Sute de pensionari picheteaza Guvernul

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 11:37
1643 citiri
Sute de pensionari picheteaza Guvernul
Foto: Antena 3

Cateva sute de pensionari s-au adunat, miercuri dimineata, in fata Guvernului ca sa protesteze fata de inghetarea pensiilor si fata de contributia de 5,5% pentru fondul de sanatate.

Ei condamna masurile de austeritate ale Executivului, printre care se numara si "inghetarea pensiilor": "De trei ani pensiile sunt inghetate. Cerem Guvernului sa nu ne mai ia contributia de 5,5% pentru fondul de sanatate".

Pensionarii au explicat ca, daca anul trecut reuseau sa-si cumpere jumatate din alimentele si medicamentele de care au nevoie, acum nu vor mai reusi sa-si plateasca nici macar intretinerea.

"Pensiile fiind inghetate, preturile au crecut cu 10 - 15 la suta in fiecare an, astfel ca pensia reala a scazut. Pensionarii nu mai pot cumpara ce isi permiteau anul trecut", a declarat Dumitru Cojanu, presedintele Federatiei Nationale a Pensionarilor Unirea.

Liderul sindical a anuntat ca pensionarii nu vor "cadoul" primit de la presedintele Traian Basescu, potrivit caruia pensiile nu vor fi nici impozitate si nici taiate in 2012.

"Presedintele Traian Basescu spunea ca ne face un asa-zis cadou: ca nu vor fi impozitate pensiile la anul, ca nu vor fi taiate pensiile la anul. Nu vrem cadoul asta.

Dar acest lucru reprezinta, de fapt, o inducere in eroare, pentru ca in realitate sunt taiate drepturi legale. Nu vor sa ne respecte legea cresterii pensiilor in 2012.

Acestea ne sunt nemultumirile acum, ca vine iarna. Pensionarii vor avea pensia egala cu chitantele pe care trebuie sa le achite ca sa nu fie dati afara din casa", a adaugat Dunmitru Cojanu.

La sfarsitul protestului, seniorii vor redacta si o scrisoare, adresata premierului Emil Boc si presedintelui Traian Basescu. Totodata, ei au anuntat ca in perioada urmatoare vor organiza un val de proteste.

In ciuda amenintarilor cu proteste venite din partea pensionarilor, cel mai probabil bugetul pe 2012 va fi trimis Parlamentului fara masuri de indexare a pensiilor si crestere a salariilor pentru bugetari.

Exista, insa, varianta ca majorarile sa fie acordate in partea a doua a anului viitor, in functie de incasarile la buget, declara, in 26 octombrie, ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea.

Totodata, presedintele Traian Basescu a declarat, recent, la postul de televiziune public, ca, din cate stie de la Guvern, nu se pot indexa pensiile de la 1 ianuarie 2012.

Citește și:
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Politicienii români par că încă nu au găsit calea comunicării cu statele Schengen pentru a le convinge să ne primească în comunitate. Unii spun că există căi juridice care să rezolve...