din Romania, in caz de nevoie, iar guvernatorul Isarescu a indemnat inca o data institutiile de credit din Romania la prudenta. Cu alte cuvinte, regulile de creditare ar putea deveni mai restrictive, acesta fiind unica posibilitate a bancilor comerciale de a fi "prudente".

"Criza economica nu ne iarta daca nu suntem prudenti. Exista un risc de gripaj in economie, pentru ca bancile nu mai vor sa se imprumute reciproc", a mai spus joi Basescu, la Bruxelles.

Discutia a vizat si evolutia sistemului bancar din ultima perioada, in contextul crizei financiare mondiale, insa presedintele a subliniat ca sistemul bancar este in continuare solid. Cu toate acestea, "efecte indirecte ale crizei financiare internationale incep sa se manifeste asupra economiei reale", se mai arata in comunicat.

Presedintele a prezentat, in cadrul intalnirii, problemele discutate in cadrul reuniunii Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles in perioada 15-16 octombrie.

Totodata, presedintele a subliniat importanta unei responsabilitati mai ridicate a conducerilor institutiilor financiare si "mentinerea unei atitudini prudente, in vederea protejarii resurselor financiare ale companiilor si populatiei".

Recesiunea economica in care a intrat Europa afecteaza deja Romania

Presedintele Basescu a avertizat ca desi criza financiara nu loveste Romania in mod direct, recesiunea economica in care intra Europa afecteaza deja tara. Astfel, seful statului le-a spus reprezentantilor BNR si sefilor de banci comerciale ca eventualele decizii la nivel european privind criza financiara nu sunt doar recomandari pentru Romania, ci ar putea fi obligatorii, au declarat pentru NewsIn surse din piata bancara.

Basescu s-a aratat ingrijorat ca statul roman ar putea sa aiba bani in institutii nelichide, potrivit acelorasi surse.

Presedintele a prezentat guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, celorlati reprezentanti ai bancii centrale si sefilor de banci comerciale principalele puncte de discutie de la summitul european dedicat crizei financiare de la Bruxelles.

Basescu a aratat, la intalnirea cu bancherii, ca autoritatile de supraveghere a pietelor financiare din UE vor trebui sa colaboreze mai strans si in mod constant, pentru a preveni agravarea problemelor financiare sau raspandirea acestora.

Aceleasi surse au mai precizat ca presedintele le-a propus bancilor crearea unui plan comun in parteneriat cu Guvernul si alte autoritati ale statului pentru a actiona impotriva efectelor crizei financiare in Romania.

"Presedintele ne-a prezentat principalele puncte de discutie de la Bruxelles si ne-a propus un plan comun, in parteneriat cu autoritatile statului, cu Guvernul, pentru a trata efectele crizei financiare asupra economiei romanesti", a declarat un reprezentant al sistemului bancar prezent la discutii.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Traian Basescu, #BNR, #criza, #Bruxelles, #bancheri, #Mugur Isarescu , #criza