Ziare.com

Traian Basescu: Masurile luate de UE incep sa dea rezultate

de Camelia Badea
Vineri, 07 Noiembrie 2008, ora 11:15

   

Traian Basescu: Masurile luate de UE incep sa dea rezultate
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, inainte de plecarea catre reuniunea informala de la Bruxelles a tarilor membre UE, ca aceasta va fi dedicata stabilirii unei pozitii unitare a statelor membre inainte de reuniunea G20 de la Washington din 15 noiembrie.

Intr-o scurta declaratie de presa tinuta pe Aeroporul Henri Coanda, presedintele a precizat ca principala tema a dezbaterilor se va concentra pe reactia UE la criza financiara si internationala.

"Nu au intervenit elemente noi in criza internationala, dimpotriva masurile luate par a incepe sa dea rezultate", a subliniat seful statului, subliniind ca presedintia UE doreste sa mearga la Washington cu o pozitie comuna, reuniunea G20 putand fi momentul in care va fi abordata "problema refacerii institutiilor internationale de supraveghere".

Presedintele a mai spus ca, in momentul de fata criza internationala are doua caracteristici majore, mai precis criza macroeconomica si criza generata de lipsa de reglementare in sistemul de supraveghere international.

"Vizam si introducerea unui set de reglementari care sa vizeze prevenirea actelor de coruptie la nivelul instutitiilor internationale sau nationale", a explicat presedintele, precizand ca
reconfigurarea sistemului financiar international trebuie sa aiba la baza cateva principii, printre care responsabilitatea si transparenta institutiilor financiare si a companiilor off-shore, care scapa oricarui control in anumite state membre UE.

De asemenea, seful statului a sustinut si nevoia de reglementare si supraveghere a agentiilor de rating dar si la necesitatea unui sistem de prevenire a crizelor.

Pe de alta parte, presedintele a declarat ca Romania va sustine consolidarea rolului central al FMI, dar ca nu considera necesara o fuziune intre Fondul de Stabilitate Financiara si FMI, cele doua institutii avand roluri si structuri diferite.

"Sustinem ca UE sa aiba un rol mult mai puternic in interiorul FMI. In acelasi timp, UE trebuie sa reprezinte interesele tuturor membrilor uniunii. E un lucru esential pentru solidaritatea membrilor UE in aceasta abordare cu care se va prezenta la Washington", a mai spus Traian Basescu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1430 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Din fericire Presedintele Romaniei este primul europeam din politichiea noastra contemporana !

.

 

DRAGULUI OPUS 9,

Indraznesc sa spun, chiar"mai"european decit conducatorii "vechii europe".O zi veseloasa!

D-LUI PRESEDINTE,

Succes in toate demersurile Dumneavoastra,in interesul Romaniei si al valorilor romanesti:onestitatea si dreapta masura!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor