Traian Basescu si Alba ca Zapada 2.0 (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 13 August 2014, ora 18:09
6834 citiri
Traian Basescu si Alba ca Zapada 2.0 (Opinii)
Foto: Arhiva

Fapt: presedintele Traian Basescu si-a exprimat public si neechivoc spijinul pentru Cristian Diaconescu si a fost primul care a semnat pe lista de sustinere a acestuia. Este o asumare mai mult decat explicita a candidaturii.

Fapt: dupa ce a mitralitat-o pe Monica Macovei intr-o recenta emisiune TV, Traian Basescu isi incheia atacul cu o fraza enigmatica: "Eu m-am angajat sa-l sprijin pe Cristi Diaconescu. Nu pot sa o sprijin pe Monica Macovei, desi ar avea toate datele sa fie un candidat bun. (...) Nu am cum sa renunt in a-l mai sustine pe Diaconescu". Si daca dl Diaconescu nu mai candideaza?

Fapt: candidatura dlui Diaconescu se clatina. Presedintele organizatiei de femei a PMP, Ruxandra Dragomir, a vestit acest lucru. Mai mult decat atat, Ruxandra Dragomir a invocat explicit candidatura Elenei Udrea care ar avea sanse cu mult mai mari decat dl Diaconescu.

Revolta in PMP: Se cere mazilirea lui Cristian Diaconescu. "Romania e pregatita sa voteze o femeie"

Fapt: Elena Basescu, fiica presedintelui al carui candidat asumat este Cristian Diaconescu, o acuza public pe Elena Udrea ca saboteaza candidatura lui Cristian Diaocnescu blocand la nivelul organizatiilor PMP strangerea de semnaturi pentru acesta.

Ar putea fi o chestiune personala intre cele doua (foste?) prietene. E totusi foarte greu de crezut ca Elena Basescu lansa pe cont propriu si impotriva vointei tatalui ei un atac atat de dur, practic, o acuzatie de tradare, impotriva Elenei Udrea.

Revolta in PMP Elena Basescu o ataca pe Udrea: Interzice strangerea de semnaturi pentru Diaconescu

Fapt: Elena Udrea si-a inceput activitatea politica in zona PSD, ca o colaboratoare a lui Cosmin Gusa, secretarul general al partidului din vremea lui Adrian Nastase. Victor Ponta, desi de formatie penalist, a fost avocatul pentru unele contracte comerciale ale lui Dorin Cocos, sot pe vremea aceea al Elenei Udrea (documentele au fost publicate de Rise Project).

Daca punem cap la cap toate aceste informatii, linia logica este ca dna Udrea blocheaza candidatura lui Cristian Diaconescu impotriva vointei lui Traian Basescu, pentru a prelua aceasta pozitie din care ulterior sa negocieze propriul viitor politic post - Basescu, eventual in combinatie cu Victor Ponta. Apropo, ati remarcat cat de des este invitata Elena Udrea la televiziunea lui Sebastian Ghita?

In aceasta ipoteza tot mai probabila, care ar ramane optiunile presedintelui?

In trecut, Traian Basescu s-a pronuntat repetat in favoarea candidaturii Elenei Udrea. Dar numai pana la intrarea in cursa a lui Cristian Diaconescu. Iar atacul sever al Elenei Basescu sugereaza ca Traian Basescu nu consimte la sacrificarea lui Cristian Diaconescu.

Este adevarat ca sansele dlui Diaconescu de a ajunge presedinte sunt minime, dar este la fel de adevarat ca presedintele a repetat ca PMP este un proiect pentru 2016, ceea ce sugereaza ca nici nu lua in calcul o victorie, ci o reprezentare cat mai decenta si onorabila la prezidentiale, niste procente de negociat de catre el personal si o autentica relansare sa aiba loc dupa prezidentiale.

Pare asadar ca postarea Elenei Basescu este forma prin care Traian Basescu isi exprima public, catre activul PMP si electoratul sau, disocierea de mazilirea lui Cristian Diaconescu si, implicit, de cea care o pune la cale.

O varianta este sa reuseasca sa o blocheze pana pe 19 august, cand chestiunea ar urma sa fie transata.

Va fi cu siguranta un moment al adevarului pentru raportul de putere dintre Traian Basescu si Elena Udrea. Deocamdata mi se pare destul de transparent ca influenta lui Traian Basescu asupra Elenei Udrea este in scadere. Daca nu ar fi asa, nu vad de ce s-ar fi ajuns la postarea Elenei Basescu si nu ar fi ajuns o discutie intre patru ochi.

Daca va pierde meciul, ce optiuni are Traian Basescu?

Sa sustina o eventuala candidatura a Elenei Udrea? Teoretic, da. Dar dificil dupa ce aceasta i-a sabotat candidatul asumat, pentru care a si semnat. In plus, chiar Ruxandra Dragomir recunostea ca electoratul lui Traian Basescu se duce catre Monica Macovei. Rezultatul europarlamentarelor a aratat ca acest electorat nu o digera pe Elena Udrea.

Daca nu Elena Udrea, cine? Catre Klaus Iohannis e greu sa o faca explicit avand in vedere ca asta ar presupune impacarea cu Vasile Blaga. Ar ramane doar Monica Macovei. Spre aceasta varianta duce afirmatia misterioasa despre care vorbeam la inceput. In felul acesta, Traian Basescu ar putea recoagula voturile propriului electorat.

O poate convinge pe Elena Udrea sa o accepte candidat pe Monica Macovei? Ar fi necesara o reinventare a dnei Udrea pentru o asemenea depasire a orgoliului personal si a adversitatii profunde adesea exprimata fata de dna Macovei.

Si atunci ar urma ruptura PMP pe falia Basescu - Udrea? Imposibilul de ieri devine probabil.

Sebastian Lazaroiu declara ceva interesant intr-un recent interviu pentru "In linie dreapta": " Am fost consilierul presedintelui timp de 6 ani. Cred ca va avea un cuvant greu de spus in alegeri. Cred ca se va angaja in constructia unui partid nou care sa castige parlamentarele din 2016. De fapt, asta e singura sansa pentru Romania ca sa continue schimbarile de care are nevoie. Un partid nou, construit altfel.

(...)

Va putea sa faca singur Traian Basescu un partid nou? Mai are forta sa faca asta?

Nu cred. In 2004 a tras dupa el multi anonimi, pentru ca avea o forta de tractiune extraordinara. Dupa 10 ani de erodare e mai greu sa reusesti aceeasi performanta. Are nevoie de o echipa.

Cine ar putea face din aceasta echipa?

Greu de spus acum. Dar cred ca sunt destui oameni valorosi care il vor urma."

Intamplator sau nu, la randul sau si Adrian Papahagi scria pe pagina sa de Facebook: "Acum pot sa spun public care au fost singurele conditii pe care le-am pus inainte de a accepta sa fiu printre fondatorii PMP. N-am cerut functii sau altceva. Am spus doar: sa fie cooptata si Macovei, fara Udrea sef. (...) Mi-am dorit mereu refacerea parteneriatului dintre Traian Basescu si Monica Macovei.

Mi-am dorit mereu ca PMP sa fie partidul nou si reformist, curat si altfel al dreptei, alternativa la coruptie si incompetenta". De ce tocmai acum aceasta marturisire?

Daca Traian Basescu isi va muta jetoanele pe Monica Macovei ar putea incepe un proces de recoagulare a propriului electorat si a personalitatilor care au parasit de-a lungul timpului proiectul sau, alungati cu totii de dna Udrea si optiunile domniei sale pentru personaje precum Marin Anton, vicepresedintele incompatibil al PMP.

Eliberat de aceste poveri, Traian Basescu ar putea relansa ceea ce multa vreme s-a numit Alba ca Zapada. Pentru ca PMP pare in acest moment un proiect mort.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Traian Basescu Monica Macovei prezidentiale, #Traian Basescu PMP prezidentiale, #candidatura Cristian Diaconescu Basescu, #Udrea Basescu PMP , #Elena Udrea