Tatucul Romaniei e rosu de furie (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 22 Iulie 2013, ora 15:02
10328 citiri
Tatucul Romaniei e rosu de furie (Opinii)

Dupa cateva zile de la sosirea in tara a lui Hayssam, peste Romania s-a asezat din nou linistea si buna intelegere.

Cum scandalurile si crizele au la noi frecventa ploilor britanice, dincolo de circul de aparenta, si de aceasta data marea captura s-a dovedit a fi doar o ciubota.

Ramane din nou ideea ca singurul lucru pe si pentru care politicienii se bat pana la sange este controlul asupra serviciilor secrete. Restul este mimare, copy si paste sau spectacol pentru inducerea senzatiei de real si autentic in randul publicului.

O constatare dramatica. Ar putea fi si mult mai mult daca majoritatii guvernata de acesti actori i-ar pasa ceva mai mult de propria soarta si daca constiinta sociala ar avea exercitii de supravietuire.

Cum situatia convine la limita tuturor, viata merge inainte, iar cele cateva intrebari despre viitor sunt trimise la capitolul "fumate in trecut". S-a tot spus - daca lipseste ceva Romaniei, atunci lucrul de care tara ar avea nevoie cel mai mult ar fi o strategie de dezvoltare pentru viitor, una care sa fie asumata si urmarita de intreaga clasa politica.

Iar aici nu intra singurele mari proiecte pe care politicienii romani au fost in stare sa le urmareasca dupa 1990 - intrarea in NATO si aderarea la Uniunea Europeana, ambele avand in spate o sustinere uriasa in randul populatiei.

In strategia de dezvoltare pe care o tara si-o asuma pentru urmatorii 10-20 de ani intra in primul rand grija si atentia pe care statul trebuie sa le acorde domeniilor care s-au dovedit ca ridica sau doboara o natiune - educatie, sanatate, cercetare si dezvoltarea economica.

La toate capitolele, Romania nu doar ca sta prost sau isi poate declara chiar falimentul, fara ca nimeni sa fie foarte surprins de anunt, ci domeniile au fost rand pe rand facute bucati tocmai pentru ca nu a existat niciodata un plan, o viziune consecventa care sa fie urmarita pana la capat.

Exemplul construirii de autostrazi este poate cel mai bun dintre toate care ar putea fi dat. Cu paranteza ca imboldul mortal aplicat de Traian Basescu pe vremea cand era ministrul Transporturilor - celebrul "nu avem nevoie de autostrazi" - si-a dovedit eficienta maxima. Nici nu avem!

Cat despre educatie, vedem an de an cat de importanta este pentru Guvern cand niciunul nu a gasit de cuviinta sa respecte procentul de 6% din PIB, cifra asumata de toate partidele politice din Romania in Pactul National pentru Educatie.

Anual insa bugetele serviciilor secrete de informatii au crescut sau, in cel mai rau caz, au primit rectificari bugetare mereu in plus, niciodata in minus. Care alt domeniu se mai poate lauda cu astfel de atentie? Sanatatea? Aici, cu putina nesansa si "ajutor" din afara, s-ar putea sa asistam in curand la decesul intregului sistem.

Fondurile europene - singura prioritate pe care ar fi trebuit sa o aiba Guvernul dupa aderarea din 2007 - sunt in acest moment umilinta cea mai mare a tuturor romanilor. Incapabili sa luam banii din prima perioada, acum constatam ca nici UE nu mai e atat de larga la buzunare cum era inainte de criza.

Analiza venita de la Bruxelles pe marginea proiectului de Acord de parteneriat trimis de Guvernul Romaniei, pentru atragerea fondurilor in perioada 2014 - 2020, este si mai umilitoare. Pe langa acuzatiile de plagiat, ni se mai spune ca nu am invatat "nicio lectie din trecut".

In sfarsit, continuarea mimarii reformelor sub umbrela FMI prin incheierea unui nou acord cu Fondul duce mascarada de la Bucuresti pe culmile cinismului. Noi ne facem ca reformam, functionarii FMI se prefac a nu vedea ca nu ne iese. Toata lumea e fericita in aceasta mimare generala a datoriei implinite.

Si, totusi, si in afara si aici acasa, cei care muncesc si platesc incep sa devina tot mai furiosi. Circul nu mai e pe masura fricii de care constata ca nu mai pot scapa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#SRI STS buget bani, #intergeptari romani, #promisiuni reforme Romania , #criza