Mutatiile dezarmante ale puterii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 12 Iunie 2009, ora 12:08
3612 citiri
Mutatiile dezarmante ale puterii
Foto: Jurnalul National

Ma intreb ce mutatie dramatica sufera, ce virus pervers ii contamineaza pe cei ajunsi la putere, astfel incat devin, in scurt timp, oameni care nu mai au mare legatura cu cei care fusesera cu numai cateva luni inainte.

PSD este, poate cel mai avantajat, din acest punct de vedere pentru ca nu prea mai poate dezamagi. Ma indoiesc ca mai exista multa lume care sa-i suspecteze pe social democrati de principii, moralitate sau respect pentru lege. Nepotismul, coruptia, frauda de toate felurile, demagogia definesc acest partid. Asa ca, si de aceasta data, accederea lui la guvernare a fost o fatalitate. PSD este doar consecvent si, avand butoanele in mana, face exact ce stie mai bine.

Cu PD-L insa, povestea era oarecum alta, desi mutatia suferita de liberali pe parcursul guvernarii ar fi trebuit sa indemne la prudenta. Totusi, ar fi fost de sperat si de dorit ca, in cadrul guvernarii, PD-L sa reprezinte o alta abordare a puterii, pe care o tot promovase la nivel declarativ si o tot promisese.

Nici gand! PD-L guverneaza in stil PSD, fara retineri, adoptand cu succes intreaga sfidare si nerusinare specifica si pana acum puterii. Si nu ma refer neaparat la comiterea unor ilegalitati , ci la perversele legalitati imorale.

Lista sfidarii

Povestea vicepresedintelui Autoritatii Electorale Permanente, membru BEC, care a participat, alaturi de liderii PD-L, la petrecerea data in cinstea Elenei Basescu in chiar seara scrutinului, este doar ultima mostra.

Desigur, din punct de vedere legal, nimic n-o impiedica pe d-na Ana Maria Patru sa cinsteasca cu candidata si restul mesenilor de partid. Un strop de bun simt si respect, macar pentru pentru propriul statut, ar fi trebuit s-o tina departe de acea adunare tocmai pentru ca domnia sa reprezinta institutia care arbitreaza procesul electoral si judeca toate contestatiile.

Invitarea si prezenta ei acolo reprezinta o imensa sfidare izvorata, proabil, dintr-un sentiment de putere absoluta. Ma intreb ce ar fi zis mesenii democrat liberali pe vremea cand erau in opozitie daca vicepresedintele BEC ar fi chefuit in seara unor alegeri cu, sa zicem, PNL sau PSD?

Se pare insa ca PD-L si-a pierdut total respectul pentru statutul functionarilor, cat timp a repolitizat de la prefect la sef de deconcentrate. Mai tineti minte ce suparati erau pe artificiile prin care liberalii au schimbat prefectii dupa iesirea PD de la guvernare? Alte vremuri!

Un act legal, dar profund imoral a fost si numirea unei nepoate a premierului in cadrul cancelariei acestuia. In opozitie fiind, dl. Boc ar fi admis ca gradul de rudenie nu e suficient de apropiat pentru a fi vorba de incompatibilitate sau ar fi denuntat din toti plamanii nepotrismul?

Candidatura Elenei Basescu nu a fost ilegala, nici ca independenta si nici daca ar fi ramas pe lista PD-L. Dupa cum punerea aparatului de partid in slujba ei a fost tot perfect legala. Dar si perfect imorala, ca act de nepotism si chiar o forma de frauda electroala. Cum ar fi tratat dl. Boc din opozitie un astfel de caz?

Dar tabla lui Mantog pe care erau inscrisele directive pentru turismul electoral, dar strategia devoalata de ziaristii germani de la ARD in privinta distribuirii voturilor ce reactie i-ar fi starnit d-lui Boc, cel din Opozitie? La PSD operatiunea autobuzul a fost la nivel industrial, dar ma tem ca in acest conditii PD-L nu prea poate spune nici pas, ca de funie nu se vorbeste in casa spanzuratului.

Dar la ordonata privind ordonantele de urgenta cum ar fi reactionat oare dl. Boc acum vreun an? Ne spune ministerul Justitiei ca ordonanta a fost adoptata (oare de ce in asa mare secret) pentru ca parlamentul sa poata sa-si abroge propriile legi inainte sa intre in vigoare. Serios?

Si de ce trebuie ca guvernul sa reglementeze, de urgenta chiar, puterile parlamentului? De ce nu a dat parlamentul insusi o lege care sa-i dea prerogativa lipsa? Evident ca ordonata se referea la posibilitatea guvernului de a bloca actele parlamentului, sa fim seriosi, insa ar fi trebuit sa ramana secreta, cel putin inca o vreme. Dar, din cate imi amintesc, dl. Boc era tare vehement impotriva secretomaniei guvernelor dinainte pe care o socotea un indiciu al intentiilor frauduloase.

Dupa cum imi aduc aminte ce rau au primit partidele aflate cum la putere Compania Energetica Nationala, inventata de PNL. Dl. Adriean Videanu s-a codit sase luni sa o desfiinteze si, pana la urma, nu s-a indurat decat s-o divizeze.

Lista nu e, cu siguranta, completa si, ma tem, se va lungi pe masura ce timpul petrecut la guvernare va creste. La fel si dezamgirea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#campanie electorala 2009, #Basescu chef BEC, #Ana Maria Patru, #candidatura indepententa Elena Basescu, #turism electoral , #Elena Basescu