E sambata si in China ploua de rupe. In Thailanda sunt chiar inundatii. De vina pentru aceste fenomene naturale este, desigur, Traian Basescu. E atat de mult neadevar in aceste propozitii pe cat este si in ideea ca presedintele nu se face vinovat de nimic. Ce ne facem, totusi, presupunand ca ne-ar interesa zona in care se pozitioneaza seful statului?
Exista un cor de aparatori ai lui Basescu care ironizeaza atacurile celeilalte parti a presei, care e convinsa ca presedintele s-ar face vinovat si pentru cel mai neinsemnat fapt, cu replica - "afara ploua, deci Basescu e de vina". Intre ei sta adevarul. Unde, mai exact? Daca pentru unii presedintele a ajuns sa fie considerat de tot ce e mai rau pe lume, motivul principal adus constant ca argument e ca si-a bagat nasul in atat de multe treburi, care nu il priveau, incat a ajuns sa controleze aproape tot ce misca in jurul sau.
Intr-un fel, daca ne gandim la Guvern, teza este aproximativ corecta. Din doua motive. Daca luam ca exemplu Parlamentul, constatam ca nu e nimic mai fals. In Executiv, presedintele a avut grija sa numeasca oameni de carton, simple marionete, personaje care se vad de la distanta ca nici nu stiu pe ce lume traiesc, daramite sa mai decida ceva cu propriul cap. Ialomitianu, Igas, Funeriu, Udrea, Boagiu, Vreme - toti in frunte cu Emil Boc, ce sunt ei altceva decat niste simpli executori si atat?
In ce priveste Legislativul, situatia e nitel mai complicata. Parlamentul a dat numeroase dureri de cap lui Traian Basescu, pentru ca PDL nu i-a ascultat cuvantul sau nu a reusit sa-i impuna vointa. Vezi cazurile Ridzi, Pasat, amanarea indefinita a unor legi importante, precum Legea educatiei, a salarizarii unitare ori a pensiilor, sau neadoptarea altora (legea asistentei sociale). Cand fraiele afacerii au scapat, presedintele i-a bagat in sedinta pe parlamentarii pedelisti si le-a tinut morala. In locul "neutralitatii" pe care ar fi trebuit sa o promoveze, Traian Basescu a predicat implicarea cvasi-totala.
Ca parlamentarii, din cauza numarului prea mare, nu l-au ascultat, e alta poveste. Se organizeaza mai greu, interesele sunt mai multe si se sincronizeaza infinit mai dificil. De aici si ultima anatema pe care a aruncat-o asupra Senatului lui Mircea Geoana. Ca s-a compromis total si definitiv.
Ca si-a luat gandul ca Parlamentul mai poate moderniza tara. Probabil, urmatorul pas e ca auzim ca doar fara Parlament se mai poate reforma statul. Atunci, celebrele formule, tot mai des auzite dinspre "premierul" Basescu - "eu am decis", "eu am hotarat", "eu vreau", "eu stiu ca doar asa".... le vom vedea pe devenind realitate, fara sa mai asteptam si votul reprezentantilor poporului. Oricum ar fi ei. Indiferent ca sunt buni, rai, prosti sau eroi.
Avem doua exemple care ilustreaza fidel ce isi doreste presedintele, ce ar vrea, ce poate si ce face efectiv in materie de "ploi". Ca e departe de ce isi doreste e tot atat de adevarat pe cat de vizibil e ca a depasit de mult cadrul moral, daca nu constitutional, al functiei sale. Practic, in afara de Guvern si serviciile speciale, doar Parlamentul a mai ramas cat de cat independent in fata Cotroceniului. Si asta doar din cauza fragilei majoritati a Puterii.
Cu siguranta Bangkok nu este inundat din cauza lui Traian Basescu, insa cu certitudine calitatea extrem de scazuta a majoritatii ministrilor din Guvernul Boc i se "datoreaza" presedintelui. Iar consecintele acestui Executiv sunt fara doar si poate sesizabile si din China. Oricum, presedintele are si el farmecul sau, cand "se face ca ploua"...
Sau sa te umpli de bani facand o... Vezi tot