Traian Basescu: Romania nu poate iesi singura din criza

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 18:48
3280 citiri
Traian Basescu: Romania nu poate iesi singura din criza
Foto: Antena 3

Romania va reusi sa iasa din criza in trimestrul al doilea de anul viitor, pastrandu-se un decalaj, fata de Europa Occidentala, similar celui de intrare in recesiune, este de parere presedintele Traian Basescu.

"La televiziune si in dezbaterea publica, vedem oameni furiosi ca nu scoatem tara din criza. Sunt pe o pista falsa. Romania nu poate iesi singura din criza, ci va iesi odata cu toate celelalte. In Romania, criza a ajuns la aproximativ un an dupa SUA si la sase - noua luni dupa marile puteri economice europene. Imi permit sa apreciez ca acelasi decalaj va exista la reluarea cresterii economice", a spus Basescu, intr-un discurs tinut luni dimineata, in cadrul Forumului Economic Roman.

Conform analizelor efectuate de analistii romani, in acest an vom avea o scadere a produsului intern brut cu 1% mai mica decat cea prognozata de Fondul Monetar International. Asfel, in loc de o scadere de 8,8% din PIB, aceasta va fi de 7,4 - 7,5% din PIB, urmand o reluare a cresterii economice in trimestrul doi din 2010, odata terminarea crizei si in tarile esentiale pentru exporturile romanesti, Germania, Franta, Marea Britanie si Spania, crede presedintele.

Potrivit spuselor sale, cel mai important obiectiv al Romaniei, dupa intrarea in NATO si Uniunea Europeana, este modernizarea aparatului de stat. In 2008, sectorul bugetar a cheltuit 9,2 procente din PIB, acelasi sector inghitind in prezent 28% din bugetul de stat, in conditiile in care, in 2004, consuma doar 5,6% din PIB.

Un fenomen analizat, in prezent, este absenta imbunatatirilor serviciilor in sistemul medical si cel educational. Astfel, chiar daca Sanatatea primeste, in prezent, cinci miliarde de euro, fata de un miliard de euro, cat primea in 2004, serviciile medicale sunt la fel de slabe. Similar, in Educatie, bugetul s-a dublat fata de 2004, insa, potrivit analizelor interne si internationale, calitatea din procesul de educatie s-a depreciat.

"Acest lucru inseamna ca mecanismul statului consuma acesti bani. Avem probleme de functionare a sistemului de sanatate si educatie. Trebuie sa cautam in interiorul acestor sisteme, sa vedem de ce aparatul administrativ al acestor sisteme reuseste sa consume resursele", a spus Basescu.

Agricultura, principala directie de dezvoltare economica

Desi Romania are capacitatea de a produce hrana pentru 80 de milioane de oameni, importa 70% din alimente. Astfel, strategia pe termen lung a presedintelui Basescu vizeaza valorificarea potentialului agricol, prin infiintarea de intreprinderi mici si mijlocii (IMM) in mediul rural.

"Dezvoltarea IMM-urilor in mediul rural inseamna scoaterea din saracie a satului. Productia agricola trebuie valorificata unde se realizeaza", a spus seful statului.

Unul dintre proiecte este realizarea unui sistem de depozite regionale, in care micii producatori sa isi poata aduce marfa, iar, de acolo, sa fie distribuita marilor lanturi de supermarcheturi si hipermarcheturi.

"Vedem pepeni, ardei din Turcia, Siria, Egipt etc. Stim ca marfurile trebuie sa circule, dar este inadmisibil sa avem pepeni din Turcia in supermarchet, iar pe marginea drumurilor din tara sa vedem camioane intregi, asteptand sa vina un domn cu certificat de producator, care sa cumpere si sa desfaca in Bucuresti. Un hipermarchet are nevoie de certificate de garantie, nu poate cumpara de pe marginea drumului", a spus seful statului.

De asemenea, trebuie dezvoltat sistemul de irigatii, avand in vedere ca schimbarile climatice afecteaza si Romania, anii secetosi fiind urmati de ani cu inundatii, conditii in care productia agricola nu este sigura.

Nu in ultimul rand, presedintele insista ca Romania trebuie sa dezvolte acele sectoare care nu pot fi delocalizate, precum agricultura, dar si turismul.

"Cand importi minereu din Brazilia ca sa produci otel in Romania, vei constata, in cativa ani, ca productia de otel se muta din Romania. Sunt mari companii care au fost delocalizate din vechea Europa, isi fac stagiul in Romania si se vor muta in Asia. Romania trebuie sa fie pregatita pentru acest fenomen, care sigur o sa apara", a spus Basescu.

Companiilor care fac contestatii le va fi interzisa activitatea in Romania

Potrivit presedintelui, proiectele din infrastructura sunt pregatite, iar Romania va reusi sa foloseasca toti banii acordati de Uniunea Europeana in acest sens, pana in 2015.

Pe de alta parte, el a avertizat companiile din domeniu sa renunte la initierea unor contestatii a licitatiilor pentru lucrari.

"Cred ca Romania este singura tara in care mari firme implicate in lucrari de infrastructura isi permit asa ceva", a spus Basescu.

El a dat exemplul unui parteneriat public - privat in valoare de 1,6 miliarde de euro, in care firma de pe locul al doilea la licitatie a facut contestatie. "Asta inseamna sa ne judecam prin trei instante, desi va asigur ca a fost determinat corect castigatorul. Aceste mari proiecte sunt castigate de firme straine, pentru ca firmele romanesti nu indeplinesc conditiile. Pe banii europeni se bat marile firme europene", a spus seful statului.

El a explicat ca aceste contestatii sunt folosite pentru a se ajunge la o intelegere, firmele care fac contestatie cerand un procentaj din contract, pentru a renunta.

"Apelul meu ar fi sa nu ne obligati sa luam masuri severe, de genul: daca ai facut contestatia si ai pierdut, nu mai poti lucra pe piata romaneasca. Este ceea ce pregatim in acest moment. Exista un fenomen de balcanizare a firmelor occidentale, care lucreaza in Romania. Va rugam, ramaneti occidentali", a incheiat Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#Forumul Economic Roman, #Traian Basescu economie, #iesire criza Romania, #firme infrastructura contestatii , #criza