Basescu nu va fi trimis in judecata pentru amenintarea Gabrielei Firea. Procurorul General cere reluarea anchetei

Joi, 28 Iulie 2016, ora 11:08
9320 citiri
Basescu nu va fi trimis in judecata pentru amenintarea Gabrielei Firea. Procurorul General cere reluarea anchetei
Foto: Facebook / Gabriela Firea

Procurorul General, Augustin Lazar, a infirmat solutia de trimitere in judecata a fostului presedinte Traian Basescu in dosarul privind amenintarea Gabrielei Firea, dispunand totodata refacerea anchetei.

Procurorul de caz dispusese trimiterea in judecata a lui Traian Basescu, dar procurorul general al Romaniei a constatat "lipsa unei anchete efective" si nerespectarea mai multor articole din Codul Penal, motiv pentru care a infirmat solutia.

"Prin rechizitoriul emis de procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica, verificat sub aspectul legalitatii si temeiniciei de catre procurorul - sef de sectie, la 21.07.2016, s-a dispus trimiterea in judecata a fostului presedinte sub aspectul savarsirii infractiunii de amenintare, in forma continuata (2 acte materiale).

In urma controlului ierarhic de legalitate efectuat, s-a constatat lipsa unei anchete efective, care sa respecte exigentele in materia continutului rechizitoriului si standardelor de claritate in prezentarea acuzarii in instanta, impuse de jurisprudenta in materie si practica Curtii Europene a Drepturilor Omului", se arata in comunicatul remis presei joi de Ministerul Public.

Procurorul general a examinat din oficiu legalitatea rechizitoriului, potrivit legii, si a dispus prin ordonanta, in data de 27 iulie, "infirmarea solutiei data in dosar".

Citeste mai multe detalii in Ordonanta de infirmare.

"Ca urmare a infirmarii solutiei initiale dispuse de procurori, cercetarile urmeaza a fi reluate de catre Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru clarificarea acuzatiilor penale, completarea materialului probator, in vederea lamuririi tuturor aspectelor cauzei.

Ulterior, se va efectua o noua evaluare a intregului material probator, in raport si de doctrina si jurisprudenta in materie, pentru a adopta o solutie legala si temeinica in cauza", se mai precizeaza in comunicatul citat.

Traian Basescu a declarat ca nu va comenta decizia procurorului general, iar Gabriela Firea a afirmat, intr-o emisiune la Adevarul live, ca este dezamagita.

Luni, mai multe surse de presa au anuntat ca Traian Basescu a fost trimis in judecata in acest dosar, dar fostul presedinte a sustinut, intr-o reactie pe Facebook, ca nu a fost informat oficial cu privire la solutia procurorilor in acest dosar.

Ziare.com a solicitat in aceeasi zi Biroului de presa al Ministerului Public clarificarile necesare, iar raspunsul primit a fost ca solutia dispusa de procurori se afla in faza de verificare a legalitatii, nefiind publica la acel moment.

Gabriela Firea a depus pe 16 aprilie 2014 o plangere penala in care l-a acuzat pe Traian Basescu, in acel moment presedintele Romaniei, de amenintare si santaj in legatura cu declaratiile pe care acesta le-a facut in cadrul unei emisiuni televizate.

"Intr-un interviu difuzat in seara zilei 13.04.2014, referindu-se la activitatea parlamentara a dnei senator Firea Gabriela, in cadrul Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea legalitatii achizitiei terenurilor din zona comunei Nana, judetul Calarasi, Traian Basescu a afirmat: 'Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa de ce se intampla pe mosia sotului ei, unde este primar, ca s-ar putea sa nu-l gaseasca intr-o zi acasa daca... Nu-i atenta... Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele'", arata Gabriela Firea in denuntul facut.

Anchetatorii au redeschis dosarul, in 30 decembrie 2014, dupa ce Traian Basescu nu a mai post presedinte si nu a mai beneficiat de imunitate.

In noiembrie 2015, cele doua parti au incheiat un contract de mediere, dar medierea nu s-a incheiat cu succes.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, convins că România nu poate fi luată prin suprindere de un atac: Sunt planuri deja coordonate şi reacţia nu trebuie să ne genereze temeri
Ciucă, convins că România nu poate fi luată prin suprindere de un atac: Sunt planuri deja coordonate şi reacţia nu trebuie să ne genereze temeri
Nicoale Ciucă a declarat duminică seara, 14 aprilie, că nu există posibilitatea ca România să fie luată prin surprindere de un eventual atac. Președintele Senatului a precizat că în...
Execuție la vârful AUR. George Simion anunță că-l suspendă pe Marius Lulea după scandalul cu Cosmin Gușă la Primăria Capitalei
Execuție la vârful AUR. George Simion anunță că-l suspendă pe Marius Lulea după scandalul cu Cosmin Gușă la Primăria Capitalei
George Simion a anunțat duminică seara, 14 aprilie, la Realitatea Plus, că-l va suspenda pe prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea după ce s-a opus unei candidaturi a lui Cozmin Gușă la...
#Basescu judecata Firea, #Basescu amenintare Firea reface ancheta , #dosar