La moartea politica a lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 21 August 2014, ora 07:56
23375 citiri
La moartea politica a lui Traian Basescu (Opinii)

Ceea ce am vazut miercuri seara la B1 nu a fost un simplu talk show. In opinia mea, a fost o sinucidere politica in direct.

Traian Basescu s-a sinucis politic, un final jalnic pentru un fost politician de mare calibru, pe care nu l-au invins doua suspendari, doua alegeri de infarct, o criza economica devastatoare, dar l-a rapus propria suspiciune. Ea l-a impins la tradarile finale.

Cred ca Traian Basescu are dreptul sa sustina ce candidat vrea la prezidentiale. Daca presedintele are incredere in dna Udrea, foarte bine, e optiunea lui. Ceea ce il descalifica grav pe presedinte este felul in care a ales sa isi motiveze acesta optiune, calcand peste cadavrele tuturor oamenilor care i-au fost alaturi in momente grele, care si-au pus pielea la bataie pentru el, care i-au sustinut mandatul.

Eu inteleg ca era greu pentru Traian Basescu sa-si renege semnatura de pe lista de sustinere a lui Cristian Diaconescu. Era greu sa-si retraga vorbele prin care il definea drept cel mai potrivit presedinte pentru Romania. Initial, parea sa fi ales singura solutie cat de cat onorabila: asa a decis partidul, ma supun deciziei lui.

Dar nu s-a multumit cu atat si a lansat un atac devastator asupra lui Cristian Diaconescu, intamplator sau nu identic cu cel initiat cu numai o zi inainte de Elena Udrea: "cred ca a avut o problema de constiinta (C.Diaconescu - n.red.), a avut o discutie despre care eu nu am stiut, cu membrii comitetului de conducere, care l-au intrebat daca a fost in 322 (care l-au suspendat pe Traian Basescu in 2007 - n.red.), el a spus ca nu, ca a fost intr-o deplasare. Dar pe site-ul Camerei Deputatilor sunt documentele cu semnatura lui pentru suspendare, tabelul in care a fost prezent la vot. Cred ca era esential sa spuna de ce a spus ca a fost in deplasare si probabil ar fi putut sa dea o explicatie, a preferat sa nu se duca".

Dar cand Cristian Diaconescu a fost numit seful cancelariei prezidentiale, stia Traian Basescu ce a facut acesta in 2007, daca a fost la vot sau in deplasare? Cand a semnat lista lui de sustinere si l-a prezentat drept candidatul ideal, stia sau nu? Cand a avut revelatia participarii lui Cristian Diaconescu la majoritatea 322?

Demolandu-l pe Cristian Diaconescu in felul acesta, eu cred ca Traian Basescu isi demoleaza propriile optiuni, le mototoleste si le arunca la cos. Cristian Diaconescu a intrat in cursa prezidentiala cu binecuvantarea lui Traian Basescu, drept candidat al lui Traian Basescu, a fost mana lui dreapta in ultimii ani si a sfarsit tradat de Traian Basescu.

Tradati au fost si intelectualii care l-au sustinut: "Ma uit la oamenii care se afisau cu mine pe scena la suspendari, azi au devenit mari suporteri ai lui Cristi Diaconescu, pe care il simpatizez, desi a fost unul dintre participantii la suspendare si nu unul minor", a spus Traian Basescu.

Ii raspunde Adrian Papahagi, unul dintre cei la care presedintele face referire: "Azi vorbeste din varful buzelor despre intelighentia si deontologi, adica fraierii ca noi. Spune ca ne-am afisat cu el pe scena, de parca am fi mers acolo nechemati, ca sa ne aflam in treaba. Pai de ce n-a defilat pe scenele referendumului alaturi de Udrea, Marin Anton, Gelu Visan si Edmond Talmacel, actuala conducere a PMP?".

Pe cei care l-au aparat la referendum Traian Basescu ii arunca la cos. Acum in voga, continuatorii de drept sunt cei care in 2012 stateau ascunsi.

N-a scapat nici Monica Macovei, atacata insa mai subtil. Dincolo de aparenta simpatiei pentru "Monica", presedintele a lasat sa se intelega ca ori este naiva, ori are un blat cu Vasile Blaga:

"Pe mine m-a surprins toleranta PDL fata de decizia Monicai Macovei de a candida independent. M-a surprins tacerea PNL. Daca la Elena Udrea e o drama, se rupe dreapta, la Macovei nu se intampla nimic. Mai mult, Blaga trage si o minciuna, e autoexcludere, statul e public, nu exista termenul. Ma tem ca e un soi de capcana, in care a intrat nevinovata, o lasam sa candideze pentru ca va lua electoratul lui Basescu si ni-l aduce in turul doi. Daca Monica face jocul acesta, e o mare dezamagire, sper sa nu fie asa", a spus Traian Basescu.

Ambele sunt stampile foarte grave care ridica suspiciuni si lovesc in luciditatea si /sau integritatea dnei Macovei.

Dar poate cel mai grav, in opinia mea, este faptul ca institutia prezidentiala a fost pusa la dispozitia candidaturii dnei Udrea. Tot spectacolul venirii delegatiei PMP la Palatul Cotroceni, ultrameditizarea acestei intalniri care a durat, intelegem trei ore, a avut un scop bine definit pe care il gasim in indicatiile departamentului de comunicare al PMP catre purtatorii de mesaj ai partidului: "A fost o intalnire la nivel inalt, intre doi presedinti ai Romaniei, intre actualul Presedinte al Romaniei si viitorul Presedinte al Romaniei. A fost aproape un moment istoric: am vazut mai natural ca niciodata o predare de stafeta".

Dincolo de ridicolul absolut al frazei, vedem cum Palatul Cotroceni, sediul Presedintiei Romaniei, a fost folosit ca scena pentru un delir de imagine electorala. Pe plaja la Neptun a fost una, la limita, dar la Palat e alta, dincolo de limita.

Traian Basescu s-a dezis de toti oamenii care i-au fost alaturi, pentru a consfinti o ultima alegere. "Intelighentii" pe care ii ironizeaza acum, cei care au luptat pe scenele de la referendum, au facut-o nu pentru o persoana, pe care sa o urmeze fanatic, neconditionat, ci in numele unor principii si valori pe care persoana aceea, numita Traian Basescu, le promova.

Prin alegerea sa ultima si prin felul in care a facut-o, ambele contrare acestor valori si principii, Traian Basescu se dezice implicit si de ele, dar si de electoratul care pentru ele l-au sustinut. Aceasta ii e moartea politica.

A ramas alaturi de Elena Udrea, dar e mai singur ca niciodata. Singur in fata unui final lamentabil, cred eu, suit tantos alaturi de preferata sa pe ruinele unei drepte fumegande. In opinia mea, acesta ii e mormantul politic.

Citește și:
Primul candidat la prezidențiale. Un fost ministru PSD declară că se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca să nu rămână „într-o zonă de confort”
Primul candidat la prezidențiale. Un fost ministru PSD declară că se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca să nu rămână „într-o zonă de confort”
România va avea un nou președinte la finalul alegerilor prezidențiale programate în 2024, după cei zece ani de mandat ai lui Klaus Iohannis. Există mai multe nume vehiculate cu șanse...
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...