Romania, in cadere libera spre lumea a treia (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 15:00
3946 citiri
Romania, in cadere libera spre lumea a treia (Opinii)
Foto: presidency.ro

Au trecut vremurile cand Romania era considerata o tara de mana a doua pentru ca presedintele ei se ducea sa se imprumute sa plateasca pensii si salarii. Dupa ultimul discurs al lui Traian Basescu am inteles cu totii ca am ajuns atat de rau ca nu ne mai permitem nici sa ne imprumutam ca sa platim pensii si salarii.

Din cauza crizei din Grecia si a iresponsabilitatii liderilor europeni in privinta problemei elene, care au condus la scumpirea extravaganta a creditelor, Romania nu isi va mai putea permite nici macar luxul imprumutului pentru plata pensiilor si salariilor.

Si acum, incotro? Traian Basescu a dat asigurari ca nu se vor taia, din nou, pensii si salarii. Oarecum ilara aceasta promisiune, din moment ce ele inca sunt taiate si, dupa ultima asigurare de acest gen, tocmai s-au taiat si s-au impozitat suplimentar.

Totusi, ca o marja de siguranta, pentru a nu se ajunge in situatia de a taia din nou pensiile si salariile, sub orice forma ar gasi de cuviinta oamenii lui Boc sa faca asta, presedintele, adevaratul premier, daca mai avea cineva dubii, avertizeaza ca deficitul pe 2012 sa nu depaseasca 3%.

Ba, pentru a avea sanse sa supravietuim, crizei si mai teribile de la anul, Traian Basescu insista ca deficitul sa fie chiar "mult mai mic de 3 procente". Asta, pentru ca nu ne vom mai putea imprumuta. Nicicum. Insa un astfel de deficit bugetar implica automat cel putin cateva alte ajustari.

Cum viziunea prezidentiala nu include renuntarea la investitii, accentuandu-se chiar necesitatea de a nu reduce absolut deloc banii pentru finantarile publice, atunci trebuie taiat din alta parte.

Sa nu facem o drama ca aceste investitii, majoritatea, sunt o batjocora pentru ideea in sine, ele reprezentand in realitate bani aruncati pe fereastra - sali de sport in sate parasite, terenuri de fotbal in panta, parcuri in paduri, piscine in localitati fara canalizare si sali polivalente in asezari uitate de Dumnezeu. Daca asta e motorul economiei si speranta care sa ne scoata din criza, putem sa ne purtam crucea linistiti.

Aproape ca ar fi mult mai rational si mai inteligibil daca asta ar fi doar o modalitate prin care partidul de la guvernare isi plateste datoriile catre creditorii din vechea campanie electorala si o pregateste pe urmatoare. Nu ca asa ar fi, dar tot haosul si incoerenta investitiilor s-ar explica mai usor astfel. Asta ca sa nu mai mentionam restantele uriase pe care statul le are inca de platit catre contractanti. Si nici fondurile europene blocate sau cele niciodata atrase.

In conditiile astea, totusi, cum se va putea respecta un deficit bugetar "mult mai mic de 3%"? Nu exista decat doua modalitati. 1. cresterea veniturilor statului. Ceea ce ar putea insemna o crestere economica, majorarea gradului de colectare a taxelor si impozitelor sau atragerea mai multor miliarde din economica subterana. Cum stim ce succes a inregistrat Guvernul Boc pe toate fronturile enumerate mai sus pana acum, nimic nu ne face sa credem ca am avea o sansa de acum inainte sa spargem tiparele.

2. disponibilizari in masa, reducerea numarului de angajati pe care statul ii plateste. Sau, o solutie testata cu mult succes, refuzul de a face unele plati, taieri de venituri si ignoarea in general a oricarei legi, sentinte judecatoresti ori prevederi legale. Asta deja a condus la neaplicarea celor mai importante legi adoptate de Guvernul Boc - legea salarizarii unitare si legea educatiei. Un zgomot infernal a fost facut in jurul acestor proiecte, iar acum, odata devenite legi, ele nu se pot aplica pentru ca ne costa prea mult.

Si pentru ca imaginea sa fie intregita, sa ne aducem aminte de toate hotararile judecatoresti care au fost ignorate, refuzate, amanate sau pur si simplu incalcate prin deciziile de neaplicare ale Guvernului. Cel putin acum e cat se poate de limpede ca nu mai sunt bani pentru nimic. Nu exista nicio crestere si totul se va reduce in permanenta la taieri, reduceri, disponibilizari si cresteri de taxe si impozite.

Citește și:
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat duminică, 5 februarie, că nu vede posibil scenariul în care președintele Klaus Iohannis ar refuza să îl numească premier la rotativa din luna mai....
Scandal între primarul și prefectul Capitalei pe tema zonelor protejate. Toni Greblă: ”Ceva e în neregulă cu PUZ-urile”
Scandal între primarul și prefectul Capitalei pe tema zonelor protejate. Toni Greblă: ”Ceva e în neregulă cu PUZ-urile”
Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a declarat duminică, 5 februarie, ca reacţie la acuzaţiile aduse de Nicuşor Dan, că i-a solicitat prin două adrese primarului să îi trimită copie...