Bolovanul de la glezna lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 17 Februarie 2015, ora 07:36
18897 citiri
Bolovanul de la glezna lui Traian Basescu (Opinii)

Cred ca emisiunea de la televiziunea publica nu a iesit asa cum si-ar fi dorit Traian Basescu. Probabil ca fostul presedinte avea intentia sa se plaseze intr-o postura ofensiva, in antiteza cu Klaus Iohannis.

De aceea, a punctat ca doreste sa discute despre politica externa, adica zona pe care, fara indoiala, o stapaneste foarte bine.

De aceea, a accentuat cu un zambet superior pe buze ca dl Iohannis este doar un fost primar de Sibiu, lasand sa se inteleaga ca este inca prea devreme pentru a vedea in domnia sa un autentic presedinte.

Si tot de aceea a pus reflectorul pe ceea ce pare o slabiciune a actualului presedinte, adica incapacitatea de a schimba majoritatea si de a-l trimite acasa pe Victor Ponta. Adica, mai pe romaneste, nu s-ar prea pricepe la politica si nici forta n-ar prea avea.

Sigur, toate sunt provocari pentru Klaus Iohannis si de domnia sa depinde sa isi intre cat mai repede cu adevarat in mandat si sa dovedeasca daca este asa cum sugereaza fostul presedinte sau are doar cu totul alt stil.

De ce si-ar dori Traian Basescu sa fie ofensiv? Pentru ca nu da niciun semn ca principala preocupare a domniei sale ar fi intr-adevar nepotii.

Cred ca Traian Basescu vrea sa fie cu adevarat liderul Opozitiei si sa creeze in jurul domniei sale un pol de rezistenta nu atat anti-Ponta, cat anti-Iohannis. Nu cred ca dl Basescu si-a intrerupt tacerea pentru ca l-au provocat Antena 3 si Romania TV, ci a folosit aceste atacuri ca pretext pentru o revenire care era oricum intentionata.

Dar, in pofida acestor pozitii de atac in care s-a plasat, Traian Basescu nu a reusit la TVR sa fie ofensiv. A fost defensiv pentru ca de piciorul domniei sale sta legat imensul bolovan numit Elena Udrea si sistemul mafiot care acum pare a iesi la iveala.

Am observat ca pe fostul presedinte il deranjeaza subiectul, ca incearca sa-l expedieze cat mai repede, dar nu e posibil.

In raport cu acest subiect mi se pare ca se afla intr-o situatie imposibila. Nu se poate disocia de Elena Udrea cum s-a disociat de Monica Ridzi in doua propozitii (cat cinism, avand in vedere ca femeia aceea a intrat pentru 5 ani la puscarie pentru o fapta legata de campania electorala a Elenei Basescu, dupa cum a sustinut nu numai presa, ci si unul dintre avocati, in fata instantei).

Este produsul sau politic in care recunoaste ca a investit enorm, a fost candidatul la prezidentiale "cel mai onest", pe care l-a sustinut, a fost omul pentru care a rupt un partid si caruia i-a pus la picioare un altul, a fost "sursa alternativa" de informatii. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca nimeni nu stie probabil despre Traian Basescu cate stie Elena Udrea si daca nu mai duce degetul la nas cine stie ce poate iesi.

Si atunci o sustine in continuare, lasandu-si deschisa portita reevaluarii in functie de decizia judecatorilor. Dar pana acolo mai e cale lunga. Interesant este ca deocamdata pare a fi oarecum reevaluata doar Justitia, care nu mai este independeta cum spunea inainte Traian Basescu, ci doar "functionala" si imperfecta.

Nu televiziunile ii demoleaza mandatul lui Traian Basescu, ci Elena Udrea. Nu televiziunile, ci Elena Udrea il pun pe Traian Basescu in defensiva. Nu are cum sa iasa din ea decat fortand o disociere pentru care inca nu pare pregatit si care oricum nu ii poate sterge imensa responsabilitate de a-i fi permis dnei Udrea sa ajunga ce a ajuns.

Da, are cu mult mai multa expertiza decat Klaus Iohannis, da, probabil ca este un politician cu mult mai talentat si puternic decat este deocamdata Klaus Iohannis, dar toate acestea stau sub umbra Elenei Udrea.

Si sub aceasta umbra discursul lui Traian Basescu se fractureaza. Spune ca nu stie de nicio ilegalitate pe care sa o fi comis Elena Udrea. E foarte greu de explicat cum de stia de toti ceilalati totul, forta informatiei afisata ostentativ fiind in mod explicit una dintre principalele arme ale mandatului sau, si nu stia tocmai, dar tocmai despre dna Udrea. Mai ales ca era suficient sa citeasca sesizarea DLAF ca sa observe ca in Gala Bute ceva n-a fost deloc in regula. Nu tine, nu e credibil oricat s-ar stradui presedintele.

Asa cum mi-e foarte greu sa cred ca omul care poate evalua cat au costat campaniile lui Victor Ponta si Klaus Iohannis nu avea de unde sa stie daca au fost probleme sau nu cu finantarea propriei campanii. Folosind exact aceeasi evaluare i-a dat cu plus sau cu minus? Avem si aici o mostra de cinism a fostului presedinte care se arata gata sa arunce pe oricine din barca, indiferent cat a vaslit la ea, doar pentru a ramane el in picioare.

E trista aceasta scufundare lenta a lui Traian Basescu sub greutatea unui bolovan de care nu poate scapa. Este si o lectie pentru orice politician: nimic nu este mai periculos, nimic nu are un potential distructiv mai mare decat propria slabiciune.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...