Presa straina: In Romania nu se vorbeste despre criza

Luni, 22 August 2011, ora 19:42
3378 citiri
Presa straina: In Romania nu se vorbeste despre criza

In Romania nu se vorbeste despre criza. Autoritatile au ajuns sa repete ca tara a scapat de criza economica, in timp ce in spatele usilor de la Palatul Victoria se pregatesc noi masuri de austeritate care vor "ingenunchia" mii de romani, care cel mai probabil vor alege calea emigrarii, scrie presa italiana.

"In timp ce presedintele Traian asigura ca criza a trecut in Romania, guvernul pregateste noi masuri de austeritate. De exemplu, statul a blocat angajarile in institutiile sale pana in 2014", scrie publicatia Osservatorio Balcani e Caucaso.

In timp ce Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, sustine ca actuala criza este una dintre cele mai dificile dupa al Doilea Razboi Mondial, presedintele Romaniei considera ca in tara sa nu trebuie sa se foloseasca cuvantul "criza", ci mai degraba se poate vorbi de o reactie a pietei la unele decizii luate in Statele Unite si Europa.

Vocea lui Traian Basescu este acompaniata de cea a premierului Emil Boc, care explica ca Romania, in comparatie cu alti parteneri europeni, profita de o oarecare stabilitate macro-economica datorita masurilor pe care le-a luat pana in prezent.

In urma imprumutului solicitat de la FMI, in 2009, Romania a luat mai multe masuri de austeritate, care au contribuit pana in prezent la imbunatatirea performantelor economice ale tarii.

Cu toate acestea Banca Mondiala a anuntat ca Romania va avea o crestere economica mai lenta, in comparatie cu primele zece state din Europa de Est, membre ale UE. Previziunile optimiste pare ca au fost confirmate si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, una dintre cele mai credibile personalitati din Romania.

Desi oficialii sunt optimisti, analistii si presa din Romania nu sunt de aceiasi parere. Potrivit analistilor, Romania nu va fi imuna la ultimele vesti triste care vin din mai multe state europene, iar cea mai afectata va fi clasa de mijloc.

"Numarul persoanelor care traiesc sub pragul saraciei este in crestere, iar asta se vede in urma succesului pe care l-a inregistrat Consignatia, magazinele cu bunuri second hand", mai scriu cei de la Osservatori Balcani e Caucaso.

In consecinta la ceea ce se intampla in tara, tot mai multi romani prefera sa emigreze, inclusiv profesionistii, cum ar medicii.

"Dar intr-o lume globalizata criza este globala si dificultatile cu care se confrunta alte tari ating libera circulatie pe piata fortei de munca. Un exemplu recent este Spania, unde se afla aproximativ un milion de imigranti romani. Din cauza dificultatilor economice, spaniolii au decis sa inchida temporar piata muncii pentru romani. Aceasta este o decizie fara precedent la nivelul UE. Drept urmare, romanii vor trimite mai putini bani in tara si se va vedea pe termen lung care va fi impactul", scrie publicatia italiana.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com