Traian Basescu ii asigura pe militari ca Romania va iesi din criza

Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 12:07
2685 citiri
Traian Basescu ii asigura pe militari ca Romania va iesi din criza

Presedintele Traian Basescu le-a multumit vineri militarilor prezenti la sarbatorirea Zilei Armatei pentru patriotismul de care au dat dovada si le-a dat asigurari ca Romania va trece peste criza economica, iar armata romana nu va fi foarte grav afectata.

"Traiti cu tricolorul in suflet, cu simbolurile tarii in suflet. Asa ati fost educati si asa o sa muriti. Este un sentiment pe care il cunosc si il impartasesc. Pentru ceea ce ati facut cat ati fost activi si pentru ceea ce faceti acum, doresc sa va asigur de tot respectul si dragostea mea.

As vrea sa va dau semnalul de optimism si va asigur ca Romania de acum nu este asa cum era acum cinci ani si nici nu suntem in stadiul din 1998 cand nu puteam sa platim salariile si pensiile. Suntem acum in stadiul in care imprumutam bani, dar facem asta ca sa nu afectam rezerva Bancii Nationale care este acum de 26 - 27 de miliarde de euro", a declarat seful statului.

Traian Basescu a tinut sa aminteasca si ca el a fost numit colonel in rezerva si asa a ajuns sa fie egal in grad cu tatal sau, iar acesta si-a vazut visul cu ochii.

"Aniversam cu o oarecare anticipatie Ziua Armatei (25 octombrie Ziua Armatei n.red.) si asta imi prijeluieste ocazia unei reflectii despre trecut si viitor. (...) Fie ca vorbim de Primul Razboi Mondial fie ca vorbim de cel de-al doilea, toate marile realizari ale Romaniei au fost legate de armata", a mai declarat seful statului.

De asemenea, Traian Basescu a tinut sa sublinieze faptul ca si in prezent armata romana se bucura de recunoastere pe plan international.

"Cand s-a pus problema incheierii misiunii armatei in Irak, eu am fost de parere ca militarii care au servit trebuie sa se intoarca acasa pe sub Arcul de Triumf. Prin acest gest armata si-a recastigat definitiv dreptul de a fi parte a constructiei moderne a Romaniei. A fost o misiune grea, indeplinita de 8.500 de militari, timp de 6 ani.

In prezent, armata romana serveste in Balcanii de Vest si in una din cele mai dificile zone din Afganistan. Este remarcabil ca, pentru prima data, armata americana a pus sub comanda romaneasca un teatru de operatiuni. Nu exista precedent de dupa cel de-al doilea razboi mondial ca americanii sa puna la comanda un alt stat strain asupra trupelor internationale. Asta este un semn al respectului de care armata romaneasca se bucura", a mai declarat seful statului.

Traian Basescu a tinut sa precizeze in acelasi timp ca avansarile in grad operate cu aceasta ocazie reprezinta un simbol si nu aduc nicio crestere de pensie, de vechime, adica niciun fel de avantaje celui avansat.

"Avansarile sunt un semn de respect pentru activitatea trecuta, dar si pentru implicarea organizatiilor in rezerva si in retragere. Este semnul parteneriatului pe care armata activa il are cu ofiterii in rezerva si retragere. Ofiterii in rezerva chiar sunt o parte a armatei, care in orice moment poate deveni activa si utila nevoilor de aparare a tarii, dar mai mult decat de nevoile militare cred ca exista nevoia de a vorbi mai mult despre armata, despre traditiile ei si despre patriotismul pe care militarii il au", a mai declarat Traian Basescu.

#Traian Basescu felicita armata, #armata romana modernizare Romania , #criza