O Margaret Thatcher pentru Romania

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 08:15
3568 citiri
O Margaret Thatcher pentru Romania

"Gasiti-va o Margaret Thatcher si aveti lider!", a indemnat Traian Basescu PDL, intr-un recent discurs tinut in fata tineretului democrat liberal. Cum obsesiile publice sunt singurele care functioneaza cu adevarat in aceasta tara, interpretarea cvasiunanima a declaratiei a facut trimitere la Elena Udrea. Adica presedintele ar fi indicat-o drept viitor premier si presedinte PDL.

Nimic nu-i exclus pe lume, dar presedintele ar fi trebuit sa-si piarda dramatic busola pentru a face o comparatie intre Elena Udrea si Margaret Thatcher, caci aceasta comparatie nici macar ridicola nu e. Ea pur si simplu nu poate exista.

Cum sa compari un politician mediocru, apartinand unei clase politice mediocre, cu unul dintre cei mai valorosi politicieni ai uneia dintre cele mai avansate clase politice europene? Niciun politician roman din ultimii 20 de ani din niciun partid, barbat sau femeie, nici macar nu s-a apropiat de calibrul Doamnei de Fier a Marii Britanii.

Afirmatia presedintelui este insa interesanta, daca, dupa cum indraznesc sa sper, Traian Basescu n-a avut in vedere atat o persoana anume, ci un anumit tip de politician. In acest caz, domnia sa a asezat stacheta foarte, foarte sus, ceea ce, desi cam nerealist, este foarte bine.

Margaret Thatcher, adepta a statului minimal si in permanent razboi cu sindicatele, a fost unul dintre politicienii cei mai determinati si mai putini populisti pe care i-a cunoscut Marea Britanie. Ca un exemplu doar, amintiti-va de greva maraton a minerilor in care premierul britanic nu a dat nici macar un sfert de pas inapoi, pentru ca acest sfert ar fi fost contraproductiv. E drept, acolo electoratul apreciaza cu mult mai mult principiile decat populismele, dar asta e o alta poveste.

O minte lucida, o inteligenta ca diamantul, o vointa de fier si un curaj pe masura, o cultura politica desavarsita, o moralitate impecabila, o demnitate fara pata si un patriotism suprem.

Acestea ar fi coordonatele carierei politice ale doamnei care a condus vreme de 11 ani neintrerupti, un record ramas neegalat, destinele Marii Britanii. Nu intamplator, Margaret Thatcher este al doilea politician englez, dupa Winston Churchill, al carui bust a fost descoperit in incinta Parlamentului britanic in timpul vietii si caruia, la vremea cuvenita, ii vor fi organizate funeralii de stat. Al treilea nu exista inca.

Traian Basescu are dreptate: de un astfel de premier are nevoie disperata Romania, de un astfel de sef de partid are nevoie politica romaneasca. Nu-l are. Si, spre deosebire de Traian Basescu, nici nu cred ca-l poate avea.

Nu pentru ca societatea romaneasca n-ar putea sa-l produca, ca pe o minune, sa zicem. Ci pentru ca un asemenea exemplar nu ar avea nicio sansa sa se impuna in viata politica romaneasca, fiind anihilat ca un corp strain periculos de anticorpii organismului corupt, mediocru, las si tembel care poarta numele de clasa politica romaneasca. Margaret Thatcher in persoana n-ar fi primit in veci votul parlamentului din Romania sau ar fi fost alungata rapid cu o motiune de cenzura.

Ca dovada, singurul demnitar roman (nu politician), care, pastrand desigur proportiile, s-a apropiat oarecum ca profil de d-na Thatcher este personajul cel mai detestat in toate partidele politice din Romania si la vremea cand a ocupat o demnitate publica importanta a fost evacuat inclusiv prin vointa partidului care, teoretic, o sustinea. Ma refer la Monica Macovei.

Apropos, oare de ce ascultand declaratia lui Traian Basescu, toata lumea s-a gandit la Elena Udrea si nimeni, absolut nimeni, la Monica Macovei? Pentru ca Elena Udrea e de-a lor, e fata de comitet, in vreme ce Monica Macovei e tocmai corpul strain absolut inacceptabil si de neluat in calcul.

Ei bine, eu as vrea sa cred ca, daca s-a gandit intr-adevar la un om in carne si oase, Traian Basescu s-a gandit la Monica Macovei si l-as aplauda fara rezerve pentru acest lucru. O ipoteza irealizabila, dar singura corecta pentru o reforma politica autentica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Margaret Thatcher Basescu Romania, #Basescu lider Romania Thatcher , #Elena Udrea