Succesorul lui Traian Basescu (Opinii)

Sambata, 12 Noiembrie 2011, ora 20:06
7890 citiri
Succesorul lui Traian Basescu (Opinii)

Nici nu stii ce sa mai crezi: ori Republica noastra isi da duhul, suspinand dupa monarhie, ori mediile apropiate actualului presedinte o iau razna. Cert este ca, de la realegerea sa la Cotroceni, stafful de campanie ii tot cauta un succesor, fie intre tinerii zelosi ai scolilor de vara, fie intre filozofi si credinceri, sperand sa descopere locomotiva care sa le repuna partidul in miscare.

Sa-si fi instaurat "seful statului", cum i-e drag sa-si spuna, dinastie pe tron cotrocean si trandafiriu ca sa se poata vorbi de succesiune? Fiindca indeobste despre asa ceva se discuta acolo unde monarhiile isi exercita suveranitatea, nicidecum in Republicile care isi decid conducatorii prin vot. Aici e vorba de candidati, campanii electorale, sufragii etc.

Mostenitorul Republicii

Termenul "succesor" indica insa o stare de fapt, ce e drept, anacronica, irepetabila in orice alta tara cu pretentii democratice. In imaginatia "oamenilor sai", care de altfel ii si zic Zeus, fara mustrari de constiinta, ba chiar cu emfaza, dl Basescu e un fel de stapan al inelelor, mai presus de un rege, caci dispune si de prerogativele constitutionale ale monarhului, dar si de puterea executiva a primului ministru. De aceea este venerat si temut, iar o sumedenie de politicieni, demnitari si ziaristi i se inchina.

Daca pe vremea dlui Tariceanu cheile seifului erau la primul ministru, azi nimeni nu-si inchipuie ca dl Boc va fi facand ceva cu de la sine putere. Ceea ce pana la urma e de inteles, numai ca puterea sa emana de la Parlament si din lege. Nu din alta parte.

Pentru ca e vorba de principii de drept, democratie si libertati, lucrurile acestea ar trebui cumva lamurite odata. Pana nu ne facem de rusine in toata lumea. Insa, desi destui politologi le rascolesc zi si noapte, destui poporeni refuza sa le ia in considerare. Ramane ca si inainte de '89 sa se pronunte mass-media straine, iar noi sa cartim pe la colturi.

Succesori dupa succesori

In schimb, la succesiune viseaza tot mai multi, pe bani grei, cu PR si advertising selecte, uneori pe fata, alteori pe dos. Oficial, a fost lansat in cursa dl Teodor Baconschi, cu fursecuri, sampanie, elita intelectuala fina, intens oranjata si Ateneu. I s-a dat si un vehicul politic, Fundatia Crestin Democrata, dar, lipsit de cai putere, nici ca s-a urnit din loc.

Supranumit, in coincidenta cu TB1, TB2 se si vede "salvatorul dreptei romanesti", impreuna cu profetul sau de politichie damboviteana, dl Stoica, mare planuitor "din cutite si pahara", vorba poetului. Dar ale carui idei, surprinse in volume luxoase de gen Falca, "Societatea vie", dau suma nula a politicilor economice de azi.

Nu se stie care din ei a pierdut (tele)comanda, deoarece de vreo cateva luni s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie nu doar salvatorii dreptei, ci si ai stangii. Spatiul public da pe din afara de Miscari Populare, Crestin-democrate, de Aliante ale Dreptei, iar acum se coace o mare Uniune pe stanga, dar nu socialist-bolsevica asemeni USL, ci una foarte social-progresista si nationala. Toate au Feti-Frumosi pretendenti la tron. La o adica.

Noi ne alegem cu... alesii

Fireste, dupa povesti de adormit alegatorii cu zani si zane, privitori ca la teatru, avem fericita ocazie sa admiram poze cu femei celebre ale omenirii, de la Cleopatra, la Iron Lady Thatcher, toate reintrupate de Elena Udrea, uitand ca mai deunazi a trecut in goana prin redactii zisa ei ca nu i-ar strica Romaniei o presedinta. Ba chiar trei, zicem noi, caci din umbra mai ies doua: una de fier, Vass, si una de Sulfina, Barbu.

Cum niciodata nu ne aplecam asupra detaliilor, acestea capata forme, culori si nume: nu e zi, nici cotidian sau emisie TV fara imagini, subintelesuri, acuze, laude, gogomanii, mitocanii despre ministrul EU, si asta nu de azi de ieri.

Nu se stie ce va face cu zestrea de notorietate, dar ar putea-o pune nu in slujba unui politician anume ori a unui partid, ci direct in slujba poporului. Nu asa si-a adunat in sondaje peste 10 procente stapanul Elodiei, celebrul DDD?

Numai ca ar trebui sa se grabeasca. Deja se arunca ori sunt aruncati in batalia pentru succesiune mari elitisti, tainuitori de secrete, mari industriasi, bancheri, moguli... Din pacate, tara e prea mica pentru veleitati atat de mari.

Citeste si:
Care va fi configurația parlamentului în noua sesiune din toamnă. Imagine complet diferită față de decembrie 2020
Care va fi configurația parlamentului în noua sesiune din toamnă. Imagine complet diferită față de decembrie 2020
În doar jumătate de an, aproape toate grupurile politice din parlament au suferit modificări după demisii sau revocări, în paralel cu nașterea unor noi structuri care vor oferi parlamentului...
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
România trece printr-un an dificil. Abia ce ieșisem din pandemie, iar războiul din Ucraina a adâncit criza în care ne aflam deja. Deja avem creșteri importante de prețuri la produsele de...