Privind cu ochii umezi falimentul Romaniei (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 20:26
6932 citiri
Privind cu ochii umezi falimentul Romaniei (Opinii)
Foto: Aarhiva

Pentru nespecialistii in finante si politici economice, vestile care vin de la presedintele statului sunt asa si asa. Undeva intre foarte rau si rau. Vestea cea mai buna e ca nu se mai taie din salarii si pensii.

Dar ca si cum nu s-ar mai fi promis asta de atatea si atatea ori, pentru ca a doua zi sa se decreteze reducerea salariilor cu 25%. Daca reusim sa mai avem incredere in mesajele oficiale ale celor de ne conduc, atunci asta ar fi singura stire pozitiva.

Interesanta e insa motivatia - nu se mai taie, pentru ca nu mai suporta populatia noi reduceri de venituri. Nevoie ar fi clar sa se mai taie si inca destul de mult din cate rezulta din declaratiile lor, insa nu ar mai rezista oamenii. Asa, se ingheata doar. Si pensiile, si salariile. Ca sa se evite, spune Traian Basescu, cresterea si mai mare a datoriei Romaniei, care "ne-ar putea duce la dezastru". Pana aici, in fond, judecati de bun simt si, probabil, corecte.

Fractura intervine undeva intre viata reala si discurs. Seful statului concluzioneaza ca solutia pentru a evita sa ajungem in situatia Greciei consta doar in realizarea unui excedent la bugetul de stat, singura metoda sanatoasa care ne-ar permite sa scapam de datoriile pe care le-am facut pana acum, pe care le vom mai face si pe care le tot rostogolim de la luna la luna, pentru a fi in stare sa ne platim pensiile si salariile.

Si aici, intre o veste proasta (rostogolirea datoriilor) si una foarte proasta (idealul imposibil de realizat al unui excedent bugetar), troneaza stirea soc, de neinteles, pe care presedintele a lansat-o in premiera la TVR - "finantele trebuie sa ajunga pana la 31 decembrie sa imprumute 13,2 miliarde de euro pentru acoperirea deficitelor pe care le avem in buget - bani noi, bani proaspeti, datorii proaspete -, si pentru rostogolirea creditelor care devin scadente" - Traian Basescu.

Daca ati pierdut firul logic, sa recapitulam atent. Riscam sa ajungem in situatia Greciei, daca vom continua sa crestem datoria publica, fara a inregistra un puternic excedent bugetar care sa stinga din imprumuturi, dar in lipsa cresterii economice, ne imprumutam totusi tot mai mult.

Cum cresterea economica pentru anul viitor a fost revizuita, iar cea de anul acesta penduleaza undeva intre 0,1 si 0,2 - daca va fi una - ne aflam abia acum in fata adevarului gol golut.

Nu stiu daca ar trebui sa avem ochii umezi de lacrimile pentru dezastrul care se profileaza sau uscati din cauza cinismului cu care ar trebui sa privim la degringolada si haosul din afirmatiile oficialilor, dar numai zambitori si increzatori in viitor nu cred ca avem motive sa fim.

Dincolo cifrele complicate si niciodata dezvaluite pe de-a-ntregul ale economiei, ori de aproximatiile incerte ale adevaratilor finantisti, schimbarile permanente de ton ale guvernantilor exprima cel mai bine cat adanc continuam sa ne afundam in criza.

Luna trecuta aveam crestere economica si majorari de salarii, astazi nu mai exista nimic. Acum trei luni eram iesiti din recesiune, astazi ne asteapta falimentul Greciei, daca nu facem nu stie nimeni exact ce. Peste toate, nimic nu e mai distrugator si descurajant decat dojana celor responsabili la adresa celor care, totusi, platesc toate facturile si incompetentele lor.

O fi si aceasta o strategie prin care oamenii sunt tinuti in frau. Una care insa doar amana nota de plata a celor care nu au reusit sa isi respecte promisiunile in baza carora au fost alesi. Ba nu au putut nici macar sa franeze inrautatirea permanenta a situatiei. Paradoxal, pe acest trend general de prabusire economica, guvernantii sunt singurii carora le merge tot mai bine. La noi, asta e costul evitarii dezastrului.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Traian Basescu falimentul Greciei, #Basescu datoria publica Romania, #cresterea economica Romania , #criza