Adevarata poveste a dosarului Gala Bute (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 21 Februarie 2015, ora 06:10
22518 citiri
Adevarata poveste a dosarului Gala Bute (Opinii)
www.rfi.ro

Traian Basescu se intreba retoric in interviul de la TVR cum s-o face ca dna Udrea nu a fost chemata la DNA vreme de 4 ani de zile pentru a da explicatii in dosarul Gala Bute si de-abia acum s-au abatut asupra domniei sale acuzatii demne de Guiness Book.

Buna intrebare. Foarte buna. Doar ca adresantul mi se pare gresit. Intrebarea aceasta ar trebui sa-i fie pusa lui Traian Basescu. Dar daca domnia sa a intrebat, am incercat si eu sa ma lamuresc si incerc sa-i schitez un raspus.

Dosarul Gala Bute a fost deschis in 2012 in urma sesizarii procurorilor DLAF, care au si determinat blocarea finantarii europene a evenimentului sub suspiciunea de frauda, si a dezvaluirilor din Gazeta Sporturilor.

In urma primelor cercetari, incheiate la sfarsitul lui 2013, rechizitoriul il gasea vinovat exclusiv pe Rudel Obreja. Adica omul acesta, nu vreun mare geniu financiar, ci boxer, ar fi reusit sa pacaleasca cu maxima abilitate toti angajatii ministerului Dezvoltarii, inocenti si naivi.

Rechizitoriul a fost infirmat. De mentionat ca (simpla coincideta, nu ma indoiesc!) procurorul Galei Bute, Alina Florentina Stoica, a plecat de la DNA fix dupa infirmarea rechizitoriului si s-a mutat la DIICOT, adica la dna Bica, prietena Elenei Udrea.

Dupa infirmarea rechizitoriului, cercetarile au fost reluate, de aceasta data de o echipa condusa de dna procuror Mariana Alexandru, mana dreapta a fostului procuror sef al DNA, Daniel Morar, altfel spus stalp al DNA in perioada Morar. In tot anul 2014 au aparut pe surse tot felul de informatii, mai ales in Gazeta Sporturilor, cum ca dna Alexandru lucreaza cu spor maxim, audiaza, face expertize, ca la furnal.

Atat doar ca, aflu din surse judiciare, in tot acest timp, dna Alexandru de fapt ar fi audiat doi martori mari si lati, intre care desigur nu s-a aflat si Elena Udrea. In toamna anului trecut, dna Alexandru s-a pensionat abrupt, cu sau fara legatura cu niste stenograme in care Mitica Iliescu vorbea despre cartitele din DNA si despre o doamna procuror care lasa cheile fisetului la dispozitia politistului cu care lucra la instrumentarea dosarelor.

Ei bine, potrivit surselor judiciare, practic din toamna anului trecut a inceput sa se lucreze din plin la dosarul Gala Bute. Au fost dispuse expertize, au fost facute controale la mai multe firme si autoritati implicate, au fost intrebati oameni din ministerul Dezvoltarii. Concluziile tuturor acestor investigatii au venit, spun sursele judiciare, in luna ianuarie a acestui an si au fost puse cap la cap. Si iat-o pe dna Udrea chemata la DNA in februarie.

Interesant, nu?

La fel de interesant ca faptul ca desi deschis in 2010, in 2013 dosarul Microsoft avea cam numai copertile, pentru ca in mai putin de un an de zile, sa ajungem la 9 ministri pusi sub urmarire penala si importanti oameni de afaceri pusi sub acuzare.

La fel de interesant ca faptul ca dosarul mafiei padurilor a fost inchis initial de DNA, in mandatul lui Daniel Morar, pentru a fi redeschis de echipa de la Brasov a dnei Kovesi cu efectul incarcerarii lui Viorel Hrebenciuc &.

Le fel de interesant ca dupa ce DNA descins la ANRP in 2011, singurul gasit cu bube a fost vicepresedintele Remus Baciu. Dar nimeni n-a observat nimic suspect la dna Bica.

Imi amintesc ca in perioada cand dna Udrea nu era chemata la DNA, ce sa mai vorbim de retinere, in Gala Bute singurul acuzat era Rudel Obreja, cand mafia padurilor primea NUP, iar pe "Microsoft" se aseza praf gros, pentru Traian Basescu justitia era independenta. Pe vremea aceea, va amintesc, presedintele Traian Basescu incerca sa negocieze la cel mai inalt nivel de la Bruxelles ridicarea MCV. Era bine.

Iata ca acum, cand dna Udrea da cu subsemnatul la parchet si este urmarita penal, dupa ce in Gala Bute au aparut marturiile, denunturile si expertizele, cand mafia padurilor este sub urmarire penala si in parte dupa gratii, cand "Microsoft" este dosar cu multe multe volume si multi acuzati, justitia este doar functionala. Asa a definit-o Traian Basescu in interviul de la TVR: justitie functionala, dar imperfecta.

Departe de mine intentia de a spune ca in madatul lui Traian Basescu, justitia nu a facut progrese uriase. Au fost "retezate" capete mari si importante. Adrian Nastase, Catalin Voicu, Dan Voiculescu si multi altii au fost prinsi in plasa, anchetati si apoi condamnati, au ajuns unde le era locul si NU SUNT victime politice, ci infractori cu hotarari definitive.

Au fost adoptate noile Coduri penal si de procedura penala, care, desi au fost primite cu mare teama si mari suspiciuni de favorizare a infractorilor, se dovedesc un cosmar mai ales pentru penalii din politica in randul carora fac "prapad".

CSM a devenit dintr-un sindicat al magistratilor un autentic organism de reglementare a breslei. Si poate cel mai important, corpul magistratilor nu numai ca a fost improspatat, dar a inceput sa-si constientizeze nu numai dreptul, ci si obligatia de independenta.

Ceea ce cred insa este ca a existat totusi o limita. Au existat niste imunitati ultime si intangibile, care de-abia acum au cazut definitiv. "Cainii" de paza ai dreptatii pe care Traian Basescu i-a scos din cusca au scapat acum si din ultima lesa si sunt cu adevarat liberi.

#elena udrea gala bute, #Traian Basescu justitie, #Traian Basescu limite justitie, #dosare coruptie , #Elena Udrea