Le Monde: Criza politica afecteaza situatia economica a Romaniei

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 12:35
5086 citiri
Le Monde: Criza politica afecteaza situatia economica a Romaniei

Guvernul roman de centru dreapta a cazut, marti, 13 octombrie, dupa adoptarea de catre Parlament o motiunii de cenzura depuse de opozitie.

Mai multe reforme radicale care aveau menirea sa echilibreze sistemul haotic de pensii si de salarii au fost respinse de catre opozitie, care il acuza pe premier ca se afla in imposibilitatea de a redresa economia tarii, scrie Le Monde.

Caderea Guvernului ar putea impiedica grav reformele initiate pentru a reduce cheltuielile publice, in timp ce tara se confrunta cu o recesiune severa. Aceasta politica de austeritate a fost parte dintr-un acord din luna martie cu Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana si Banca Mondiala.

Acest imprumut trebuia sa mentina economia romaneasca la un nivel optim, dar actuala criza politica ar putea impiedica acest lucru.

In spatele masurilor de precautie anuntate oficial, finantatorii principali ai Romaniei sunt iritati de criza politica care a aruncat tara in incertitudine, mai scrie Le Monde.

Impactul crizei politice asupra economiei a fost imediat resimtit de catre moneda romaneasca, care, in cateva ore, a pierdut mult din valoarea sa in raport cu euro.

In timp ce la Bucuresti se astepta o reluare a cresterii economice in 2010, economistii cred ca recesiunea ar putea fi prelungita si ca somajul ar putea depasi 10,5% anul viitor, fata de 7,5% la sfarsitul anului 2009.

Presedintele Traian Basescu a convocat liderii partidelor, la Palatul Cotroceni. "Scopul meu este de a minimiza perioada de criza politica, cu conditia sa se incheie un acord cu partidele", a spus acesta, citat de Le Monde.

Partidul Liberal, care a initiat motiunea de cenzura, a propus un guvern de tehnocrati, a carei misiuni va fi de a organiza alegerile prezidentiale din 22 noiembrie. Dar Constitutia arata ca presedintele are puterea de a numi prim-ministrul, indiferent de propunerile partilor.

Nimic nu il impiedica pe Basescu de a-l propune din nou pe Emil Boc la conducerea viitorului guvernului, dar partidele de opozitie ar putea respinge neacordand votul de incredere.

Pentru moment, mingea se afla in tabara lui Traian Basescu, care este renumit pentru deciziile rapide pe care le ia.

Fost capitan in marina, Basescu a venit la putere in 2004, promitand romanilor de eradicare a coruptiei. Acesta doreste un al doilea mandat si de a acee va candida la alegerile prezidentiale din 22 noiembrie, cand, potrivit sondajelor, ar trebui sa castige.

Sub presedintia lui, Romania a cunoscut o crestere puternica, dar proasta gestionare a crizei economice a adus cu sine un mare risc pentru investitori. In acest context, turbulentele politice ar putea fi dezastruoase pentru economia Romaniei, conchide Le Monde.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#criza economica Romania, #criza politica Romania, #situatia economica , #criza