Adio, Basescu!

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 11:30
54675 citiri

Actualitatea politica de la noi e dominata - asa cum ne-am obisnuit in ultimii ani - de hotarari ale Justitiei. Zilele trecute, au primit condamnari un tortionar comunist si o fosta ministra in guvernele din 2008-2012.

Ion Ficior are pe constiinta 103 detinuti politici, in timp ce Elenei Udrea i se imputa sute de mii de euro. Primul va sta 20 de ani in inchisoare, a doua a primit o pedeapsa de sase ani, dar a facut apel, fiindca sentinta nu e definitiva.

Despre decizia referitoare la fostul director de penitenciar, nu s-a comentat mai nimic. In schimb, toata lumea a avut ceva de spus despre condamnarea pentru luare de mita si abuz de putere a ministrei Turismului.

De ce se vorbeste mai mult despre coruptie decat despre comunism? De ce functioneaza - doar intr-un caz, nu in ambele - victimizarea? E despartirea de un ministru condamnat mai grea decat divortul de regimul lui Dej & Ceausescu?

Unii vor zice ca totul e o chestiune de timp. Vremurile totalitare sunt de mult timp apuse. Coruptia este, in schimb, parte a prezentului. Impunitatea de azi e platita mai tarziu - cam asta-i filosofia elitelor politice de la noi. Un ins care tortura opozanti ai regimului in 1960 e trimis in puscarie in 2017. Coruptii condamnati in anii din urma nu si-au inchipuit, atunci cand porneau la drum in politica si spolierea statului, ca tortionarii vor primi vreo pedeapsa.

Cu atat mai greu le e sa accepte ca ei insisi sunt anchetati si deferiti tribunalelor. Tocmai de aceea, se arata solidari cand afla sentintele primite, chiar daca au fost in tabere politice diferite. Nastase si Pinalti, Fenechiu si Dan Diaconescu spun acelasi lucru despre Justitie si-n particular despre procurorii anticoruptie. Ce e, in schimb, socant este sa vezi ca dirijorul corului anti-DNA e fostul presedinte Basescu.

Scriu asta cu amaraciune, fiindca i-am fost colaborator apropiat. Niciodata nu ne-a lasat sa banuim - pe mine si pe ceilalti "reformisti" - ca ar putea fi, intr-o buna zi, pe aceeasi lungime de unda cu Codrin Stefanescu, ca ar putea vorbi despre Kovesi precum Ponta si Ghise, ca ar putea fi confundat cu Tariceanu.

Acum zece ani, avea alaturi elitele pro-occidentale si o majoritate a cetatenilor care vor dreptate. Azi, toti acestia ii spun: adio!

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Cine sunt principalii donatori AUR. Un etnic maghiar, un bibliotecar și un demisionar au băgat peste 300.000 de lei în partid
Cine sunt principalii donatori AUR. Un etnic maghiar, un bibliotecar și un demisionar au băgat peste 300.000 de lei în partid
AUR este singurul partid din România care nu s-a atins de subvenția de la stat, în ciuda faptului că este un partid tânăr, care are pretenții de creștere și care are numeroase cheltuieli....
Bogdan Olteanu a fost eliberat din închisoare. Fostul președinte al Camerei Deputaților a executat mai puțin de jumătate din pedeapsă
Bogdan Olteanu a fost eliberat din închisoare. Fostul președinte al Camerei Deputaților a executat mai puțin de jumătate din pedeapsă
Curtea de Apel București a decis joi, 18 august, eliberarea din penitenciar a fostului lider liberal Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost viceguvernator al BNR....