Presa de azi: Traian Basescu face pasi spre a treia Republica

Vineri, 06 Iunie 2008, ora 06:51
1192 citiri
Presa de azi: Traian Basescu face pasi spre a treia Republica

Modificarea Constitutiei, lansata inaintea turului doi, titreaza vineri Romania libera, precizand ca in plina perioada de inclestare electorala, Traian Basescu propune analizarea sistemului politic, a impartirii administrativ-teritoriale a tarii si gasirea solutiilor pentru deblocarea crizelor institutionale.

Modernizarea statului trebuie sa inceapa prin modernizarea Constitutiei, a spus presedintele Basescu la sedinta de constituire a Comisiei pentru Analiza Regimului Politic si Constitutional Romanesc.

Pornind de la ideea ca actuala impartire administrativa a tarii este depasita si ca statul este in anumite puncte nefunctional, iar institutiile acestuia trebuie modernizate, comisia urmeaza a elabora "intr-un timp rezonabil", potrivit lui Basescu, o analiza a deficientelor actualei Constitutii si un set de documente care vor fi in acelasi timp puse la dispozitia Parlamentului si supuse dezbaterii publice.

Inca de la preluarea mandatului, presedintele Basescu s-a pronuntat in nenumarare randuri pentru revizuirea Legii fundamentale, el acuzand deseori PNL si PSD ca refuza modernizarea Romaniei. Comisia de Analiza a Regimului Politic si Constitutional Romanesc, formata din specialisti independenti, a avut joi sedinta de constituire.

Seful statului a subliniat ca nu poate fi vorba de scrierea unei noi Constitutii, aceasta atributie revenind exclusiv Parlamentului. Presedintele Comisiei de Analiza a Regimului Politic si Constitutional Romanesc, profesorul Ioan Stanomir, a afirmat ca presedintele are dreptate cand vorbeste despre necesitatea modernizarii statului, care nu poate fi facuta decat prin modernizarea Legii fundamentale.

Basescu si-a facut discret comisie de modificare a Constitutiei, scrie si Cotidianul. Un anunt discret, oficial ce-i drept, dat publicitatii miercuri seara de Administratia Prezidentiala, privind agenda sefului statului, anunta de fapt demararea de catre Traian Basescu a procedurilor prin care urmeaza sa propuna modificarea Legii fundamentale a Romaniei.

Dupa repunerea sa in aceasta functie, in urma referendumului din luna mai a aceluiasi an, Traian Basescu a convenit cu liderii partidelor parlamentare, in cadrul unor consultari desfasurate la Palatul Cotroceni, sa fie demarata procedura revizuirii Constitutiei Romaniei.

Numai ca intelegerea de la Palatul Cotroceni nu a fost respectata de majoritatea liderilor politici, iar seful statului a inceput, ulterior, sa ameninte, in cadrul unor aparitii televizate, ca ceea ce nu au facut parlamentarii o sa faca el printr-o comisie special instituita la nivelul Administratiei Prezidentiale.

Evenimentul Zilei ne informeaza ca Traian Basescu face pasi spre a treia Republica. Dupa mai multe "amenintari" publice cu demersuri pentru modificarea Constitutiei, presedintele Traian Basescu a convocat joi, la Palatul Cotroceni, o comisie de specialisti sa faca o analiza critica asupra Legii fundamentale.

"M-ar interesa un punct de vedere cu privire la ceea ce ar trebui revizuit in Constitutie", a explicat seful statului "grupului de specialisti neutri" chemati "sa priveasca putin in Constitutie", sa constate "deficientele" si sa propuna parlamentului, "intr-un timp rezonabil", "posibilitati de deblocare a crizelor".

"Este clar ca acesti ultimi trei ani au aratat deficiente consistente ale Constitutiei", le-a dat seful statului premisa constitutionalistilor, asigurandu-i ca le-a citit "unele" dintre "lucrarile destul de critice" pe aceasta tema. "Aveti perfecta dreptate", l-a aprobat seful comisiei, profesorul Ioan Stanomir, garantand "absenta oricarui partizanat politic".

"Nu discutam despre posibilitatea sa scriem o Constitutie, nu este treaba mea si nici a unei comisii, este treaba parlamentului", a incercat Basescu sa tempereze si partidele, reticente la ideea de revizuire a Constitutiei. La prima intalnire, presedintele a cerut comisiei "un punct de vedere" referitor la impartirea administrativ-teritoriala pe judete, pe care o considera "depasita", sugerand-o pe cea regionala.

Basescu vrea alta harta, aflam si din Ziua. Razboiul politic purtat cu premierul Tariceanu si desele interpretari ale legii fundamentale de catre Curtea Constitutionala l-au determinat pe presedintele Traian Basescu sa infiinteze joi o Comisie de Analiza a Regimului Politic si Constitutional Romanesc.

Scopul acesteia este de a-i prezent un raport cu principalele carente ale Constitutiei si un nou mod de impartire administrativa a tarii. Seful statului a spus ca aceasta comisie formata din "specialisti neutri", trebuie sa identifice principalele lucruri care urmeaza sa fie revizuite pentru modernizarea tarii.

"Ar fi de mare importanta ca specialisti neutri sa priveasca in Constitutie si in regimul politic. M-ar interesa un punct de vedere al membrilor acestei Comisii referitoare la ce ar trebui revizuit in Constitutie, astfel incat statul sa fie functional", a sustinut presedintele Basescu.

In materialul pe care Comisia de Analiza il va prezenta presedintelui vor fi prezente principalele deficiente ale Constitutiei si propuneri pentru rezolvarea lor. Seful statului le-a atras atentia specialistilor intruniti in Comisie sa elaboreze in "timp rezonabil" documentele, pentru ca ele sa poate fi puse la dispozitia Parlamentului si dezbaterii publice.

Traian Basescu a adaugat ca a considerat necesar un astfel de demers din cauza ultimelor trei ani care au evidentiat deficiente consistente ale Constitutiei. Legea fundamentala, adoptata in 1991, a suferit o singura revizuire in 2003.

Constitutia, la revizuit, scrie si Adevarul. Traian Basescu a participat, joi, la constituirea Comisiei pentru analiza regimului constitutional, organism care are ca scop redactarea unui punct de vedere referitor la revizuirea legii fundamentale. Presedintele comisiei formate din noua membri este profesorul Ion Stanomir.

"M-ar interesa punctul de vedere al Comisiei referitor la ce ar trebui revizuit, astfel incat statul sa fie functional", a spus Basescu.

El a subliniat ca impartirea administrativ-teritoriala a tarii este "depasita", nu corespunde nevoilor de dezvoltare si ca, din aceasta cauza, exista dificultati in absorbirea fondurilor europene. Basescu a mentionat ca l-ar interesa ca aceste documente sa fie elaborate "in timp rezonabil", astfel incat sa poata fi puse la dispozitia parlamentului si sa fie supuse dezbaterii publice.

Citeste si:
Un exemplar original al Constituției SUA, scos la licitaţie pentru o valoare estimată între 15-20 milioane de dolari
Un exemplar original al Constituției SUA, scos la licitaţie pentru o valoare estimată între 15-20 milioane de dolari
Un exemplar original rarisim al Constituţiei americane ratificate la 17 septembrie 1787 la Philadelphia va fi scos la licitaţie în curând la New York pentru o valoare estimată între 15 şi 20...
Ce s-a întâmplat cu un șofer de autobuz din Iași după ce a pus în parbriz un mesaj antivaccinare
Ce s-a întâmplat cu un șofer de autobuz din Iași după ce a pus în parbriz un mesaj antivaccinare
Un şofer din cadrul Companiei de Transport Public (CTP) Iaşi riscă să fie sancţionat după ce a pus în parbrizul autobuzului pe care îl conducea mai multe afişe cu mesaje împotriva...
Sursa: Ziare.com