Lectia grecului Papandreou pentru Romania (Opinii)

Sambata, 12 Noiembrie 2011, ora 17:04
2267 citiri
Lectia grecului Papandreou pentru Romania (Opinii)
Foto: consilium.europa.eu

Prim-ministrul grec, George Papandreou, a demisionat, desi primise un vot de incredere din partea Parlamentului elen. Un nou guvern de uniune nationala va asigura interimatul pana la alegerile anticipate din primavara. Iata ca, atunci cand situatia devine extraordinara, oamenii stiu sa fie si rationali, neagatandu-se de scaun doar de dragul puterii. Un atribut care, dupa cum ne-a aratat istoria recenta, nu poate fi alipit politicienilor romani.

Pentru a ilustra lipsa de tact si inteligenta a politicenilor romani, trebuie sa ne reintoarcem putin in timp, in toamna lui 2009, inainte de alegerile prezidentiale. Atunci, pe fondul tensiunilor aparute in coalitia de guvernare de la acea vreme, constituita intre PDL si PSD, ministrii socialisti parasesc Guvernul Boc lasand practic fara sustinere parlamentara un Executiv care parea sortti pieirii. Asistam la o situatie fara precedent in Romania postdecembrista, un ministru pedelist ajungand sa conduca si cate doua ministere, in lipsa social-democratilor.

Se constituie in Parlament o majoritatea ad-hoc, compusa din UDMR, PSD, PNL si Minoritati. In mod logic, la prima motiune de cenzura inaintata impotriva Guvernului Boc, Cabinetul condus de acesta primeste votul de neincredere si cade. Mersul firesc al lucrurilor ar fi indicat ca presedintele Basescu sa desemneze rapid un alt premier care, alaturi de o noua echipa ministeriala, sa se infatiseze in fata Parlamentului pentru un vot de incredere. Basescu face aceasta miscare, si desemneaza un tehnocrat.

Evident, numitul Croitoru, alesul presedintelui, merge in fata Legislativului, dar nu poate obtine votul alesilor. A treia miscare logica ar fi fost numirea imediata a unui alt premier, care sa se infatiseze din nou in fata Parlamentului care, daca nu i-ar fi acordat votul de incredere celui desemnat si echipei sale, ar fi fost dizolvat urmand alegeri anticipate. Basescu il desemneaza pe Liviu Negoita, delegandu-l sa se ocupe de alegerea unor potentiale nume care sa faca parte dintr-un nou guvern. Traian Basescu stia, insa, ca Liviu Negoita nu va ajunge niciodata in plen, pentru a cere un vot de investitura. Tocmai se apropau alegerile prezidentiale.

Astfel, in Romania, asistam la o anomalie: tara ramane condusa de un Guvern minoritar, care tocmai pierduse votul de incredere in Parlament, cu minstri care ocupa cate doua ministere, totul pentru a asigura interimatul pana la alegerile prezidentiale. Se juca ultima carte, mizandu-se totul pe castigarea unui nou madat de catre Traian Basescu.

S-a batut moneda pa adversitatea opozitiei socialiste care ar fi vrut sa destabilizeze tara, dar se pierde din vedere un amanunt interesant. Acea majoritate, construita ad-hoc si care l-a doborat pe Emil Boc, a fost trimisa in Parlament de electorii romani. Implicit, votul de neincredere acordat Cabinetului Boc a fost votul electoratului care a ales pentru Parlament, in mod uninominal, reprezentantii partidelor care votasera motiunea. Aceea era voia alegatorilor romani, transpusa prin cartela de vot a lui Ponta, Antonescu sau Borbely. Putin i-a pasat lui Traian Basescu de acest aspect.

Traian Basescu obtine un nou mandat si uziteaza de prevederea constitutionala care spune "presedintele desemneaza premierul". Foarte bine, sa-l desemneze, si-au spus multi, dar era clar ca, in Parlament, PDL-ul lui Boc nu are majoritate, ba chiar se afla intr-o minoritate clara. Cine s-ar fi asteptat la o lovitura data democratiei romanesti postdecembriste tocmai de catre cel care invoca tot mai ades marea reforma a statului?

Cei care au crezut in vorbele gaunoase ale presedintelui au vazut ca fiind ceva normal crearea surogatului numit UNPR, o formatiune construita impotriva vointei electoratului, un partid care nu participase la alegerile din 2008 si, in mod normal, nu ar fi avut cum sa ia parte la activitatile Legislativului. Nici nu-i de mirare ca acum UNPR de-abia aduna 1% in sondaje la capitolul "incredere si intentie de vot"

Nimeni nu se mai intreba unde a disparut Negoita si al sau ipotetic cabinet, pentru ca din joben a fost scos recent cenzuratul Emil Boc. Paradoxal, oameni, care in urma cu cateva luni il daramasera pe fostul primar al Clujului, vin in plenul reunit al celor doua Camere si il investesc pe Emil Boc acordandu-i un nou madat de premier. Maghiarii si Minoritatile isi dau mana cu Miky Spaga, Eugen Nicolicea sau Gabriel Oprea, pentru a pune cateva caramizi la baza lui Basescu&comp. Uite-asa, de atunci, avem un guvern care sta in picioare cu ajutorul unui pseudopartid, construit impotriva tuturor regulilor unei democratii moderne.

Acum Traian Basescu atrage atentia Senatului, implicit lui Mircea Geoana, presedintele camerei superioare a Parlamentului, ca blocheaza deliberat anumite acte legislative. Basescu uita, insa, ca si el la randul lui poate deveni victima unor jocuri politice. Evident ca ceea ce face Opozitia la Senat face parte dintr-o strategie politica, dar nu e vina ei.

Pacatul este al celor de la Putere, care se tin de scaun cu orice pret, in lipsa unei majoritati solide care sa le asigure trecerea prin Parlament a tuturor actelor legislative de care au nevoie pentru a guverna in vreme de criza si austeritatea bugetara. Tocmai din cauza acestei fragilitati parlamentare, Emil Boc a mers mai mult pe principiul asumarii raspunderii guvernamentale asupra proiectelor de lege. Pana si atunci cand isi asuma raspunderea riscand sa fie "trantit "de Parlament, Guvernul Boc se facea mic si le interzicea membrilor coalitiei sa voteze in plen. Totul de frica unor posibile tradari sau a unor greseli la introducerea bilelor.

De ce comparatia cu Papandreou? Pentru ca un om a avut demnitatea si curajul sa ceara ajutorul tuturor fortelor politice ale tarii si nu s-a comportat ca si cum ar fi Dumnezeu pe Pamant. Si-a dat seama ca situatiile exceptionale cer oameni exceptionali, iar unde-s multi puterea creste.

Sa nu uitam, avem un premier care candva a pierdut votul de incredere al poporului. Papandreou nu l-a pierdut, dar a ales sa fie decent.

În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
Un număr tot mai mare de consumatori din zona euro se află în incapacitatea de a-și acoperi costurile cu chiria și utilitățile după ani de inflație peste țintă și costuri de împrumut...
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Papandreou Grecia, #Grecia criza, #zona euro criza , #criza