Presa de azi: Basescu isi apara odrasla, Ridzi si Udrea se descurca singure

Vineri, 24 Iulie 2009, ora 07:45
4323 citiri
Presa de azi: Basescu isi apara odrasla, Ridzi si Udrea se descurca singure
foto: Jurnalul National

Incoltit cu intrebari legate de cazurile Ridzi si Udrea, Basescu a incercat, joi, o delimitare, e drept, destul de timida, de cele doua personaje. Facand teoria sumelor mari, presedintele a atacat in stanga si in dreapta, a poftit presa sa se ocupe si de miliardele scurse in guvernarea PNL, nu numai de sutele de mii de euro ale lui Ridzi, l-a trimis pe Nastase sa dea ochii cu procurorii si l-a numit pe Geoana "sef de bostanarie".

Basescu sustine ca prezenta fiicei sale la concertul Voltaj se datoreaza unei relatii speciale cu membrii trupei, titreaza Adevarul in editia de vineri: "Pe 1 si 2 mai fiica mea a fost cu mine, la Neptun", a spus Traian Basescu, a adaugand ca EBa nu a participat la nicio actiune a MTS, exceptie facand seara, cand s-a dus la concertul trupei Voltaj, cu care are "o relatie speciala", filmand cateva clipuri ale formatiei.

Posturile de televiziune au difuzat imagini de la evenimentele organizate de MTS cu ocazia Zilei Tineretului in care Elena Basescu, aflata in campanie electorala, fiind candidat independent la PE, era alaturi de fostul ministru Monica Iacob Ridzi la un concert in Costinesti.

Procurorul general, Laura Kovesi, cere Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru inceperea urmaririi penale fata de Monica Iacob Ridzi, fostul ministru al Tineretului si Sportului fiind acuzat de patru infractiuni in dosarul "2 mai".

Traian Basescu nu a facut niciun comentariu pe fond nici in ceea ce o priveste pe ministrul Turismului, Elena Udrea, despre care presa a relatat ca a platit, de mai multe ori, diurne pentru ziaristii care o insoteau in strainatate. Presedintele a sustinut ca nu stie despre ce e vorba, pentru ca abia s-a intors din Turkmenistan, dar ca se va informa. A schimbat insa din nou sensul discutiei, spunand ca de vina sunt "ziaristii care intind mana la banul politicianului".

Mircea Geoana se comporta mai degraba ca seful bostanariei de la Dabuleni, si nu ca presedintele Senatului, Ecaterina Andronescu face compromisuri inacceptabile, Adrian Nastase nu se comporta ca un barbat, evitand sa mearga in fata procurorilor, iar Radu Mazare da dovada de un teribilism de prost-gust. Sunt aprecierile facute de seful statului, scrie Cotidianul.

Primul pe lista a fost Nastase. Basescu a dat vina pe fostul premier PSD pentru o parte din notele proaste ale recentului Raport pe justitie al Comisiei Europene. "Daca vreti sa fiu foarte sincer, cred ca Adrian Nastase nu are o problema daca se duce in fata procurorilor. Am convingerea ca Adrian Nastase este curat ca lacrima. El nu-si da seama ca-i curat si fuge din fata procurorilor. Procurorii nu mananca oameni", a spus, ironic, presedintele Traian Basescu.

"Pur si simplu ceea ce ar face Parlamentul ar fi o aprobare ca Adrian Nastase sa mearga in fata procurorilor si sa dea explicatii intr-un dosar sau in altul. Nu cred ca Adrian Nastase nu se poate apara", a spus Basescu, care a lansat si un apel catre presedintele Consiliului National al PSD: sa nu se mai ascunda de procurori.

Dupa ce a facut un nou apel la barbatul Adrian Nastase sa inteleaga ca, atat timp cat va fugi ascunzandu-se in fata Parlamentului de obligatia pe care o avem fiecare sa mergem in fata procurorului, va face un mare rau Romaniei, decredibilizand Parlamentul, BAsescu l-a luat la rand pe Mircea Geoana, cel care miercuri il gasise responsabil pe seful statului de Raportul negativ al Comisiei.

"Inteleg ca domnul Geoana, lucrand la Dabuleni si fiind sef peste bostanarie, nu peste Senatul Romaniei, nu are nici o responsabilitate pentru intarzierea dosarelor in Parlament, mai ales ca am inteles ca dansul nu este nici macar membru in PSD. Sigur ca domnul Geoana nu are responsabilitati, dansul nu poate avea", a atacat presedintele.

Basescu a spus ca prin Raportul Comisiei Europene "multe din abordarile mincinoase ale politicienilor sunt infirmate". Seful statului a adaugat ca politicienii, pentru a-si apara "camarazii sau propriile interese", sunt dispusi "sa fabrice adevarate campanii" in care sa arunce vina pe presedinte.

A urmat la rand ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. "Blocajul in reforma educatiei este o responsabilitate egal impartita intre sindicate si oameni politici. Sindicatele sunt elementul major de blocaj in adoptarea solutiilor Miclea si oamenii politici, inclusiv doamna Andronescu, din dorinta de a nu deranja bazinul electoral al partidului, ezita si face compromisuri inadmisibile in raport cu situatia grea in care se afla sistemul de educatie din Romania", a subliniat seful statului.

Basescu a sustinut ca reforma este egal necesara invatamantului privat, ca si celui de stat, in ambele regasindu-se "judecatori, salariati ai Curtii de Conturi, prefecti, oameni politici" care "o fac, vezi Doamne, pe dascalii". "Si asta pentru a se crea un paienjenis de sustinere a optiunilor celor care nu doresc reformarea sistemului de educatie", a comentat seful statului.

Cel mai rapid dintre pesedisti a scapat primarul Constantei, Radu Mazare, cel care a defilat recent intr-un costum al armatei hitleriste: "Teribilism. Teribilism de prost gust", a spus Basescu.

Seful statului s-a declarat in schimb un sustinator al ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, cel caruia pesedistii i-au cerut capul in perspectiva Raportului pe justitie. Social democratii ar pune-o pe doamna Stanoiu ministru. Nu sunt de acord cu remanierea domnului Predoiu, cred ca si-a facut treaba, cum nu putea sa voteze in locul Parlamentului inceperea urmaririi penale pentru unii demnitari, nu putea sa faca nici unificarea jurisprudentei. Cred ca si-a facut treaba la un nivel acceptabil, nu vad de ce ar trebui schimbat. In nici un caz nu ar trebui inlocuit cu un politruc", a declarat presedintele.

De fapt, discursul lung, necentrat, fara idei concrete, greoi si uneori ilogic, a fost o incercare esuata sa deturneze atentia de la scandalurile Ridzi si Udrea, spunand ca Parlamentul si presa ar trebui sa investigheze nu numai aceste cazuri, ci si disparitia a 3,2 miliarde de euro de la buget in ultimele luni ale guvernarii Tariceanu, comenteaza cei de la Gandul.

"De ce nu se ancheteaza cum s-au risipit in ultimele trei luni de guvernare 3,2 miliarde de euro? Si acest lucru ar trebui anchetat: fondul de dezvoltare rezultat din vanzarea BCR si a unei distributii de publicitate. 3,2 miliarde de euro s-au risipit, nu mai stie nimeni nimic de ei. Nu ne intereseaza cifrele mari. Sau costurile la prelungirea pistei de la Aeroportul Baneasa. Si aceste lucruri ar putea face obiectul unor anchete parlamentare, pentru ca sunt sume urise", a afirmat Basescu, intr-o conferinta de presa.

Declaratia sa vine dupa ce premierul Emil Boc anuntase ca va cere, la nivelul coalitiei, constituirea unei comisii parlamentare pentru a cerceta felul in care guvernul liberal a cheltuit aceasta suma, afirmand ca "PSD trebuie sa decida daca e la putere cu PD-L sau in opozitie cu PNL". Contactat de Gandul, prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ca premierul Boc nu cunoaste legea.

Domnul Boc ar trebui sa citeasca mai bine legea, care spune ca banii din privatizari pot fi utilizati pentru investitii, prin hotarare de Guvern, sau pentru acoperirea deficitului bugetar. S-a optat pentru a doua varianta. Mai bine, domnul Boc ar verifica cat costa perdelele noi de la Ministerul Turismului, condus de colega sa de partid, doamna Udrea", a spus Orban.

Din Gardianul aflam ca Basescu e in campanie, dar zice ca nu stie daca va candida. Aceasta stare de confuzie nu l-a impedicat insa sa trateze majoritatea subiectelor de actualitate, de la Raportul de tara si pana la episodul in care Radu Mazare a defilat la un festival de moda in uniforma nazista. Pentru toate a avut seful statului un raspuns, exceptie facand modul cum plateste Ministerul Turismului diurne anumitor jurnalisti

Incoltit cu intrebari legate de cazurile Ridzi si Udrea, Basescu a incercat o delimitare, e drept, destul de timida, de cele doua personaje. "Cred ca orice ministru e supus controlului parlamentar si ministrii au obligatia sa raspunda solicitarilor Parlamentului indiferent din ce partid fac parte. Cred ca nu suntem intr-o situatie de anormalitate", a spus Basescu, la o intrebare legata de constituirea unei comisii de ancheta parlamentare pe cazul Udrea. Cand a fost vorba sa raspunda cat de corecta a fost decizia ministrului Udrea de a plati din banul public diurne pentru anumiti ziaristi, Basescu a incercat sa pareze si sa traga spuza pe turta sa.

"Presa are cata libertate isi ia. Cand e corupta, isi ia mai putina, pentru ca ia bani. Cand nu ia bani de la politicieni, poate fi mai corecta", a declarat seful statului. Intrebat de un jurnalist cum si-a dus la indeplinire promisiunea ca in timpul mandatului sau presa va fi libera, Basescu a explicat ca primul lucru pentru infaptuirea acestui angajament a fost sa nu intervina pe langa jurnalisti. El a mai spus ca nu a facut-o nici personal, nici prin interpusi.

Basescu a mai spus ca atunci cand un jurnalist accepta, chiar si indirect, favoruri de la politicieni "este tot coruptie, coruptia lui e egala cu cea a politicianului". Basescu a mai adaugat ca nu are informatii ca anumite ministere, precum cel al Turismului, platesc diurne ziaristilor. Presedintele a spus ca se va documenta si va oferi raspunsurile ce i se cer, precizand ca Administratia Prezidentiala nu asigura jurnalistilor in deplasari nici diurna, nici cazare.

Jurnalul National scoate in fata ca Ecaterina Andronescu l-a informat pe Traian Basescu in legatura cu problemele de la Universitatea Spiru Haret inca din luna aprilie: presedintele a dezvaluit ca avusese discutii cu ministrul Andronescu pe subiectul Universitatii "Spiru Haret" inca de la 13 aprilie, cand aceasta l-a informat despre problemele de la aceasta universitate.

O noua discutie, a spus presedintele, a avut loc la 3 martie, intalnire in cadrul careia el a insistat asupra necesitatii implementarii rapide a solutiilor oferite de comisia Miclea. Ulterior, a adaugat Basescu, a avut loc vizita sa la sedinta de Guvern in cadrul careia Andronescu i-a devenit tinta publica a criticilor pentru intarzierea reformarii invatamantului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Basescu raport jusitie, #Nastas barbat curat lacima, #Mazare, #Elena Basescu , #Elena Basescu