Basescu: Nu-i apar pe corupti, apar statul de drept. SRI, DNA si ICCJ au decis ca poporul vrea spectacol

Sambata, 06 August 2016, ora 18:48
6200 citiri
Basescu: Nu-i apar pe corupti, apar statul de drept. SRI, DNA si ICCJ au decis ca poporul vrea spectacol
Foto: Facebook / Traian Basescu

Traian Basescu lanseaza noi acuzatii la adresa SRI, DNA si Inaltei Curti, sustinand ca aceste "institutii de forta" au decis ca poporul vrea spectacol, asa ca ii ofera ce isi doreste.

Fostul presedinte, actual lider al PMP, a reactionat pe Facebook dupa ce mai multi comentatori au scris ca a trecut de aceeasi parte a baricadei cu Victor Ponta sau Calin Popescu Tariceanu, pozitionandu-se astfel impotriva Justitiei.

"Trebuie sa invatam impreuna ca respectarea drepturilor fundamentale sta la baza unei societati democratice si ca ele, drepturile fundamentale, nu sunt un lux, ci o conditie obligatorie.

Nu-i apar pe corupti, dar apar ce am construit cu pretul a doua suspendari si a unei opozitii crancene cu Parlamentul, si, mai presus de orice, apar statul de drept, singura solutie ca tara sa progreseze", a replicat pe Facebook Traian Basescu.

Fostul presedinte al Romaniei a mai afirmat ca "incepand cu 2015, in loc sa continue procesul de consolidare al justitiei, 'trei bugetari' din varful institutiilor de forta, SRI, DNA dar si ICCJ, au decis ca poporul vrea spectacol, si in numele acapararii puterii de catre ei insisi si a slugarniciei fata de noul presedinte au oferit spectacol".

"Ce au refuzat insa cei trei? Au refuzat sa garanteze dreptul fundamental la aparare pentru cei acuzati de procurori, aruncand justitia la orizontul anilor '50", a continuat fostul sef al statului.

Traian Basescu reproseaza institutiilor mentionate ca au uitat ca "persoanele suspectate sau acuzate nu trebuie prezentate public ca si cum ar fi vinovate, prin utilizarea unor masuri de constrangere fizica (vezi pasiunea pentru incatusari cu transmisiune in direct) ".

De asemenea, acesta spune ca "orice dubiu cu privire la vinovatie trebuie interpretat in favoarea persoanei suspectate sau acuzate (nu invers, asa cum se procedeaza acum) ", dar si ca "suspectul sau acuzatul au dreptul la tacere si de a nu se autoincrimina, iar exercitarea acestui drept nu poate fi utilizat impotriva suspectului sau acuzatului si nu poate fi interpretat a fi o dovada a savarsirii infractiunii".

Traian Basescu a lansat asemenea critici la adresa institutiilor mentionate de mai multe ori dupa incheierea celui de-al doilea mandat de presedinte, in contextul in care mai multi apropiati, printre care si Elena Udrea, au fost arestati preventiv si trimisi in judecata.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu SRI DNA spectacol , #dosar