Adio, Basescu!

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 11:30
54781 citiri

Actualitatea politica de la noi e dominata - asa cum ne-am obisnuit in ultimii ani - de hotarari ale Justitiei. Zilele trecute, au primit condamnari un tortionar comunist si o fosta ministra in guvernele din 2008-2012.

Ion Ficior are pe constiinta 103 detinuti politici, in timp ce Elenei Udrea i se imputa sute de mii de euro. Primul va sta 20 de ani in inchisoare, a doua a primit o pedeapsa de sase ani, dar a facut apel, fiindca sentinta nu e definitiva.

Despre decizia referitoare la fostul director de penitenciar, nu s-a comentat mai nimic. In schimb, toata lumea a avut ceva de spus despre condamnarea pentru luare de mita si abuz de putere a ministrei Turismului.

De ce se vorbeste mai mult despre coruptie decat despre comunism? De ce functioneaza - doar intr-un caz, nu in ambele - victimizarea? E despartirea de un ministru condamnat mai grea decat divortul de regimul lui Dej & Ceausescu?

Unii vor zice ca totul e o chestiune de timp. Vremurile totalitare sunt de mult timp apuse. Coruptia este, in schimb, parte a prezentului. Impunitatea de azi e platita mai tarziu - cam asta-i filosofia elitelor politice de la noi. Un ins care tortura opozanti ai regimului in 1960 e trimis in puscarie in 2017. Coruptii condamnati in anii din urma nu si-au inchipuit, atunci cand porneau la drum in politica si spolierea statului, ca tortionarii vor primi vreo pedeapsa.

Cu atat mai greu le e sa accepte ca ei insisi sunt anchetati si deferiti tribunalelor. Tocmai de aceea, se arata solidari cand afla sentintele primite, chiar daca au fost in tabere politice diferite. Nastase si Pinalti, Fenechiu si Dan Diaconescu spun acelasi lucru despre Justitie si-n particular despre procurorii anticoruptie. Ce e, in schimb, socant este sa vezi ca dirijorul corului anti-DNA e fostul presedinte Basescu.

Scriu asta cu amaraciune, fiindca i-am fost colaborator apropiat. Niciodata nu ne-a lasat sa banuim - pe mine si pe ceilalti "reformisti" - ca ar putea fi, intr-o buna zi, pe aceeasi lungime de unda cu Codrin Stefanescu, ca ar putea vorbi despre Kovesi precum Ponta si Ghise, ca ar putea fi confundat cu Tariceanu.

Acum zece ani, avea alaturi elitele pro-occidentale si o majoritate a cetatenilor care vor dreptate. Azi, toti acestia ii spun: adio!

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basescu DNA Udrea condamnata , #Elena Udrea