Unde sunt intelectualii lui Basescu? (Opinii)

Duminica, 23 Ianuarie 2011, ora 22:31
3948 citiri
Unde sunt intelectualii lui Basescu? (Opinii)
Foto: Arhiva

Poate unii s-ar crispa auzindu-se plasati intr-o categorie atarnata de bracinarii presedintelui, mai ales ca Traian Basescu a devenit din cel mai iubit fiu al poporului, statut la care au contribuit din greu, un personaj asupra caruia se arunca acum intreg dispretul public, in carca caruia se aseaza atat criza, cat si incapacitatea guvernantilor de a demonstra coerenta.

Asta s-ar numi oportunism, dar despre el vorbim. Despre momentul prielnic. Acum e unul al naibii de puternic. Si in afara de doua, trei editoriale in decursul unei luni, care nu depasesc granitele publicului captiv, nu sunt aduse in fata telespectatorului beat de dezbatere, zona inteligenta pe care o stiam in coltul Puterii s-a dat la fund.

De ce ar da apa la moara adversarilor presedintelui din platourile televiziunilor de stiri? Pentru simplul motiv ca audienta acestora a crescut, iar publicul este avizat si generator de opinie in mediul de unde provine.

Si cu toate astea, locul e gol. E usor sa te inscrii in tendinta, sa justifici actiunile lui Traian Basescu la unison cu propria-i opinie, in momentul cand acesta se afla pe val. Mai ales ca valul aduce oportunitati, ceea ce acum nu e cazul.

Consecventa, in ciuda opiniei majoritare, generata de nefericire, presupune tarie de caracter. Si asta nu prea merge mana in mana cu oportunismul.

Mai ales ca resorturile descresterii increderii presedintelui sunt usor de explicat. O face si singur, deci unor intelectuali fini le-ar veni usor. Ar aduce credibilitate demersului, chinului partidului de-a parea coerent, odata cu ratiuni izvorate din minti exersate in teoria argumentatiei.

Politicienii PD-L nu fac fata asaltului adversarilor de la PNL si PSD, carora li se adauga cu voiosie si moderatorii. Le vine greu pana si sa explice ca o sentinta judecatoreasca ce suspenda o Hotarare de Guvern este opozabila numai celor care au obtinut-o, si doar anularea acesteia produce efecte universale.

Daramite sa incerce sa aduca aminte opiniei publice ca legile speciale, care instituie privilegii, sau ingrasarea aparatului birocrtic pana la explozia deficitului au fost cerute ani de-a randul atat de presa, cat si de reprezentantii societatii civile. Iar teorii despre modernizarea statului sau etica protestanta si spiritul capitalismului le sunt inaccesibile.

In campania electorala, Traian Basescu era socotit de intelectualii la care ma refer promotorul programelor de insanatosire a institutiilor, un personaj care, desi atipic pentru o asemenea demnitate, cataliza cele mai fierbinti sperante ale romanilor, indreptate spre echitate, eficienta, competitie, dar si detronarea coruptiei de la rangul de politica de stat.

Intr-un moment atat de dificil pentru Putere, a o lasa pe Andreea Pora sa lupte cu ipocrizia este de-a dreptul criminal. A-i trimite la televizor pe un Popoviciu sau Oajdea pentru a-l contracara pe Andrei Marga este sinucidere curata.

Nu au exercitiul retoricii atat de dezvoltat pentru a-l intreba ce note i-a dat lui Emil Boc, pe care-l socoteste un rebut al UBB, sau pe Alexandru Athanasiu, care sunt rezultatele prestatiei sale minsteriale, sau pe Ecaterina Andronescu, daca mai tine minte ca a fost demisa de Adrian Nastase, pentru rezultate slabe in ce opriveste reforma invatamantului.

Daca unui amarat ca mine i-au venit in minte cateva gaselnite, unor intelectuali rafinati le sunt mult mai la indemana. Dar tac. Sa fie o scapare a Puterii, care nu a apelat la ei deoarece considera in continuare ca imaginea vine odata cu rezultatele, sau asistam la o delimitare prin tacere fata de prestatia guvernantilor si a lui Traian Basescu?

Daca a doua varianta este cea corecta, de ce nu este speculata de tabara adversarilor? Sa fie, totusi, la mijloc, lipsa de coloana vertebrala?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Traian Basescu intelectuali, #sustinatori Traian Basescu , #criza